Ljudje ob Kolpi: Jože (Josip) Šutej, operni pevec

22.11.2020 | 09:20

Josip Šutej

Josip Šutej

Operni pevec Jože (Josip) Šutej se je rodil 21. novembra 1920 na Vinici, umrl je 3. novembra 2006 v Zagrebu

Po osnovni šoli v rojstnem kraju našega velikega poeta Otona Župančiča je odšel na gimnazijo v Novo mesto kjer ga je petja učil profesor Ferdo Juvanec mlajši. Po maturi se je vpisal na študij prava v Ljubljani in sočasno obiskoval ure petja pri Angeli Trost. Ugotovil je, da ga bolj kot pravo zanima agronomija zato se 1943 leta prepiše na univerzo v Zagrebu, saj v Ljubljani takrat še ni mogoče študirati kmetijstva. Ko v neki družbi zapoje Ave Maria, ga takoj napotijo k znani mezzosopranistki Ančici Mitrović, kjer poskuša pridobiti dodatno izobrazbo. Njegov učitelj v tem času je bil tudi prof. Zlatko Šir, zanj pa se je zanimal tudi ravnatelj Hrvaškega narodnega gledališča Boris Papandopulo. Želeli so mu omogočiti študij petja na konservatoriju v Salzburgu, a s slovenskimi dokumenti to ni bilo mogoče. Ostal je na Hrvaškem in se med študijem preživljal z delom v tovarni keksov, vse dokler ni dobil angažmaja v Osiješki operi, a se to obdobje zaradi vojne (prihajajoča fronta) dokaj hitro konča. Prvi angažma po vojni dobi leta 1946 v Hrvaškem narodnem gledališču z vlogo Janka v Smetanovi Prodani nevesti. Leta 1951 odide v gledališče na Reko kjer ostane 7 let, potem pa se vrne v zagrebško opero, kjer ostane do upokojitve leta 1981.

V bogati karieri je pel različne zahtevne vloge, med njimi je bil: Rudolfo v La Boheme, Pinkerton v Madamme Butterfly, Riccardo v Verdijevem Plesu v maskah, Manrico v Trubadurju, Vojvoda Mantova v Rigolettu, Cavaradossi v Tosci, Mićo v Eru z onega sveta, Bojan v Morani, Juranić v Nikoli Šubiču Zrinjskem, Mirko v Mali Floramy … Večkrat je nastopil na Dubrovniških poletnih igrah. V ansamblu hrvaške opere je sodeloval v času njegovih največjih uspehov in gostovanj po vsej Evropi in tudi drugod po svetu. Josip je pel tudi s primadono ljubljanske Opere Vilmo Bukovec, sicer častno občanko Metlike.

Marija Barbieri, glasbena kritičarka; je o njem zapisala: »Josip Šutej je bil skromen človek, kar v umetniških krogih ni vedno smatrano kot vrlina. Ni se ponujal in izpostavljal, temveč je vedno čakal povabilo. In ker je bil tako izjemen pevec, z zanesljivo muzikalnostjo ter prepričljivim scenskim nastopom, so ga tudi tako radi vabili k sodelovanju.«

Josip Šutej je tudi oče svetovno znanega dirigenta Vjekoslava Šuteja.

Boris Grabrijan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava