DL: Hrastulje 2 - Nove hiše na eminentni lokaciji

25.4.2021 | 18:00

Tu bodo zrastle nove hiše v stanovanjski soseski Hrastulje 2.

Tu bodo zrastle nove hiše v stanovanjski soseski Hrastulje 2.

Klemen Mlakar

Klemen Mlakar

Celovito komunalno opremljena nova stanovanjska soseska Hrastulje 2 čaka na kupce – Naložba 450.000 evrov – 18 samostojnih hiš, štiri parcele že prodane – V Hrastuljah 1 še ločitev meteorne in fekalne kanalizacije – Načrtovati že naprej

Izbrani izvajalec del BGP Gradnje iz Gradca pri Metliki je v Škocjanu končal urejanje komunalne infrastrukture novega 1,8 hektarjev velikega stanovanjskega naselja, imenovanega Hrastulje 2.

V soseski, ki leži severovzhodno od Škocjana, je tako vse nared za gradnjo prvih samostojnih hiš, zainteresirani bodo lahko pridobili gradbeno dovoljenje. »Sedaj so še določeni pregledi s strani Komunale, saj izkušnje kažejo, da je treba vse pregledati, dokler je izvajalec v prostoru. Sledijo manjši popravki in zaključek investicije,« pravi župan Jože Kapler.

Nekaj gradbenih del občino v nadaljevanju še čaka. Za zaključni sloj na cestah bodo poskrbeli po končani gradnji hiš, novo zgrajeno kanalizacijsko omrežje pa morajo še priključiti na glavni kanalizacijski vod. »Ampak mislim, da bo to v doglednem času narejeno, da bodo investitorji in nove družine lahko pričele z izgradnjo svojih domov,« razloži škocjanski župan. Novo stanovanjsko naselje bo priključeno na obstoječo infrastrukturo v bližini: tako vodovodno kot elektroenergetsko in telekomunikacijsko.

Župan poudari, da gre res za parcele na ugodni legi ter izjemni in eminentni lokaciji v bližini Škocjana, s krasnim razgledom. Zato ni bojazni, da soseska ne bi kmalu zaživela.

Kot pove, so štiri zemljišča že dobila nove lastnike, verjame, da je povpraševanje veliko, za gradnjo se bodo odločali tako domačini kot drugi zainteresirani. Parcele so velike od 500 do 800 kvadratnih metrov.

PARCELE PRODAJAJO ZASEBNIKI

Vsa zemljišča so v zasebni lasti, kar pomeni, da jih prodajajo privatni lastniki. Občina je poskrbela za komasacijo, da so parcele razdeljene, odkupila je tudi prostor, rezerviran za zelene površine in skupno rabo.

V novem naselju je urejena seveda tudi plinifikacija ter cestna infrastruktura. Vse skupaj bo občino z davkom vred stalo okrog 450.000 evrov.

S komunalnim prispevkom bodo po oceni župana dobili povrnjenih med 150.000 in 180.000 evrov, kar pomeni, da bo za posamezno hišo stal med osem in deset tisoč evrov. S komunalnim prispevkom niso želeli pretiravati, saj želijo biti dostopni.

Dostopi iz naselja bodo urejeni z navezavo na lokalno cesto, ki jo bo občina v drugi fazi zato obnovila in iz proračuna zato odštela okrog 400.000 evrov. Gre za okrog tristo metrov od priključka na regionalno cesto v centru Škocjana do naselja Hrastulje. Zaradi gradnje pločnika in razširitve vozišča bodo potrebni večji gradbeni posegi, med drugim tudi rušitev opuščenega stanovanjskega objekta.

Kot pove župan, bo treba v prihodnosti tudi v naselju Hrastulje 1 v celoti prenoviti kanalizacijo in ločiti fekalno in meteorno. Na to na občinskih sejah redno opozarja svetnik Klemen Mlakar iz Liste za ljudi Občine Škocjan. »Letos te naložbe ni v proračunu, a treba se je je lotiti čim prej, saj je to zakonska obveza in tudi poznalo se bo na čistilni napravi. Sicer pa je naloga občine še, da se čim prej loči tudi meteorna in fekalna kanalizacija v spodnjem delu samega Škocjana,« spomni Mlakar, ki sicer pohvali lepo urejenost nove stanovanjske soseske Hrastulje 2. »Prepričan sem, da se bodo parcele kmalu prodale, občina pa mora zdaj že razmišljati o novih možnosti za gradnjo individualnih hiš,« meni.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 11. februarja 2021

Besedilo in foto: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava