DL: Zaskrbljeni nad stanjem v romskem naselju Vejar

26.11.2020 | 08:10

Trebanjski župan Alojzij Kastelic (Foto: DL/R.N.)

Trebanjski župan Alojzij Kastelic (Foto: DL/R.N.)

V romskem naselju Vejar živi približno 350 Romov (Foto: D.S.)

V romskem naselju Vejar živi približno 350 Romov (Foto: D.S.)

Prebivalce trebanjske občine vse bolj skrbi, kaj se v zadnjih letih dogaja v romskem naselju Vejar, v katerem živi približno 350 Romov. Bojijo se, da so zadeve tam nekoliko ušle izpod nadzora. Župan Alojzij Kastelic opozarja, da romska skupnost »raste čez glavo« in da bodo, če sistem ne bo pravilno in učinkovito deloval, težave »prerasle vse meje«. Od države pričakuje bolj jasne in odločne korake pri reševanju romske problematike.

Občinski projekt samooskrbe Romov je sprva dobro zaživel. Več let je bilo več kot 20 vrtov zgledno obdelanih (Foto: DL/R.N.)

Občinski projekt samooskrbe Romov je sprva dobro zaživel. Več let je bilo več kot 20 vrtov zgledno obdelanih (Foto: DL/R.N.)

Naselje je pred dvema letoma pretresel incident, v katerega sta bila vpletena dva Roma. V streljanju je bil en moški hudo poškodovan, zato so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je pozneje umrl. Na srečo podobnih krvavih obračunov ni bilo več, vseeno pa so policisti zaradi drugih zadev večkrat posredovali v naselju. Nedavno so se tam oglasili zaradi zabave z glasno glasbo, na kateri se je zbralo približno 50 oseb, kar je pomenilo kršitev veljavnih odlokov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med postopkom ugotavljanja identitete so kršitelji napadli trebanjske policiste, vanje metali različne predmete in jim poskušali preprečiti nadaljevanje postopka. Eden od kršiteljev je v policistko vrgel steklenico in jo poškodoval po glavi.

Nekateri občani tožijo, da v zadnjem času opažajo vse več vlomov po vinskih goricah in v avtomobile, s prstom pa kažejo na Rome. Na Facebooku je spomladi nekdo, ki živi v bližini romskega naselja, objavil sliko, ki prikazuje, kako je naboj pištole priletel na njegov avtomobil. »Enkrat ponoči je priletelo direktno na havbo clia. Še dobro, da je bilo ponoči, da ni komu na glavo,« je zapisal. Z njim smo skušali stopiti v kontakt, da bi se pogovorili o dogodku, a odgovora ni bilo. Ker romsko naselje Vejar spada pod krajevno skupnost Račje selo, smo se obrnili na predsednika KS Vojka Makovca, ki pa o morebitnih težavah občanov zaradi romske skupnosti ni želel govoriti.

Bolj zgovoren je bil trebanjski župan, ki je povedal, da so se s predsednikom KS, komandirjem PP Trebnje in drugimi že nekajkrat dobili na sestanku in se pogovarjali o romski problematiki. »Izpostavljeno je bilo, da občane bližnjih vasi motijo glasne zabave, ki v Vejarju trajajo dolgo v noč. Težava je tudi kurjenje kablov, ta ostri dim se potem širi daleč naokoli, skrb vzbujajoči so tudi požigi znotraj naselja,« je povedal Kastelic, ki meni, da so se razmere v romskem naselju v zadnjih letih znatno poslabšale. »Nekatere družine se med seboj ne razumejo, veliko je popivanja, več je tudi kriminala,« je še dodal. Po njegovih besedah gre za »geto«, v katerem prevladuje zakon močnejšega. Nekateri posamezniki obvladujejo celotno naselje, in če ne bo hitrega in učinkovitega ukrepanja, lahko nastanejo še večje težave, je opozoril. Pogovarjali smo se tudi z osebo, ki živi v naselju, a zaradi svoje varnosti ne želi biti imenovana. Pritrdila je, da so se razmere v zadnjih letih precej poslabšale, večina jih samo poseda in ves dan ne dela nič, zvečer pa se dolgo v noč zabavajo. Župan je še izpostavil, da vsi Romi niso takšni, nekateri se trudijo, da bi hodili v šolo, si poiskali službo in se osamosvojili, a jim drugi tega enostavno ne dovolijo.

Župan si želi predstavnika romske skupnosti v občinskem svetu. »On je tisti, ki ima boljši vpogled v dogajanje v romskem naselju in preko njega lahko interveniramo, če je to potrebno,« je dejal. Na vprašanje, kje so po njegovem rešitve, je Kastelic odgovoril, da je pri mladih treba pregnati miselnost, da je bolje živeti od socialne pomoči kot pa delati, in spodbujati tiste, ki si želijo dobre izobrazbe. Po njegovih besedah bi morala država spremeniti sistem socialne pomoči, da bi večino pomoči dobili v obliki materiala in ne denarja, s katerim potem kupujejo vse drugo, ne pa tistega, kar zares potrebujejo. Preprečiti je treba, da bi ozka skupina vodila naselje in ustrahovale druge Rome, je še dejal župan. »Predvsem pa si morajo tudi Romi sami želeti spremembe. Lahko jim nudimo ogromno programov, a kaj ko se jih udeležujejo le nekateri.«

Celoten članek lahko preberete v današnji aktualni številki Dolenjskega lista.

R.N.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

26.11.2020+4     + (4)     – (0)     Oceni Matej83 

Ja kdo jim je pa dovolil da lahko legalizirajo svoje črne gradnje. V kolikor je postala to zasebna last nima noben možnosti nadzora nad priseljevanjem. In to je omogočil Kastelic in njegova koalicija v prejšnjem mandatu, sedaj pa jambra. Spomin zlate ribice

26.11.2020+2     + (2)     – (0)     Oceni vl 

Predvsem je državi spodrsnilo pri obveznem šolanju vsakega državljana in tako velja tudi za rome. Vendar Romi ne obiskujejo redno pouka ali pa samo par ur posedijo brez vsakršne šolske potrebščine, potem pa hajd domov. Seveda na srečo niso vsi taki, eni imajo zavedne starše, ki jim ni vseeno, vendar je teh zelo malo. Tako otroci zrastejo v mladeniče, ki jim je neskončno dolg čas, za kaj drugega pa sploh niso dobili pouka od staršev. Živijo kot živalce na gmajni in rezultat je tu. Premalo opozarjamo državo. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava