VIDEO: Nina Pušlar ima največkrat predvajano slovensko skladbo na radijskih postajah

21.6.2021 | 11:20

Podelitev nagrade

Podelitev nagrade

Nina med snemanjem videospota za Svet na dlani (foto: Nejc Fon)

Nina med snemanjem videospota za Svet na dlani (foto: Nejc Fon)

Kolektivna organizacija IPF je tudi za leto 2020 analizirala predvajano glasbo na slovenskih radijskih postajah. V primerjavi z letom 2019 ni bilo večjih odklonov, glede na daljše časovno obdobje pa se slovenska glasba še naprej pomika po lestvici navzdol. Največkrat predvajana slovenska skladba je bila med vsemi predvajanimi pesmimi na 40. mestu.

Za največkrat predvajano slovensko skladbo na radiih je nagrado IPF dobila Nina Pušlar za pesem Svet na dlani, dobila pa je tudi nagrado za največkrat predvajano izvajalko.

Nagradi je direktor IPF Marjan Viljem Hribar podelil v videoposnetku (glej spodaj pod tekstom), v katerem je predstavil tudi analizo radijskih predvajanj. Kot je med drugim povedal, je, z redkimi izjemami, zanimanja za pogostejše predvajanje slovenskih pesmi med slovenskimi radijskimi programi čedalje manj.

Medtem ko je bila v letu 2020 največkrat predvajana slovenska skladba med vsemi predvajanimi skladbami, tako domačimi kot tujimi, na 40. mestu, je bila leta 2019 uvrščena na 34. mesto, v letu 2018 pa na 25. mesto.

IPF je v začetku koronakrize s sindikati in interesnimi združenji predlagali državi, da se del sredstev, ki jih kolektivne organizacije zberejo tekom leta, nameni domačim izvajalcem. Kot je povedal Hribar, sta vlada in DZ v sedmem protikoronskem zakonu omogočila, da se 25 odstotkov sredstev nameni domačim izvajalcem. Po njegovih napovedih bo IPF to enkratno pomoč dodelil in izplačal v teh dneh.

Največkrat predvajana skladba na slovenskih radijskih postajah je bila v letu 2020 pesem Blinding Light kanadskega izvajalca The Weekend.

M. K.; STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava