FOTO: Obnovljen spomenik NOB na Dvoru pri Žužemberku

8.5.2021 | 18:50

Foto:  Sebastian Pelan

Foto: Sebastian Pelan

FOTO: Obnovljen spomenik NOB na Dvoru pri Žužemberku

V križišču cest Žužemberk–Novo mesto in Dvor–Kočevje sredi naselja Dvor stoji spomenik NOB, oblikovan kot steber iz štirih različno velikih kamnitih blokov, postavljen na platoju. Na njem so vklesana imena 156 borcev in žrtev boja proti okupatorju med letoma 1941–1945. Med njimi je tudi ime ruskega vojaka Aleksandra Jerikova, ki je kot borec 18. divizije padel pri Vinkovem vrhu v bližini Dvora.

Spomenik je 8. 10. 1957 postavil KO ZB NOV Dvor in je bil prvič obnovljen leta 2002. Zaradi rekonstrukcije križišča je bil začasno prestavljen in po zaključku del vrnjen v bližino prejšnje lokacije. Med prestavljanjem je bil poškodovan. Čas, sonce, dež in sneg so na njem pustili svoje sledi in v letu 2020 je sledila nova obnova. Urejena sta bila plato in osvetlitev, sanirane so bile poškodbe, obnovljene črke, vklesana je bila zvezda.

S simboličnim prerezom traku so pri obnovljenem spomeniku položili vence veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji, njegova ekscelenca Timur Eyvazov, župan Občine Žužemberk Jože Papež, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto Dušan Černe in predsednik Občinske organizacije Zveze borcev NOB Žužemberk Darko Pucelj.

Pri spomeniku NOB je kot pilotni projekt in kot druga v Sloveniji postavljena tabla s QR kodo. Obiskovalec si jo bo lahko prenesel na svoj »pametni« telefon in si tako odprl povezavo s spletnim mestom, kjer bo z večjezičnim tekstom in s slikovnim gradivom predstavljen spomenik. Pri spomeniku bo lahko prižgal virtualno svečo ali položil virtualni venec in s tem simbolično prispeval nekaj sredstev za obnovo spomenikov NOB.

Sredstva za obnovo spomenika so prispevali Veleposlaništvo Ruske federacije v Republiki Sloveniji, Občinska organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Žužemberk, Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto, Keko oprema d. o. o., Stelem d. o. o. in Franc Jarc iz Žužemberka, RERA d. o. o. z Dvora in Občina Žužemberk. Obnovitvena dela je opravilo Kamnoseštvo Boštjan Jenič s. p., Hrastulje, Škocjan.

Darko Pucelj

Galerija

_zzzdvor (1)
_zzzdvor (10)
_zzzdvor (11)
_zzzdvor (2)
_zzzdvor (3)
_zzzdvor (4)
_zzzdvor (5)
_zzzdvor (6)
_zzzdvor (7)
_zzzdvor (8)
_zzzdvor (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava