DL: Nov asfalt in streha šole - Ne čakajo le na pomoč občine

1.3.2021 | 10:50

Matej Kuhar in župan Ladko Petretič (foto: P. P.)

Matej Kuhar in župan Ladko Petretič (foto: P. P.)

Matej Kuhar je gonila sila Črneče vasi.

Matej Kuhar je gonila sila Črneče vasi.

 Skoraj kilometer novega asfalta

 Skoraj kilometer novega asfalta

Ključ uspeha Črneče vasi je složnost vaščanov – Kilometer novega asfalta in obnova šole – Župan Ladko Petretič: Za našo občino je veliko, da smo od države dobili približno 150.000 evrov več

Za krajane Črneče vasi in okoliških naselij s približno 200 prebivalci bi mirne vesti lahko parafrazirali znano misel priljubljenega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, naj državljani ne čakajo, kaj lahko zanje naredi država, temveč naj se vprašajo, kaj lahko oni storijo zanjo. S tem soglaša, seveda preneseno z državniške na lokalno raven, tudi kostanjeviški župan Ladko Petretič, ki je pretekle dni od blizu spremljal, kako prizadevni so (bili) krajani naselij pod Gorjanci na meji s Hrvaško pri posodobitvi cest in obnovi nekdanje šole v Črneči vasi.

Župan pravi, da naj bi bila šola iz leta 1906, ki so jo pretekli teden z novo streho rešili pred nadaljnjim nezadržnim propadanjem, obnovljena celo nekaj mesecev prej kot tista v Kostanjevici. Na zavodu za varstvo kulturne dediščine so sprva pri obnovi črneške šole zahtevali lesena okna (kostanjeviška šola ima plastična) s starinskimi kljukami, skratka z detajli, ki bi jih stali toliko kot vsa okna. Če bi obnavljali šolo, ki naj bi postala nekakšen večnamenski dom krajanov oz. medgeneracijsko središče, po prvotnih načrtih ne bi bilo dovolj niti 500.000 evrov. Toda takih izdatkov si kostanjeviška občina z 2450 občani za slabo desetino svojih prebivalcev nikakor ne bi mogla privoščiti. Zato bo obnova očitno potekala postopno, z obilo prostovoljnega dela krajanov. To je bilo nujno že pri menjavi strehe. Za to in nadaljnjo obnovo so iz občinskega proračuna dobili 40.000 evrov. Občinski svetniki so namreč soglašali, da Črnečanom preusmerijo ta denar s postavke za obnovo »starega farovža«, saj bo tam treba še marsikaj postoriti, preden se bodo lahko lotili zelo, tudi v finančnem smislu, zahtevne obnove tega poslopja v Kostanjevici, ki bi po ocenah stala več milijonov evrov.

Kot nam pove podjetni kostanjeviški občinski svetnik Matej Kuhar iz Črneče vasi, je bilo v zemeljska dela za posodobitev ceste proti Mohorju nekaj dni vključenih približno 20 krajanov. Krajani so naredili tudi tri prepuste. Za asfaltiranje okoli 900 m lokalne ceste Črneča vas–Mohor so krajani zbrali blizu 9000 evrov prispevkov. Vsaka hiša je prispevala glede na oddaljenost objekta in glede na gmotni položaj. Od nikogar niso dobili »košarice«, vsak je prispeval po svojih zmožnostih. In tokrat se je znova pokazalo, da je ključ uspeha Črneče vasi složnost krajanov oz. vaščanov.

Skoraj kilometer asfalta so položili delavci CGP Novo mesto na cesto Hajsinger–Mohor–Črneča vas in deloma še proti Oštrcu, krajani bodo sami uredili še bankine. Občina bo za asfalt plačala približno 50.000 evrov, to je slabo četrtino cene posodobitve lokalne ceste za Vodenice, ki je bila tudi končana te dni. Posodobitev ceste Orehovec–Grič bo stala približno 20.000 evrov, Vrtača–Vrbje pa 46.000 evrov. Za posodobitev te lokalne ceste skoraj do meje s Hrvaško je občina denar dobila od ministrstva za notranje zadeve, saj imajo na tem območju policisti veliko opraviti z migranti. Za vse posodobitve ceste bo letos šlo najmanj 350.000 evrov. »To je veliko za našo občino, s proračunom okoli 3,9 milijona evrov,« pravi župan Ladko Petretič.

Kaj bo z nadaljnjimi naložbami v teh koronskih časih? »Bojim se, da ne bo več mogoče pričakovati take pomoči države, ki nam je bila zdaj naklonjena s povečano povprečnino, dobili smo tudi denar za obmejne ceste. Za našo občino je veliko, da smo od države dobili 150.000 evrov več,« poudarja Petretič.

Pravi, da bi radi dokončali še odsek do Orehovca, kjer škodo dela voda. Delajo še mulde. Večina letošnjih investicij je tako že končana. Posojilo 250.000 evrov so vzeli le za nakup Farovža, dodatno se ne bodo zadolžili. Občina išče ponudbe za projektno dokumentacijo za obnova starega farovža. »Računamo, da bodo ti papirji končani v naslednjem letu in da se bodo začeli sproščati razpisi 2021–2027, da bomo prišli do sredstev pri ministrstvu za kulturo ali ministrstvu za socialo. Nam gre za ureditev centra za starejše občane in mladino v nekdanjem farovžu. V Črneči vasi pa gre za pomanjšano zgodbo, pomembno za te ljudi, ki živijo v teh hribih. Občina bo šla vedno zraven, če bodo ljudje pokazali interes, tako kot so ga v Črneči vasi,« pravi župan.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 26. novembra 2020

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava