Zgodbe iz narave na gradu Podsreda

3.5.2021 | 10:05

Zgodbe iz narave na gradu Podsreda
Zgodbe iz narave na gradu Podsreda
Zgodbe iz narave na gradu Podsreda

V Kozjanskem parku smo letošnji SVETOVNI DAN ZEMLJE, ki ga praznujemo 22. aprila, obeležili s postavitvijo razstave “Zgodbe iz narave” na gradu Podsreda.

Razstava izhaja iz istoimenske knjižice, ki smo jo izdali konec leta 2020. Vsebuje 11 zanimivih »okoljskih« zgodbic, ki so delo našega biologa, Dušana Klenovška. Zgodbice so dopolnjene z likovnimi deli učencev osnovnih šol iz našega zavarovanega območja, ki smo jih povabili k sodelovanju na likovni natečaj oz. soustvarjanju omenjene knjižice.

Na razstavi ZGODBE IZ NARAVE je predstavljen izbor likovnih umetnin, ki so jih mladi ustvarjali z barvicami, in nekaj zanimivih delov vsake zgodbice, za katere upamo, da bodo obiskovalce navdušili k nadaljnjemu branju.

Razstavne panoje na hodniku grajske obrambne galerije krasijo izbrana dela učencev iz osnovnih šol: OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Podčetrtek, OŠ Koprivnica, OŠ Lesično, OŠ Kozje, OŠ Bizeljsko in OŠ Artiče. Razstava je opremljena s QR kodami, s skeniranjem katerih si lahko preberete celotne zgodbe ali knjižico.

Knjižico Zgodbe iz narave lahko brezplačno dobite na sedežu Kozjanskega parka v Podsredi ali na gradu Podsreda, v elektronski obliki pa jo lahko prelistate na spletni strani Kozjanskega parka (www.kozjanski-park.si) in projekta Life Naturaviva (www.naturaviva.si).

Zgodbe iz narave so rezultat aktivnosti projekta LIFE Naturaviva (LIFE16 GIE/SI/000711), Biodiverziteta – umetnost življenja. Glavni cilj tega komunikacijskega Life projekta je promocija, izobraževanje in osveščanje otrok kot tudi celotne širše javnosti o pomenu izjemne biotske pestrosti Slovenije.

V okviru istega projekta smo v začetku aprila na grajskem podstrešju na ogled postavili še dve fotografski razstavi.

Na razstavi fotografskega natečaja Biodiverziteta – umetnost življenja 2020 so predstavljene fotografije, ki so bile posnete v letu 2020 na območju Kozjanskega parka ali biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje.

Na natečaj se je prijavilo 32 odraslih avtorjev in 15 avtorjev starih do 15 let, ki so skupaj prispevali 347 fotografij. Za najboljšega odraslega avtorja je proglašen Uroš Poteko, med mladimi avtorji do 15 let pa Bor Klenovšek. Na razstavi je predstavljenih 60 fotografij, zraven vseh nagrajenih ima vsak avtor predstavljeno vsaj eno fotografijo.

Preko fotografij na razstavi želimo obiskovalcem predstaviti in približati lepote našega širšega območja ter bogato biotsko ranolikost in tako spodbuditi pozitiven odnos do narave.

Fotografska razstava Magična narava 2019 ponuja na ogled 32 izbranih fotografij, ki prikazujejo neverjetno magičnost naše narave, opozarjajo pa tudi na minljivost in naš odnos do nje.

Razstava je rezultat tretjega mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije Magična narava, na katerem je sodelovalo 280 fotografov z 4412 fotografijami. Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2019« je prejel Riccardo Marchegiani iz Italije za fotografijo »Utopia«. Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2019« pa je prejel Matej Zalokar za fotografijo »Where Does It Go«.

Razstava Magična narava 2019 bo na ogled do 30. julija 2021, preostali dve pa celo leto 2021.

Grad Podsreda je odprt vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 17. uro. Vabljeni.

Nina Klavdija Gabron
foto: Mojca Valenčak

Galerija

_zzzgrad (1)
_zzzgrad (2)
_zzzgrad (3)
_zzzgrad (4)
_zzzgrad (5)
_zzzgrad (6)
_zzzgrad (7)
_zzzgrad (8)
_zzzgrad (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava