DL: Nov direktor - Iz Razvojnega centra v Rokodelski center

17.3.2021 | 11:30

Tomaž Lovšin: »Cilj nam je pritegniti čim več obiskovalcev v našo dolino.« (Foto: M. G.)

Tomaž Lovšin: »Cilj nam je pritegniti čim več obiskovalcev v našo dolino.« (Foto: M. G.)

Odločitev o menjavi službe ni bila enostavna, vendar je bil izziv enostavno preveč mamljiv – Za grajskim obzidjem se bo dogajalo, Miklova hiša Ribnico postavlja na zemljevid kulturnih mest – Do projektov tudi z evropskim denarjem – Timsko delo podira vse ovire

Z dobro popotnico je Tomaž Lovšin 4. decembra »obul čevlje« direktorja Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, ki pod svojim krovom združuje Rokodelstvo (to se povezuje v konzorcij drugih rokodelskih centrov), Galerijo Miklova hiša in Muzej Ribnica (slednji s pooblastilom države opravljajo javno službo), Muzejsko trgovino in od letošnjega leta tudi enoto Turizem.

»Splet okoliščin je izbral ravno ta datum, 3. decembra smo namreč praznovali ta veseli dan kulture, da uradno stopim med sodelavce po enoletnemu vodenju Razvojnega centra Kočevje Ribnica,« je uvodoma dejal Tomaž Lovšin. Nikakor ne gre prezreti dejstva, da je v tako kratkemu času od županov osmih občin ustanoviteljic pridobil same hvale na račun svojega dela, enako tudi ob odhodu iz Kočevja, kjer je sedež Razvojnega centra. »Ob tem bi poudaril, da je bilo vse to doseženo v krogu sodelavcev, ki smo skupaj iskali rešitve za vsak izziv, s ciljem biti vedno boljši. Letni rezultat je nekakšna osebna izkaznica teh prizadevanj,» se Lovšin ozre nazaj in prizna, da odločitev o menjavi službe ni bila enostavna, vendar je bil izziv na koncu enostavno preveč mamljiv.

»Doslej je bilo veliko že narejenega, ostajajo pa določene stvari, ki bi jih lahko še izboljšali. V mislih imam predvsem razvoj nekaterih tržnih dejavnosti z novimi spletnimi tehnologijami in oblikovanje prepoznavnih blagovnih znamk, ki bi še bolj dvignile prepoznavnost zavoda in Ribnice nasploh. Načrt trženja, ki je v pripravi, bo kot krovni dokument dal jasne odgovore, kdo so ciljni kupci in kako jih nagovarjati,« se nadeja Lovšin. Veter v jadra naj bi zavodu dali iztržki z različnih razpisov, seveda tudi zaposleni, ki jim zagotovo ne bo manjkalo spodbude za uspešno uresničitev načrtov, zastavljenih v prihodnjemu letu.

GRAD IN MIKLOVA HIŠA

Poleg tega bi radi oblikovali več dogodkov, ki bi pritegnili obiskovalce v dolino s prepoznavnim ribniškim gradom, ki je prav tako v skrbi zavoda. Postal naj bi osrednji večnamenski prireditveni prostor in prostor druženja. V prihodnjem letu se bo nadaljeval projekt, ki ga je občina uspešno prijavila na enega izmed evropskih razpisov, v okviru katerega bo urejen letni oder. Znotraj grajskega obzidja bo zaživela kavarna, ki bi ponujala storitve na višji ravni, kot se pritiče grajskemu ambientu. V pogovoru z načelnikom Upravne enote Ribnica je izkazana obojestranska želja, naj poročna dvorana ponovno postane uradni prostor za poroke pod njenim okriljem. Sicer pa, kot rečeno, želijo oblikovati več dogodkov za različne ciljne skupine in tako v grad privabiti čim več obiskovalcev.

Galerija Miklova hiša je za Ribnico pomembna, saj jo postavlja na zemljevid kulturnih mest. »Prizadeval si bom, da se krog obiskovalcev galerije razširi. Prvi korak je bil narejen letos, ko je bila v sklopu evropskega projekta v prostorih galerije vzpostavljena pedagoška soba, ki je v prvi vrsti namenjena mladim. Tako jim na zanimiv, interaktivni način želimo približati umetnost. Galerija razpolaga tudi z obsežno stalno zbirko različnih del, ki pa nima svojega stalnega prostora in posledično obiskovalcem ni na ogled. Tu bo potrebno v sodelovanju z ustanoviteljem najti rešitev,« Lovšin ne dvomi, da jim bo uspelo.

PROSTORI TUDI ZA ZAPOSLENE

Na poti ureditve so tudi prostori za zaposlene, ki že od začetka delovanja centra uradujejo v eni veliki pisarni, sicer pregrajeni z omarami. »Po moji oceni niso problem le pisarniški prostori, ampak tudi razporeditev dejavnosti po preostalih prostorih Rokodelskega centra. Zato smo pristopili k celostni rešitvi omenjenega problema s pomočjo arhitekturnega biroja. Trenutno smo v fazi izdelave idejne zasnove in projekta za izvedbo del. Načrtujem, da bo prenova prostorov zaključena do poletja 2021. Na tem mestu bi se zahvalil ustanovitelju zavoda, da je prisluhnil potrebi po prenovi in zanjo namenil tudi sredstva. Ob koncu še vabilo, da nas v trenutnih razmerah spremljate preko spletnih kanalov. Sicer pa nestrpno pričakujemo sprostitev ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 in srečanja v živo«, je načrte razgrnil nov direktor.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 24. decembra 2020

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava