DL: Ljudje se bojijo medveda, najbolj pa so na udaru kokošnjaki in čebelnjaki

27.11.2020 | 09:25

Medvedka z mladičema, posneta dva dni potem, ko je poteklo dovoljenje za odstrel. (Foto: Janez Kukec)

Medvedka z mladičema, posneta dva dni potem, ko je poteklo dovoljenje za odstrel. (Foto: Janez Kukec)

Ljudi v sevniški krajevni skupnosti Tržišče in njeni okolici je strah. Bojijo se za svojo varnost, varnost svojih otrok, za svoje živali. V zadnjem času se je tu namreč zvrstilo kar nekaj napadov rjavega medveda. Tarče so bili za zdaj kokošnjaki in čebelnjaki, a kdo ve, kako bi se končalo, če bi bili takrat v bližini ljudje, se sprašujejo tamkajšnji prebivalci. Medved namreč pride povsem do hiš.

To je ostalo od koze, ki jo je kosmatinec odvlekel iz hleva. (Foto: Janez Kukec)

To je ostalo od koze, ki jo je kosmatinec odvlekel iz hleva. (Foto: Janez Kukec)

Njegov zadnji zabeležen in opažen krvavi pohod se je zgodil v nedeljo, 8. novembra. Kot pravi predsednik Lovske družine Tržišče in podžupan Občine Sevnica Janez Kukec, je šlo verjetno za medvedko z mladiči, ki je odprla vrata hleva Milana Šintlerja iz Kaplje vasi in iz njega odvlekla privezano kozo. Kakšnih 30 metrov stran sta od nje ostala le veriga in rogovje. Šintlerju je zmanjkalo še okoli 20 kokoši, še vedno pogreša tudi psa, nemškega ovčarja. Isto noč je verjetno ista medvedka poškodovala tudi čebelnjak pri Robiju Gorenjcu iz Polja pri Tržišču, ki je oddaljen le kilometer stran. V enem tednu je medved dvakrat »obiskal« tudi Kukčev čebelnjak na Krsinjem Vrhu, tako da je izgubil okoli 30 čebeljih družin.

Vnovičen poziv pristojnim

Medved je bil 14. septembra tudi v kokošnjaku na Svetem Vrhu, v naselju v Občini Mokronog - Trebelno, ki je tik ob meji s sevniško občino. Mesec dni kasneje, 14. oktobra, je pustošil v kokošnjaku na Trščini, dva dni kasneje v Tržišču, 30. oktobra pa je poškodoval enega od nakladalnih panjev, ki je stal le 100 metrov od kmetije. Prisotnost medveda v okolju vznemirja tudi živino na pašnikih. Pred časom je lastnik splašeno živino iskal do tri kilometre daleč stran od pašnika v vasi Škovec.

Na sevniški občini so niz napadov medveda popisali in ga z dopisom v začetku novembra poslali na Ministrstvo za okolje in prostor, Arso, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter brežiško območno enoto Zavoda za gozdove Slovenije. V njem so znova opozorili na prisotnost rjavega medveda v Občini Sevnica, ki sicer uradno ne sodi v območje stalne prisotnosti medveda, a glede na pogostost napadov pričakujejo, da se bo na to območje še vračal. Občina od pristojnih služb pričakuje hitro reagiranje za ustrezno zmanjšanje te grožnje z zmanjšanjem populacije medveda.

»Ocenjujemo, da je na tem področju več medvedov. Verjetno so napadi na kokošnjake delo ene in iste medvedke, ne vemo pa, ali ista napada tudi čebelnjake, saj so na zelo različnih koncih. Če bi jo dobili in naredili analizo, kaj ima v želodcu, bi lahko bolj z gotovostjo ocenili,« je dejal Kukec in dodal, da medved ni opažen zgolj v lovišču LD Tržišče, temveč tudi v sosednjih loviščih LD Šentjanž in Boštanj, pa tudi Trebelno in Šentrupert.

Prvič se je medved tam pojavil leta 2008

»Problematika, kot jo občutimo zdaj, ni nastala takoj, ko smo leta 2008 prvič zaznali pojav povečanega števila medveda v naših gozdovih oziroma na loviščih lovskih družine Tržišče, Šentjanž in Boštanj. Začeli smo ga videvati tako lovci na skupnih lovih, pa tudi občani so začeli sporočati, da so videli medveda v bližini vasi, največkrat ob različnih cestah v večernem času, ko so se vračali iz službe. Ljudje so postali zaskrbljeni glede varnosti, predvsem varnosti na šolskih poteh, zato sem tudi kot lovec, predsednik lovske družine in ne nazadnje podžupan Občine Sevnica na to opozoril na občinskem svetu. Tako smo z Občino Sevnica uspeli leta 2012 sklicati sestanek s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, kjer smo razpravljali o tej pereči problematiki. Sprva pri njih bilo zaznati, da bi to občutili kot kakšno problematiko, rekli so celo, da medvedov ni, potem pa smo jim s pričevanji ljudi, ki so jih videli, le dopovedali, da očitno so, in so zadevo vzeli malo bolj resno,« je opisal Kukec in dodal, da so potem enkrat ali dvakrat za krajši čas dobili tudi dovoljenje za odstrel na območju lovišč v občinah Sevnica, Mokronog - Trebelno, Mirna in Šentrupert, a je bil po njegovem spominu takrat odstreljen le en medvedji mladič.

»Kasneje, čeprav se je populacija povečevala in je prihajalo do škod, ki jo je povzročil medved predvsem na balah sena, čebelnjakih in stajah, v katerih so bile ovce, ni bilo izdanih dovoljenj, da bi odvzeli kakšen osebek. Vse te škode so bile prijavljene pristojnim cenilcem, ki ocenjujejo škodo po medvedu, ki jo plača država. Ker pritožb občanov, da škode niso bile plačane, ni bilo, mislim, da so bile poravnavane,« je dejal.

O odgovoru Agencije za okolje in prostor, morebitnem odstrelu medveda in še o čem, pa več v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista.

M.Ž./Foto: arhiv J.K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava