DL: Kegljaško društvo Vodnjak - V sedmih letih od 12 do 310 članov

18.4.2021 | 09:55

Igor Vesel

Igor Vesel

KD Vodnjak na lanskih borbenih igrah ob šesti obletnici delovanja

KD Vodnjak na lanskih borbenih igrah ob šesti obletnici delovanja

Učenci OŠ Center na kegljišču

Učenci OŠ Center na kegljišču

Pred sedmimi leti se je nekaj kegljaških zanesenjakov odločilo, da vdihnejo kegljanju v dolenjski prestolnici dodaten zagon. Štirinajstega januarja je tisti datum, ko so uradno ustanovili društvo in ga poimenovali po vodnjaku oziroma kegljišču, ki je že v preteklosti nosilo to ime. »Osnovno vodilo društva je vsakemu posamezniku zagotoviti možnost za dejavno rekreacijsko udejstvovanje v varnem in zdravem okolju,« je poudaril član Kegljaškega društva Vodnjak in predsednik OTS Dolenjske in Bele krajine Igor Vesel.

Začetki so bili težki, saj je bilo potrebno usposobiti opremo kegljišča sredi mesta, ki je iz leta 1974, posodobiti pa so morali tudi spremljevalne prostore – garderobe in sanitarije, se je v preteklost ozrl Vesel. Danes je upravljalno-informacijsko na vrhunski ravni, po temeljiti prenovi pa kličejo kegljaške steze in oprema, da bo kegljišče ustrezalo zahtevam sodobnega kegljanja. »Zato smo se odločili, da ga letos celovito obnovimo, saj je ključnega pomena za nadaljnji razvoj tekmovalnega kegljanja v Novem mestu ter širše v regiji in državi. Seveda bo s prenovo kegljišča pridobilo tudi rekreacijsko kegljanje, zmanjšali pa se bodo tudi stroški vzdrževanja in manj bo zastojev zaradi okvar. Kegljišče namreč v 'normalnih' razmerah obratuje od jutra do poznega večera, zaradi dotrajanosti opreme pa je zelo težko zagotavljati nemoteno delovanja,« je povedal Vesel.

V društvu ocenjujejo, da jih bo prenova stala okoli 35.000 evrov. Računajo, da bodo okoli 15 tisočakov lahko zagotovili sami člani društva, prijavili pa se bodo tudi na javne razpise, ki so v Sloveniji za to na voljo.

V sedmih letih se je društvo številčno res močno okrepilo. Začeli so z 12 člani, danes pa jih šteje že 310. »V okviru društva deluje 12 ekip, ki med sabo tekmujejo v 'novomeški' ligi, imamo pa tudi 14 ekip upokojencev, za katere smo pripravili posebno ligo. V zadnjem letu smo organizirali tudi 'dolenjsko' ligo, v kateri tekmujejo prva in druga ženska ekipa ter šest moških ekip, od druge do sedme ekipe. Naša prva moška ekipa še vedno tekmuje v tretji državni ligi zahod, čeprav se je uvrstila v drugo ligo zahod, a žal kegljišče ne izpolnjuje pogojev Kegljaške zveze Slovenije za tekmovanja na tem nivoju. Tudi prva ženska ekipa bi morala nastopati v državni ligi, in to v 1. B ligi, a je tudi njej sodelovanje onemogočeno zaradi zastarelosti kegljišča,« je razložil. Glede na načrte bo lahko že kmalu drugače.

DELO Z MLADIMI IN INVALIDI

Veliko pozornost namenjajo delu z otroki in mladimi, jim omogočajo športno vadbo, pomagajo pridobiti gibalne in druge zmožnosti v želji, da bo šport postal del njihovega zdravega življenjskega sloga. »Letno na kegljišču beležimo med 1500 in 2000 obiskov otrok, sodelujemo namreč z mestnimi osnovnimi šolami in jin nudimo brezplačno vadbo,« je razložil. Zadnja leta, v okviru že tradicionalnega programa Poletje na kuglu, pripravljajo tudi počitniški šolski program. V preteklih letih so k njim prihajali otroci, ki so se udeležili Gripovih aktivnih tednov mladih, lani pa so gostili otroke in mlade, ki sicer trenirajo tenis in odbojko.

Niso pa pozabili tudi na invalidne osebe. Vadbo omogočajo tako posameznikom kot tudi društvom. Med njimi velja izpostaviti Invalidsko društvo ILCO Novo mesto in Društvo vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele krajine, ki se na kegljišču Vodnjak že tradicionalno pripravljajo na državna tekmovanja. Poleg priprav pa zanje tekmovanja tudi organizirajo. Član Kegljaškega društva Vodnjak in Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine Drago Draganjac je tudi večletni član invalidske reprezentance Slovenije. Tako je z njo dosegel prvo mesto na evropskem prvenstvu v Celju leta 2014 in leta 2018 v Avstriji, prvi pa je bil tudi evropskem prvenstvu tandemov leta 2016 v Nemčiji.

TEKMOVALNO KEGLJANJE IN DRUGI PROGRAMI

»Vsakemu, ki ga kegljanje zanima in je za to tudi sposoben, omogočamo tudi možnost tekmovalnega kegljanja. S tem prispevamo k ugledu občine in cele naše regije ter države, saj se udeležujemo tudi tekmovanj izven države,« je prepričan Vesel.

Redno se vključujejo v projekte Olimpijskega komiteja Slovenije, Športne zveze Novo mesto in Mestne občine Novo mesto. Tako občanom nudijo brezplačno kegljanje v okviru projektov, kot so Evropski teden športa, Simbioza giba in Rudolfovi tedni športa. »S pridobitvijo klubskega prostora v lanskem letu pa smo lahko prisluhnili tudi željam članstva in drugih po dodatnih športnih dejavnostih. Poleg kegljanja, kjer je v redno vadbo vključenih preko 300 udeležencev, tako izvajamo še nove programe – tarok in pikado, razvijamo pa tudi kegljanje na vrvici, balinaje in petanko. Vsi dodatni programi so namenjeni ohranjanju in krepitvi zdravja, ohranjanju fizične in psihične kondicije za športna tekmovanja ter življenje nasploh,« je še poudaril Igor Vesel.

Naj za konec pridamo, da so lani šestletnico delovanja društva zaznamovali s turnirjem v borbenih igrah, na katerem je skupaj nastopilo 120 kegljačic in kegljačev z Dolenjske in Bele krajine, kar nedvomno kaže, kako priljubljen šport je kegljanje, letos pa je praznovanje odnesla korona. Med prireditvami, ki so jih pripravili, lahko omenimo še 24-urni kegljaški maraton avgusta leta 2019, ki je bilo prvo tako tekmovanje v Območni kegljaški tekmovalni skupnosti Dolenjske in Bele krajine, januarja tega leta pa se je s finalnimi nastopi končal prvi mednarodni turnir Kegljaškega društva Vodnjak, na katerem je v dveh mesecih in pol v kvalifikacijah nastopilo kar štiristo kegljačev, razdeljenih v tekmovalno in rekreativno kategorijo, med udeleženci so bili tudi štirje nekdanji oziroma tedaj aktualni svetovni prvaki.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2021

M. Ž., foto: KD Vodnjak

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava