DL: Cerkvena dediščina - Obnova križevega pota

23.2.2021 | 11:10

Sedma postaja (foto: M. G.)

Sedma postaja (foto: M. G.)

Bližnja cerkev je bila romarsko postajališče za romarje iz Suhe krajine – Danes prihajajo le še posamezni romarji – Največ jih prihaja ob velikonočnih praznikih

Že dalj časa žalostno podobo kažejo nekatere postaje križevega pota, ki iz vasi Breže vodijo proti cerkvi Sv. križa v Jurjevici. Teh je sicer 14, zgrajene so bile v letih 1759–1761, Božji grob, ki je 15. postaja, nekaj let prej.

Leta 1993 je postaje na novo poslikal Lojze Čemažar, zunanjost postaj pa je bila prepuščena zobu časa, ki jih je močno grizel. Še posebej 7. in 12. postajo z vidnimi razpokami in razjedo konstrukcije. Prejšnji mesec je občina Ribnica pristopila k obnovi teh dveh postaj in za to zagotovila 8.130 evrov.

Zagotovo so delne sanacije potrebni tudi ostali križi na tej poti, ki so kulturološka posebnosti ribniške doline in segajo najmanj 200 let nazaj. Božja pot se je namreč tukaj ohranila predvsem zaradi bližnje Nove Štifte. Še pred vojno so namreč romarji iz Strug, Zvirč, Hinj, Ambrusa in cele Suhe krajine imeli pravo »romarsko transverzalo« čez ribniško dolino. Kot je zapisal Franci Petrič, so se na drugi strani hriba najprej ustavili pri božjepotni cerkvici Sv. Ane. Od tam so se odpravili v Breže in opravili ob kapelah križevega pota pobožnost, ki so jo končali v kapeli Božjega groba in cerkvi Sv. križa. Nato so se odpravili na končno postajo k Novi Štifti, kjer so noč prebedeli v molitvi, pesmi in dremavici pod mogočnimi lipami ali arkadami pri cerkvi.

Danes prihajajo samo še posamezni romarji k Sv. Ani ali Novi Štifti. Pri Sv. križu pa je živahno le še na velikonočno nedeljo, ko ves dan prihajajo iz bližnjih šestih vasi k božjemu grobu »bugca kušn’t«. Zadnja leta še posebej častijo tudi fatimsko Marijo, katere kip ima častno mesto v cerkvi.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 19. novembra 2020

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava