Bučni cvetovi so prava kulinarična poslastica

26.7.2021 | 13:45

Hitreje, kot bomo bučki pobirali plodove, več jih bo delala. Najboljše so najmanjše bučke, užitni so tudi njeni cvetovi. (Shutterstock)

Hitreje, kot bomo bučki pobirali plodove, več jih bo delala. Najboljše so najmanjše bučke, užitni so tudi njeni cvetovi. (Shutterstock)

Nekaj deževnih dni na vrtu povzroči pravi razcvet in vrtnina, ki v poletnem času ne sme manjkati na krožniku, so zagotovo bučke. So nizkokalorične, poživljajo in odganjajo utrujenost. So polne vitaminov, v njih najdemo tudi minerale in antioksidante.

Bučke in buče so v poletnih mesecih zelo priljubljena hrana. Poznamo različne vrste in oblike; medtem ko so zelene podolgovate bučke (zucchini) že obrodile, nekatere druge sorte šele dozorevajo. Tako ene kot druge pa izvirajo iz orjaških buč, ki so doma v Južni Ameriki, Mehiki in zahodni Indiji. Čeprav jih uvrščamo med zelenjavo, so botanično gledano nedozorelo sadje. Bučke naj bi bile sorodnice tako melon kot kumaric, le da je njihova struktura povsem drugačna. Zelene podolgovate bučke lahko v dolžino zrastejo tudi do enega metra, njihova barva pa se lahko spreminja vse od temno do svetlo zelene. A uporabni niso samo plodovi, temveč lahko pripravljamo tudi cvetove, ki so zelo okusni. Pripravimo jih na podoben način kot plodove; odlični so v juhah, lahko jih cvremo, pečemo, iz njih pripravljamo omake ali jih kuhamo. Pri moškem cvetu odstranimo prašnike, pri ženskem pestič.

Bučke naj bi bile sorodnice melon in kumaric, čeprav je njihova struktura precej drugačna. (Profimedia)

Bučke naj bi bile sorodnice melon in kumaric, čeprav je njihova struktura precej drugačna. (Profimedia)

Paleta vitaminov

V bučkah je veliko betakarotena, ki v telesu sintetizira vitamin A. Ta spodbuja celično presnovo in nas poživlja. Bučke vsebujejo tudi veliko vitaminov iz skupine B, med drugim folat (vitamin B9), naravno obliko folne kisline, ki je pomembna za nosečnice. So odličen vir vitamin C, ki je močan antioksidant in telo ščiti pred oksidativnim stresom ter kroničnimi vnetji. V lupini pa najdemo vitamin E, ki ga imenujemo tudi vitamin mladosti. Tudi ta nas varuje pred posledicami stresa, pomaga krepiti živčevje in spodbuja delovanje endokrinih žlez.  

Vir magnezija

Z rednim uživanjem bučk boste spodbudili hujšanje, zato ni čudno, da jih pogosto najdemo na dietnih jedilnikih. V odlično pomoč so pri razstrupljanju in obnavljanju telesa. Vsebujejo veliko magnezija, ki je nepogrešljiv po napornih telesnih vadbah, in karotinov. Karotini spodbujajo predvsem celično presnovo. Tako bomo z rednim uživanjem spodbudili sintezo beljakovin v vsaki celici.

Izboljšajte prebavo

Bučke so nepogrešljivo živilo za ljudi, ki imajo težave s počasno prebavo in prebavo na splošno. Ker velik delež njihove sestave predstavljajo voda in vlaknine, so izjemno koristne pri presnovi. Protivnetne snovi, ki jih vsebujejo, pa pripomorejo k zaščiti prebavil in varujejo pred resnejšimi težavami.

Navadno precej hitro dozorijo, zato jih težko porabimo naenkrat. Zamrznite jih.(Dreamstime)

Navadno precej hitro dozorijo, zato jih težko porabimo naenkrat. Zamrznite jih.(Dreamstime)

Pomoč ščitnici

V raziskavah, ki so jih opravili na eni od ameriških univerz, naj bi redno uživanje bučk pozitivno vplivalo na delovanje ščitnice. Blagodejen vpliv naj bi imele predvsem snovi v olupkih, zato bučk nikar ne lupite, če je to le mogoče.

Shranjevanje in priprava

Potem ko bučke utrgate, ne bodo dolgo ostale sveže. Najbolje jih je porabiti v enem tednu, oziroma če jih pospravite v hladilnik, bodo zdržale tudi 12 dni. A v tem primeru hitro izgubijo trdnost, še posebno če jih nato odložite na sobno temperaturo. Lahko jih tudi zamrznete, saj bodo tako ohranile veliko antioksidantov in pomembnih snovi. Pazite, da jih pripravljate čim bolj presne. Pripravite jih kuhane na pari, popečene na žaru, dodane k solati. Seveda pa ne pozabite tudi na druge izjemno okusne recepte, ki vam jih nekaj ponujamo v nadaljevanju.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava