Zakona Grebenc sta odeta v bisere

21.1.2021 | 08:10

Zakonca Grebenc danes praznujeta biserno poroko. Čestitke in še veliko petja in smeha! (Foto: osebni arhiv)

Zakonca Grebenc danes praznujeta biserno poroko. Čestitke in še veliko petja in smeha! (Foto: osebni arhiv)

Danes mineva šestdeset let od poroke Tonija in Roze Grebenc z Bistrice pri Šentrupertu.

Roza Avsec je kot osemnajstletno dekle po smrti staršev svoj novi dom našla pri teti na Bistrici. Trdega dela ji ni manjkalo, saj je teta imela kmetijo in mlin. Pridno in delavno mladenko je kmalu opazil sosedov Toni Grebenc. Rodila se je ljubezen, ki sta jo 21. januarja 1961 okronana s poroko. Kmalu se je rodil prvorojenec Toni, za njim pa še Milan in Rozi. Otroke sta vzgajala in usmerjala v pravo smer – pridno delati, se učiti in biti pošten. Posodobila in na novo sta zgradila mlin, hišo in gospodarsko poslopje. Dela v mlinu, na kmetiji in v vinogradu v Močilah, pa tudi petja v hiši, ni nikoli manjkalo. Prvorojenec Toni in hčerka Rozi sta si ustvarila družini ter se odselila na svoje, Milan pa je ostal doma, si ustvaril družino in nadaljeval mlinarsko dejavnostjo, ki jo je kasneje razširil v pekarno.

Po upokojitvi sta Roza in Toni še naprej pomagala v pekarni, prosti čas pa posvečala devetim vnukom in dvema pravnukinjama. Prav vsi so, na veselje Roze in Tonija, podedovali ljubezen do lepe domače pesmi, igrajo pa tudi na različne instrumente. Petje je prisotno povsod – ob delu v vinogradu, družinskih praznovanjih, večkrat pa se prepeva tudi v domači kuhinji, če se le oglasi kakšen znanec ali prijatelj.

Trenutne razmere na žalost ne omogočajo večjih druženj takšnih kot je bilo praznovanje njune zlate poroke, ki so jima ga pripravili otroci in vnuki. Takrat sta praznovala v krogu sorodnikov in prijateljev, vesela in ganjena pa sta bila, ko ju je na praznovanju presenetil Boris Kopitar in jima zapel njuni najljubši pesmi »Žametne vrtnice« in »Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi«. Prav slednja jima je še posebej ljuba, saj tako otroci kot vnuki še naprej negujejo lepo domačo pesem.

Ob praznovanju biserne poroke jima po tej poti sinova Toni z Nevenko in Milan z Janjo, hčerka Rozi z Janezom ter njihovi otroci Dejan, Nina z Gašperjem, Jasmina, Urša, Klemen z Nastjo, Uroš, Jerca z Gašperjem, Lucija, Lara z Majem ter pravnukinji Mija in Ula želijo veliko zdravja, sreče in zadovoljstva z eno samo željo – da bi še dolgo skupaj prepevali in se imeli lepo. »Kajti v naših srcih je prostor, kjer hranimo svoje najljubše spomine. Tiste, ki nam vedno znova prikličejo nasmeh na usta in ko za hip zapremo oči, plujemo po reki spominov …« so zapisali za naš portal.

G.J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava