V Mehiko in Gvatemalo na uvodnem srečanju Univerze za starejše

27.10.2020 | 15:00

Foto: Klara Avsenik Žagar

Foto: Klara Avsenik Žagar

Skupaj s študenti smo tudi člani Univerze za starejše začeli učenje prav na dan, posvečen starejšim. Po spodbudnem uvodnem pozdravu direktorja Gregorja Sepaherja vedno čutimo, da smo dobrodošli in bo vedno našel za nas prave poti do dobrih programov. Kar 31 članov smo v Gostišču na Loki spoznavali program za to leto, ki ga je pripravila Anita Jakše, ki skrbi za naše dobro počutje in učenje.

V programu je kar 26 dejavnosti, razdeljenih v teme: Skrbimo za svoje zdravje, Krepimo sive celice, Živimo radostno in ustvarjalno. Dodatna ponudba pa so: Potujmo v svet - ekskurzije, Potepanja po…, Beremo skupaj, Borza znanja, Središče za samostojno učenje, Večgeneracijski center Skupaj. Stalnica pa so že 20 let Četrtkova srečanja, kjer spoznavamo svet, zgodovinske znamenitosti, zdravstvene teme in zanimive dejavnosti. Dobra ponudba, kjer lahko najdete zase zanimive dejavnosti.

Foto: Klara Avsenik Žagar

Foto: Klara Avsenik Žagar

Vsak prvi četrtek pa gremo na pot. To so za mnoge edine poti v svet, ko sede spoznavamo, kako drugi raziskujejo in potujejo. V začetku tega meseca nas je razveselila popotnica Klara Avsenik Žagar, ki velikokrat potuje sama. V tem potovanju pa se je pridružila prijateljici. S sliko in besedo nam je predstavila, kaj jo je v teh deželah najbolj prevzelo. Najprej nam je predstavila njihov praznik mrtvih, ki ga praznujejo veselo, poslikani, ocvetličeni s karnevali in z glasbo in koncerti na grobovih častijo življenje. Zanimiva je hrana, ki jo je očarala, ker je barvita in okusna. Vulkani še vedno delujejo in presenetijo obiskovalce. Tržnice so polne raznobarvne ponudbe, okusno pripravljene in zdrave. Ker sta potovali po deželi, sta spoznali utrip življenje domačinov, njihov prevoz s starimi ameriškimi avtobusi, polni ljudi in piščancev, zato ime Chicken buses. Obiskali sta vulkane in jame in doživeli veliko zanimivega med tujimi ljudmi v tuji deželi. Zanimiva srečanja je na fotografijah ponudila tudi nam, da odnesemo del tega potepanja domov.

Verjetno bi brez tako srčnih ljudi, ki delijo svoja doživetja z nami, ne spoznali sveta. Večino velikih potovanj je za nami. Taka predavanja pa nam približajo tuje svetove tudi zdaj, ko nas omejujejo ukrepi. Se že veselimo novembrskega srečanja o Centralni Ameriki. Hvaležni smo vsem predavateljem, da jih spoznamo in posredno doživimo tudi veselje do potovanja, ki se preko pripovedovanja in slik naseli tudi v nas.

Članica Univerze za starejše pri RIC-u Novo mesto Lizika Vardijan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava