DL: Ukradli 80 kg bakrenih umetnin, našli uničene na gnojišču

4.7.2021 | 16:30

Obnovljena bo do poletja. (Foto: M. G.)

Obnovljena bo do poletja. (Foto: M. G.)

Replike kovinskih skulptur in lestencev – Nepridipravi odnesli okoli 80 kilogramov likovne opreme – Tudi zasaditve

Na osrednjem pokopališču v kočevski občini, ki je na zdajšnji lokaciji na površini štirih hektarjev od leta 1965 in ima več kot 2100 grobov, se je začela popolna obnova poslovilne vežice akademskega kiparja in slikarja Staneta Jarma. Najbolj dotrajana je značilna betonska kupolasta streha, ki je hkrati tudi zelo zahtevna za prenovo. Poleg sanacije poškodovanih delov bodo namestili tudi replike kovinskih skulptur in lestencev.

S prve vežice so pred leti dolgoprstneži namreč sneli štiri bakrene figure žalujočih žena velikosti 180 x 55 centimetrov iz leta 1966, iz druge mrliške vežice pa so ukradli štiri bakrene lestence. Likovna oprema visoke umetniške vrednosti je skupaj tehtala okoli 80 kilogramov. Po takratnih Jarmovih izračunih je bila vredna okoli 35.000 evrov, zanjo pa naj bi tatovi na odpadu zaslužili borih 340 evrov. A do zaslužka niso prišli, saj je nekaj mesecev po tem policija na gnojišču v Suhi krajini našla povsem uničene (razrezane) umetnine.

»Dolg do našega umetnika je tako velik, da se mu bomo z obnovo vežice simbolično oddolžili,« poudarja kočevski župan dr. Vladimir Prebilič in dodaja, da na pokopališču začenjajo tudi s podiranjem in odstranjevanjem določenih manjših (119) in večjih (127) dreves, ki jih bodo postopoma nadomestili z primernejšimi vrstami, ter urejanjem ekootokov, klopi in fontan.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 15. aprila 2021

Milan Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava