Nastja Galič in Marko Škofca zapela in ganila občinstvo v Viteški dvorani

25.6.2021 | 10:45

Pierina Cavaliere Mršić, Nastja Galič, Marko Škofca in Marjetka Podgoršek Horžen

Pierina Cavaliere Mršić, Nastja Galič, Marko Škofca in Marjetka Podgoršek Horžen

Tik pred poletnim solsticijem sta v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice Nastja Galič in Marko Škofca ob klavirski spremljavi profesorice Pierine Cavaliere Mršić in pod mentorstvom profesorice Marjetke Podgoršek Horžen izvedla samostojni pevski koncert ob zaključku šolanja na Glasbeni šoli Brežice. Njun program je obsegal pesmi od obdobja baroka do sodobnejših melodij slovenskih in tujih avtorjev.

Občinstvo je najprej pozdravil ravnatelj Glasbene šole Brežice profesor Daniel Ivša. Povedal je, da se izjemno veseli koncerta v živo, saj je šola to leto večino koncertov pripravila po Youtubu. Nato je predstavil oba izjemna pevca, Marka Škofca, ki se je najprej učil harmonike, solo petja pa se je lotil pri 35-ih letih in tako postal najstarejši prvošolec, in Nastjo Galič, violinistko in vrhunsko športnico, ki se je solo petja pričela učiti pri 15-ih letih. Po sedmih letih učenja sta pripravila nepozabni zaključni koncert, ki je navdušil in ganil številno občinstvo v dvorani.   

Pred polno dvorano je na oder najprej stopila Nastja. Večer je otvorila z italijansko Se Florindo e fedele A. Scarlattija in Bachovo Bist du bei mir. Klasične skladbe je dopolnil še Marko z Durantovo Vergin tutto Amor in Giordanijevo Caro mio ben.

Nadaljevala sta s romantičnimi pesmimi, in sicer Nastja s Tostijevo Chi sei tu che mi parli in Debussyjeo Romanco, Marko pa je zapel Ave Mario J. S. Bacha in C. Gounoda ter Net, tolko tot, kto znal Čajkovskega. Občinstvo je vse zahtevnejše tehnike in znane melodije pozdravilo z glasnim aplavzom.

Sledile so skladbe slovenskih skladateljev. Nastja je zapela Rasti, rasti roža mala F. S. Vilharja, Čez noč, čez noč B. Ipavca in ljudsko Šetala sem v priredbi Š. Avsenak, Marko pa Preveč je sreče R. Simonitija. Svoj del je dopolnil še s Schuberovo Seufzer in Podmoskovskie večera V. Solovyov – Sedoija.

Nastja, ki je lani poleti obiskala poletno šolo muziklov v Londonu, je čutno in z igralskim pridihom zapela Feed the Birds iz filma Marry Popins, Webberjevo Wishing you were somehow here again iz Fantoma iz opere ter naslovno skladbo iz istoimenskega filma The Sound of music, ki so orosile marsikatero oko v dvorani. Tudi Markovi skladbi Shenandoah J. Althousa in še posebej legendarna My way avtorjev J. Revauxa in C. Francoisa sta zbrane očarali.

Tik pred zaključkom pa sta nastopajoča presenetila s posebnim dodatkom – na oder sta namreč povabila svoje družinske člane. Marko je ob spremljavi flavte, na katero je zaigrala njegova hčerka Neli Škofca, zapel Uspavanko O. Župančiča, ki jo je uglasbila Špela Avsenak. Nastja je za dodatek izbrala Ne bodi kot drugi F. Lainščka in Ditke, pri kateri sta se ji pridružila sestra Kaja Galič Lenkič in njen mož Jernej Lenkič. Nastja in Kaja sta najprej skupaj zapeli, nato pa še zaigrali na violini, Jernej pa ju je spremljal na kitari. S tem sta pokazala, da ju petje spremlja povsod in da z njim navdihujeta tudi domače.

Pevca sta se ob koncu iz srca zahvalila izvrstni korepetitorki profesorici Pierini Cavaliere Mršić, ki je mojstrsko odigrala na klavir celoten koncert, in svoji dragi mentorici Marjetki, ki ju je ne le učila petja, pač pa jima je bila tudi moralna vzpodbuda, zaupnica in prijateljica. Profesorica Marjetka Podgoršek Horžen je vidno ganjena povedala, da ji je bilo učenje v veliko veselje in da je z radostjo spremljala razvoj obeh pevcev ter da so na vajah zelo uživali in si med seboj pomagali.

Za finalno skladbo sta glasbenika zapela duet iz muzikla Fantom iz opere All I ask of you, ki je upravičeno požela stoječe ovacije in navdušeno publiko navdala z upanjem, da kmalu spet pripravita pevski večer duetov.

Tekst: Antea Mramor Bitenc
Fotografije: Foto Rožman Brežice

Galerija

_zzzzkoncert (1)
_zzzzkoncert (2)
_zzzzkoncert (3)
_zzzzkoncert (4)
_zzzzkoncert (5)
_zzzzkoncert (6)
_zzzzkoncert (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava