Poslovila se je slovenska glasbenica Viktorija

8.1.2021 | 08:35

Viktorija Petek se je za vselej poslovila včeraj

Viktorija Petek se je za vselej poslovila včeraj

Včeraj je odjeknila vest, da je umrla ena najboljših slovenskih spremljevalnih vokalistk Viktorija Petek, ki je posnela tudi nekaj samostojnih skladb, dolga leta pa delala tudi kot radijska in tv voditeljica.

Rodila 20. junija 1967 v Celju. Odrasla je v Laškem, kjer je živela tudi zadnja leta. Z glasbo se je začela ukvarjati sredi 80 let. V svojem ranem glasbenem udejstvovanju je sodelovala tudi z Jožetom Privškom in zastopala Slovenijo na enem od jugoslovanskih festivalov mladih pevcev. Leta 1993 je potem spoznala Dušana Zoreta. Prva pesem, ki jo je istega leta posnela pri njemu v studio Napoleon je priredba skladbe Sierra Madre, po kateri je postala tudi prepoznavna. Leta 1995 je posnela skladbo Zadnji poljub, ki jo je napisal Brendi, leto kasneje pa svojo največjo uspešnico Dve pomladi, dve jeseni, avtorja Dušana Zoreta. V svoji glasbeni karieri je posnela več kot 65 pesmi ter izdala albume Sierra Madre (1994), Zadnji poljub (1997) in Vaya con Dios (2000) ter kompilacijo Najlepše melodije (2006). Posnela je tudi 16 duetov in tercetov s slovenskimi izvajalci kot so Marjan Zgonc, Boris Kopitar, Gamsi, Nova legija, Smrkci, Franci Pušnik, Mili, Jožica Mavsar, Maja Petek...

Med njene najuspešnejše pesmi uvrščamo Dve pomladi, dve jeseni, Sierra Madre, Zadnji poljub, Rdeča vrtnica, Adios amor, Rada bi te pozabila, Nisi pravi ti zame, Vzemi si ga malo (duet Ivo Radin), Angel (duet Franci Pušnik), Zate živim (tercet Boris Kopitar in Marjan Zgonc)...

Delovala je tudi v nekaterih glasbenih skupinah. Sredi 90 je sodelovala s skupino Smrkci, s katerimi je posnela skladbo Najlepše misli, ki je zadnje besedilo Dušana Velkaverha. Delovala je v Koradovi in Brendijevi spremljevalni skupini Za hec in veselje, leta 2018 pa so Korado, Viktorija in Tomaž Palčič, kitarist skupine Gamsi, ustanovili skupino Manekeni in posneli skladbo Ti verjemi samo meni.

Bila je tudi avtorica glasbe in tekstov za druge izvajalce, največja uspešnica je pesem Solza tiho padla je na dlan, ki jo je napisala za Natalijo Kolšek. Viktorija je bila hišna spremljevalna vokalistka studia Napoleon. Njen glas je posnet na krepko preko 500 posnetkih različnih slovenskih izvajalcev (Brendi, Aleksander Jež, Zlatko Dobrič, Gamsi, Werner, Natalija Kolšek, Marjan Zgonc, Boris Kopitar, Ivo Radin, Tanja Zajc Zupan...), kar jo po številu uvršča v sam vrh spremljevalnih vokalist.

»Zame je bila najbolj univerzalna spremljevalna vokalistka, ker se je njen glas enostavno zlil z vso zvočno okolico, a nikdar prevzel morebiti še tako šibkega vodilnega glasu. Slovenija je izgubila angelski glas, ki je bil žal zelo podcenjen, na srečo pa so ga cenili največji glasbeni izvajalci, ki jim je kot spremljevalna vokalistka krasila njihove posnetke,« je povedal lastnik studia Napoleon in producent Dušan Zore.

»Z Viktorijo sva se poznala 28 let, od leta 2000 sva bila tudi par in sva v partnerski zvezi preživela nepozabnih 14 let. Najine ljubezenske poti so se razšle leta 2014, ostala pa sva velika prijatelja, zaupnika in sodelavca. Zadnjič je bila pri meni v studiu v torek, ko sva posnela spremljevalne vokale za naročnika,« je dodal Zore.

Dolga leta je bila del ekipe radia in televizije Veseljak, zadnja leta pa voditeljica na velenjskem radiu Moj radio. Za posledicami srčnega infarkta je v naročju sestre Maje umrla včeraj, 7. januarja, stara komaj 53 let.

Denis Poštrak

Zvočni zapisi

Pesem Sierra Madre

Pesem Dve pomladi, dve jeseni

Galerija

Viktorija Petek Viki
Viktorija Petek Viki
Viktorija Petek Viki
Viktorija Petek Viki

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava