DL: Kočevski Romi - Vse le ni tako črno

23.7.2021 | 14:45

Romsko naselje Trata pri Kočevju (foto: arhiv; Primož Lavre)

Romsko naselje Trata pri Kočevju (foto: arhiv; Primož Lavre)

V zadnjih mesecih so stolpce slovenskih časopisov v rubriki črna kronika polnila nečedna dejanja, kot so izsiljevanje, ropi, pretepi in celo umor, v katerih so bili udeleženi tudi na policiji večkrat obravnavni nekateri mlajši kočevski Romi. To je še bolj zanetilo že nekaj let goreči ogenj številnih težav, s katerimi se na Kočevskem srečuje večinsko prebivalstvo. Ne le oni. Posledice razbojništva rojakov – in izstopajočo kriminaliteto – čutijo tudi drugi pripadniki te narodnostne skupine pri nas, njihovo število pa naj bi se zadnji dve desetletji skoraj podvojilo.

Naj spomnimo, da so spomladi 2019 zaradi vse bolj izstopajočega vandalizma razmere obravnavali člani občinskega sveta. Z divjanjem huliganskih tolp, ki za seboj poleg škode pri vse več občankah in občanih vzbujajo občutek ogroženosti, je župan dr. Vladimir Prebilič seznanil tudi takratnega prednika vlade Marjana Šarca. Jeseni je bila v pomoč kočevskim kolegom poklicana Policijska uprava Ljubljana, ki je okrepila varovanje, navsezadnje križem rok niso stali niti občani, ki so nasprotovanje huliganstvu izražali strnjeni v civilno iniciativo Stop nasilju.

Poldrugo leto po tem ugotavljajo, da so se razmere v času, ko je bilo varovanje najbolj občutljivih točk nekoliko bolj okrepljeno, umirile, a so se po zmanjševanju števila policistov spet vrnile na staro. Maks Vovk iz CI Stop nasilju pravi, da je strategija, če temu sploh lahko tako rečemo, integracije Romov v družbo nekoliko izpeta in se preprosto ne prime. Temeljito bi se moralo začeti pri vzgoji romskih otrok, za katere večino je šola, ki je sicer za vse druge obvezna, očitno španska vas.

Prebilič meni, da razmere sicer niso rožnate oziroma takšne, kot bi si želeli, a po drugi strani spet ne tako črne, kot jih te dni oznanjajo nekateri mediji. »Še najmanj držijo očitki, da pri tem nismo dejavni. V navezi z vlado smo aktivni v romski komisiji, ki jo vodi dr. Anton Olaj, sam sem angažiran v treh podskupinah. Z Romi delamo tudi na področju izobraževanja in zaposlovanja. Ne gre nam tako slabo, vedno sem za kritiko, a ta čas ni čas za to, ampak je čas za sodelovanje, saj lahko le skupaj premaknemo ta voz vsaj za nekaj metrov naprej. Rezultati bodo vidni jutri, pojutrišnjem. Nekaj je gotovo, odnehali ne bomo,« zagotavlja prvi mož kočevske občine.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 6. maja 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava