Sodnica, ki je Janšo označila za 'velikega diktatorja'

25.4.2021 | 16:40

Sodnica Urška Klakočar Zupančič (foto: FB)

Sodnica Urška Klakočar Zupančič (foto: FB)

»Ali ste ravnali pravično? Ali ste ravnali zgledno? Odgovorite si, ali ste ravnali predsedniško,« sprašuje okrajna sodnica Urška Klakočar Zupančič predsednico okrajnega sodišča, predsednika Vrhovnega sodišča in predsednika Sodnega sveta v odprtem pismu, ki ga je objavila v Pravni praksi.

Sodnica (doma iz Sevnice) je pred časom zaslovela po zapisu na svojem zasebnem profilu Facebooka, v katerem je izrazila upanje, da bo »doba janšizma nekoč samo še bridek spomin«, Janšo označila za »velikega diktatorja« in dodala, da je virus pri nas dal polet »zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo«.

Kot je znano, je z njenim zapisom eden od njenih FB prijateljev obvestil državnega sekretarja Vinka Gorenaka, ki je o tem nato pisal na svojem portalu. Kot piše sodnica v odprtem pismu, je o tem najprej obvestila predsednico okrajnega sodišča, napisala pa je tudi elektronsko sporočilo predsednikoma Vrhovnega sodišča in Sodnega sveta, vsem je tudi pojasnila zasebno naravo svojega zapisa.

»Od predsednikov sodne uprave, torej predsednikov sodišč in Sodnega sveta že od začetka nisem pričakovala bistvene podpore, vendar hkrati nisem pričakovala, da me bo bolj kot ravnanje dr. Vinka Gorenaka prizadela prav njihova brezbrižnost in stopnjevanje sankcij nad mano po namigih ministrice za pravosodje,« je zapisala Klakočarjeva.

Predsednik sodnega sveta je namreč Gorenaku takoj zagotovil, da bo zadeva uvrščena na naslednjo sejo sodnega sveta in razširjena s to točko, kjer so jo v nasprotju s siceršnjo prakso imenovali s polnim imenom in priimkom. Pred sejo je zahteval njen pisno odgovor na Gorenakove obtožbe, da besede na zapisu na FB niso skladne z načelom neodvisnosti in nepristranskosti sodstva.

Sodni svet se ni odločil za uvedbo disciplinskega postopka, predsednik pa je v zvezi s tem dal ločeno mnenje. To ločeno mnenje pa je očitno spodbudilo ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič, da je pred novim letom kar trem predsednikom sodišč (okrajnega, višjega in vrhovnega) poslala dopis, v katerem jih spraševala, ali je kdo od njih predlagal uvedbo disciplinskega postopka. Dodala je, da se bo podlagi odgovorov odločila za morebitno nadaljnje ukrepanje.

Dopis ministrice Kozlovičeve trem predsednikom sodišč

Na podlagi tega dopisa ministrice je potem predsednica okrajnega sodišča zoper njo predlagala uvedbo disciplinskega postopka in jo začasno odstavila z mesto vodenja oddelka za etažno lastnino. Kot je znano, je bila pozneje sodnica Klakočarjeva oproščena vseh obtožb disciplinske tožilke zaradi omenjenega zapisa, ki ga je objavila na zasebnem profilu na družbenem omrežju.

Zdaj sodnica javno sprašuje predsednico (svojega) okrajnega sodišča, če je v zadevi ravnala neodvisno, ko je po prejemu pisma ministrice predlagala uvedbo disciplinskega postopka in jo degradirala, predsednika vrhovnega sodišča sprašuje, če je ravnal nepristransko, ko je bil Vinko Gorenak deležen njegove pozornosti takoj, ona pa ne. Predsednica Sodnega sveta pa sprašuje, ali je ravnal etično, ko njenega imena ni anonimiziral, kot je to storil v drugih primerih in se takrat skliceval na Ustavo.

reporter.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava