V slovo Francu Povirku

22.1.2021 | 08:30

Franc Povirk je bil leta 2006 tudi častni občan Žužemberka

Franc Povirk je bil leta 2006 tudi častni občan Žužemberka

Pred dnevi, točneje 16.januarja, je umrl častni občan Žužemberka leta 2006 in tamkajšnji župnik v letih od 1992 do 2006, Franc Povirk .

Franc Povirk se je rodil 8. oktobra 1943 v Križevski vasi, v župniji sv. Helena pri Dolskem. Delal je že v svojem poklicu, ko je s 17 leti doživel klic in svojo življenjsko pot nadaljeval v duhovniškem poklicu. Novo mašo je imel 11. julija 1976 pri sv. Heleni v Dolskem, ponovitev pa v Moravčah. Najprej je bil kaplan v Dobrniču, že takrat je hodil pomagat v Žužemberk, od leta 1982 do 1992 pa je bil župnik na Krki. Leta 1992 je bil poslan v Žužemberk, kjer je opravil veliko delo.

S prihodom v župnijo Žužemberk je takoj dal pobudo za obnovo farne cerkve sv. Mohorja in Fortunata ter župnišča. Z izjemno držo in zavzetostjo ter s podporo faranov mu je uspelo v dobrem desetletju potrpežljivega dela obnoviti farno cerkev, zgraditi župnišče, postaviti škarpo, urediti okolico in v cerkev postaviti izjemne baročne orgle. S svojim požrtvovalnim delom in sodelovanjem s farani je deloval pri obnovi vseh podružničnih cerkva v žužemberški župniji.

Kot so zapisali na spletni strani Občine Žužemberk, je bilo njegovo delo vselej povezovalno in v dobrobit vseh. V vseh letih delovanja v občini in tudi pozneje, je prispeval k prepoznavnosti občine Žužemberk širom Slovenije in tudi preko njenih meja.

»Župniku Francu Povirku, ki je leta 2006 odšel na župnijo Peče pri Moravčah, smo hvaležni za vse njegovo izjemno in požrtvovalno delo. Trajno ga bomo ohranili v našem spominu. Naj počiva v miru!« so še zapisali na spletni strani žužemberške občine.

R.M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava