Na vrsti je zimska rez vinske trte

22.1.2021 | 13:10

Zimska rez vinske trte (Foto: Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj)

Zimska rez vinske trte (Foto: Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj)

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga vinogradniki opravijo pred brstenjem. Z rezjo nastavijo izhodišče in okvirno že določijo končno zgodbo vinskega letnika. Pod pogojem seveda, da bodo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da njihovega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

Več načinov je, kako trto pravilno obrezati in jo pripraviti na novo sezono. Kot so zapisali na spletni strani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, je vse stvar pristopa, razumevanja, tradicije in želja posameznega vinogradnika. Prav pa je, da vinogradniki svoje cilje usmerjajo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to pa dosežejo razumno obremenitvijo. S tem omogočajo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci, posledično pa manj uporabe škropiv in tako pridelajo zdravo in zrelo grozdje, ki je pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo, so zapisali boštanjsko-sevniški vinogradniki. »Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez oz. pletev odvečnih mladic,« pravijo vinogradniki.

R.M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava