Miran Rudan o mladi partnerki: ''Življenje mi vodi Anita''

30.4.2021 | 14:15

Miran Rudan o mladi partnerki: ''Življenje mi vodi Anita''

Miran Rudan je v svoji karieri nanizal številne uspešnice, ki si jih požvižgava staro in mlado, in komaj čaka, da bo občinstvo spet lahko zabaval v živo. Z zasedbo Pop Design so pred mesecem dni izdali skladbo Medena, ki si jo je v kratkem času ogledalo več kot 400 tisoč ljudi. Zasebno je že trinajst let Miranova največja uspešnica njegova 21 let mlajša partnerica Anita, s katero ima sinova Nina in Nika. Lepa svetlolaska drži v rokah vse niti Miranovega glasbenega posla in družine. Pred dvema letoma so v središču Slovenske Bistrice kupili hišo in si uredili krasen dom, v katerem smeha nikoli ne zmanjka. Povabili smo se v goste in preživeli zabavno popoldne.

Miran bo sredi poletja praznoval 56. rojstni dan, vendar se počuti spočitega, polnega energije, željnega ustvarjanja in novih uspešnic. »No, pravzaprav mi je z novo skladbo Medena padla sekira v med: kljub temu da imamo omejene možnosti, da jo predstavljamo ljudem, so odzivi nanjo izjemni. Okoli nje vlada prava evforija, zdi se mi podobno kot pred dvajsetimi leti z Lauro. Ne morete verjeti, kako me še vedno žene ustvarjalni duh! Po horoskopu sem lev, ves čas me ženejo nove poljane. Ves čas nekaj premišljujem, po glavi se mi podijo nove rime, nekatere celo sanjam in se zbudim sredi noči, da zapišem verze. Lanska karantena mi je prišla ravno prav, da sem se lahko malo umiril. Pred tem je bilo res veliko vsega – najrazličnejših koncertov, od tistih manjših do velikih, pa nastopov na rojstnih dnevih, porokah … Če ne bi prišlo do zaprtja, bi se le težko ustavil, da bi se spočil in zadihal. Saj ko si enkrat v kolesju, se vse samo premika naprej in ti seveda poleg,« pove glasbenik, ki je karanteno izkoristil za to, da se je dodobra spočil, začel je redno telovaditi in celo izgubil kar precej kilogramov. Veliko časa je preživel z Anito in sinovoma. Veliko pa je tudi obiskoval mamo Slavico v Krškem, vitalno 86-letnico, ki je do nedavno skrbela zase, pa tudi sinu zbrala zajetno zbirko člankov v časopisih in revijah, ki so izšli o njem v preteklem desetletju, a zdaj enako uživa v domu upokojencev, kjer jo sin redno obiskuje vsaj enkrat na teden.

Ljubezen ne pozna let
Veliko časa je namenil tudi ustvarjanju, saj ima še ogromno zamisli, ki bi jih rad prelil v glasbo. Pri tem ga podpira njegova Anita. »Ona je nekaj najboljšega, kar se mi je zgodilo v življenju. Ko sva se spoznala v piceriji, kjer je delala ob študiju, sva hitro postala neločljiva,« se spominja Miran, Anita pa hitro doda, da ji je bilo z njim od nekdaj zelo lepo. Sama ga nikoli ni doživljala kot znanega pevca, temveč kot srčnega, toplega, iskrenega in zanimivega človeka. »Od nekdaj sem imela starejše prijatelje, saj so se mi vrstniki zdeli preveč otročji. Tako sem tudi mimogrede odkrivala Mirana. Sicer bi ga morala vikati, ker je toliko starejši, a sva hitro postala na ti,« se smeji Anita, ki se je zaljubila v vse na njem – prvi vtis, zunanjo podobo, da je človek na mestu. Leta je niso motila, več težav je s sprejemanjem tega imela okolica. Pa se nista dala. Sprva ga je obiskovala, ko je še živel v Kranju, nato pa se je preselil k njej v Slovensko Bistrico. Po nekaj letih pa sta se razveselila najprej prvega, nato pa še drugega sina.
Novo očetovstvo je bilo po sinu Luki, ki bo letos star trideset let, nekaj zelo lepega. »Moram priznati, da je Anita tista, ki vse niti našega življenja drži v rokah. Pred desetimi leti je prevzela vodenje Pop Designa. Dogovarja se za nastope, cene, gostovanja, intervjuje, tudi za nove skladbe … Sam sem umetnik in bolj mehka duša, pa vsem obljubim vse, velikokrat v svojo škodo. Še dobro, da imam Anito, ki je energična, odločna in nepopustljiva. Mnogi prireditelji koncertov so klicali mene in hoteli z njo na kavo, da bi jim dala popust, a se ni dala. Po njeni zaslugi imamo vse stvari urejene, kar je v teh zahtevnih časih še posebno dragoceno in daje večji občutek varnosti,« pravi Miran, ki je Aniti hvaležen tudi za to, da so se jima uresničile sanje o novem domu. Že dolgo sta si želela hišo, vendar so zadnja leta cene nepremičnin švignile v nebo. Ogledat sta si šla kar nekaj nepremičnin in se vsakič znova čudila, koliko denarja hočejo lastniki za stvari, ki bi se jim komaj lahko reklo hiša. V središču Slovenske Bistrice sta kar nekaj let gledala eno, ki jima je bila še posebno všeč: bila je v dobrem stanju, obdana z veliko vrta in celo šestimi velikanskimi smrekami. Vendar je bila dolgo njena cena nedosegljiva. Stvari so se obrnile, lastnik jo je moral prodati, Rudana pa sta pred dvema letoma zagrabila priložnost in jo kupila.

Mojstrica za vse
Tu so spet prišli na plan številni Anitini talenti: »Miran je človek, ki skoraj še žarnice ne zna zamenjati, kaj šele da bi se lotil obrtniških del. Hiša je bila vseljiva takšna, kot je bila, vendar sva si jo vseeno želela malo osvežiti in opremiti po svoje. Odstranili smo lesen opaž, zamenjali okna, prebrusili in prebarvali stene, premaknili radiatorje, kupili novo pohištvo. Veliko tega sem naredila sama, pomagala pa sta mi sinova. Pri tem delu je bil Miran bolj v napoto kot v korist,« se smeji Anita in doda, da se je izkazal kot sijajen kuhar in jim je po delu pripravljal malice in kosila. Ena smreka velikanka z vrta pa je decembra lani svoj zvezdniški trenutek doživela na trgu v Slovenski Bistrici, kjer je bila del praznične okrasitve mesta. Svetlolaska ima veliko smisla za opremljanje. Hišo je spremenila v sodoben dom, v katerem se vsi odlično počutijo. V dnevni sobi kraljujeta velik kavč in kamin, ki pričara toploto in domačnost. Na stenah pa visijo skrbno uokvirjeni in domiselno razporejeni dragoceni družinski spomini. Pevca pa boste najpogosteje našli v kuhinji, kjer svoje najbližje razveseljuje s kulinaričnimi mojstrovinami. Na vrtu so postavili še bazen, kjer poleti veselo čofotajo Ninovi in Nikovi prijatelji z ulice. Fanta živita sanjsko življenje v mirni ulici brez prometa – lahko se po mili volji družita z vrstniki, brcata žogo, podita s skirojem, tekata za kužkom samojedom Arijem. Miran pravi, da je globoko hvaležen za vse to in si želi, da bi trajalo in trajalo. In četudi se počasi bliža leto, ko njegovi vrstniki premišljujejo o upokojitvi, sam ne razmišlja o tem. »Pri osemdesetih bom ravno prav dozorel, da bom delal najboljše koncerte. Saj se ustvarjalci ne moremo kar tako ustaviti in ne delati nič,« sklene.

Andreja Comino, revija Zvezde-Lady

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava