Poznate gozdni bonton?

30.10.2020 | 13:00

Gozd nam še vedno nudi zavetje, prostor za sprostitev, krepitev moči, zdravja in dobre volje. (Foto: L. M.)

Gozd nam še vedno nudi zavetje, prostor za sprostitev, krepitev moči, zdravja in dobre volje. (Foto: L. M.)

Lepi počitniški dnevi vabijo na obisk gozdov, ki so obarvani v najrazličnejše odtenke jesenskih barv in so prava »paša za oči«. Narava se pred zimskim počitkom razodene v svoji najlepši podobi, njene barve pridejo do izraza predvsem ob sončnih in toplih dnevih, ko nas gozd še posebej vabi na obisk. Sprejmimo povabilo, obiščimo ga ob upoštevanju navodil glede gibanja – torej v svoji občini, ne pozabimo pa tudi na pravila v gozdu in se ob obisku obnašajmo po gozdnemu bontonu, so zapisali v izjavi za javnost na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Z gozdovi moramo ravnati spoštljivo. Zavedajmo se, da so preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnosti rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, občudujemo lahko izjemnost posameznih dreves. Gozd je obnovljivi viri energije in surovin, blagodejno vpliva na celotno okolje – to so njegove le najvidnejše dobrine. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedali šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več.

Strokovnjaki skupaj z lastniki gozdov, gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato ponuja gozd preko celega leta tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da je gozd po našem obisku takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj.

V gozdu smo samo gostje (Foto: KGZS)

V gozdu smo samo gostje (Foto: KGZS)

V prihajajočem zimskem času je potrebno še posebej upoštevati, da so gozdne živali zelo plašne in se pred človekom umaknejo. Ne vznemirjajmo jih s hrupom po nepotrebnem, saj sicer zaradi iskanja miru izgubljajo energijo, ki jo pozimi le s težavo nadomestijo. Tudi naši hišni ljubljenčki morajo biti pod skrbnim nadzorom.

Pri preživljanju časa v gozdu zato imejmo zato v mislih:

-ob obisku sem gost gozda in njegovega lastnika,
- z gozdom in njegovimi prebivalci ravnam spoštljivo,
- gozd doživljam z vsemi čutili,
- upoštevam tako imenovani gozdni bonton in navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v predpisih, na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.

Pa poznamo gozdni bonton?

Pri obisku gozda upoštevajte naslednja pravila:

Vsak gozd ima lastnika. V gozdu smo gost, zato upoštevajte navodila gozdarskih strokovnjakov in lastnikov gozdov. Vožnja je v gozdu dovoljena le po cestah, če poseben znak tega ne prepoveduje. Ne parkirajte vozil kjerkoli, ampak vprašajte za dovoljenje lastnika zemljišča. Še posebej bodite pozorni na prevoznost gozdnih vlak in dostopnost skladišč lesa. Gorsko kolesarjenje in ježa sta dovoljena le na označenih gozdnih vlakah in gozdnih poteh.

Pešpoti v gozdu nas vodijo in nam odstirajo zanimivosti iz zakladnice narave. Uporabljajte jih in ne hodite po brezpotjih. Kažipote, oznake, ograje, klopi in druge naprave ohranite nepoškodovane za prihodnje obiskovalce gozda.

Gozd je za lastnika vir dohodka. V njem potekajo sečnja in spravilo lesa ter gozdno-gojitvena dela. Izogibajte se deloviščem, ostanite na varni razdalji ter upoštevajte znake in morebitna navodila gozdnih delavcev.

Obiskovanje gozdnih rezervatov in pragozdnih ostankov ni dovoljeno, razen po urejenih poteh.

Foto: lokalno.si

Foto: lokalno.si

Ne uničujte rastja. Gozdno cvetje, gobe, plodovi in mah so nujni za biotsko raznolikost življenja v gozdu, zato je njihovo nabiranje omejeno s predpisi. Okrasna drevesa za praznike kupujte na trgu in bodite pozorni, da so v skladu s predpisom opremljena z nalepko. Pa veste, koliko česa lahko za lastne potrebe naberemo v gozdu?

•največ 2 kg gob,

•največ 2 kg kostanja,

•največ 2 kg borovnic,

•največ 2 kg malin,

•največ 2 kg robidnic

•največ 2 kg gozdnih jagod,

•največ 2 kg brusnic,

•največ 2 kg mahov,

•največ 1 kg čemaža.

Smeti in odpadkov ne puščajte v gozdu. Odnesite jih v smetnjak oziroma na urejeno odlagališče. Bodite prijazni do narave in odnesite še morebitne druge smeti. Ogenj, ki uide nadzoru, lahko uniči drevesa, druge rastline in živalski svet. V gozdu je dovoljeno kuriti le na kurišču, urejenem v skladu s predpisi varstva gozdov in protipožarnega varstva.

Ob obisku gozda ne vznemirjajmo živali (Foto: KGZS)

Ob obisku gozda ne vznemirjajmo živali (Foto: KGZS)

Gozdne živali so zelo plašne in se pred človekom umaknejo. Ne vznemirjajte jih s hrupom po nepotrebnem. Psi morajo biti pod skrbnim nadzorom. Drevesa in grmi so živa bitja, zato jih spoštujte in ne poškodujte. Izogibajte se gozdnih površin, ki so bile pomlajene s sadikami gozdnega drevja. Voda je dragocena, gozd jo čisti, zadržuje in jo pomaga ohranjati pitno. Cenite to vlogo gozda in ne spuščajte škodljivih snovi v vodo ali v gozdna tla.

R.M.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

31.10.2020–2     + (1)     – (3)     Oceni vl 

Učna ura, kot pravimo, za vsakega izmed nas, nekaterim pa so še tako prijazna opozorila bob ob steno. Kažejo svojo kulturo. Zelo moteče je tudi, da pri nabiranju gozdnih sadežev, zlasti gob, uporabljajo plastične vrečke. Lahko smo veseli, da je dosti bralcev lokalnega interneta, ki nas poznavalsko in neposredno poučijo o stvareh, obnašanju in nas opozarjajo na dejstvo, da nismo glavni, smo samo ponižni sopotniki narave. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava