Nerajski lugi - nov zagon ob zaključku projekta

16.10.2020 | 13:15

Nerajski lugi - nov zagon ob zaključku projekta

Z novembrom 2020 zaključujemo dvoletni projekt, ki je nedvomno obogatil Krajinski park Lahinja in odprl nove možnost razvoja izobraževalnega turizma na tem območju. V sklopu projekta smo za obiskovalce odprli skrivnostni svet Nerajskih lugov, ki jih lahko sedaj raziskujejo skozi lesen podest, ki so mu dodane informativne table. Na koncu podesta je postavljena tudi ptičja opazovalnica, ki obiskovalcem nudi možnost doživljanja narave iz drugačne perspektive in možnost spoznavanje ptic, ki jih lahko prepoznavamo skozi stalno fotografsko razstavo na prostem.

Poleg investicij v naravno dediščino parka smo izvedli tudi investicijo v kulturno dediščino, saj smo obogatili Info center (Plavčeva domačija) z avtentično starinsko opremo iz obdobja konca 19. stoletja. V sklopu projekta smo izvedli tudi različne raziskave, ki so izboljšale razumevanje in upravljanje zavarovanega območja. Zaključili smo popis habitatnih tipov ter živalskih in rastlinskih vrst v Nerajskih lugih in raziskavo »Življenje nekoč in danes« na območju širšega območja KP Lahinja, kjer smo intervjuvali starejše prebivalce, od katerih smo pridobili zanimive informacije o življenju v tem prostoru.

Vse nove investicije v parku so odlična priložnost za razvoj izobraževalnega turizma pri katerem v ospredje postavljamo najmlajše generacije. Želimo jim ponuditi možnost raziskovanja naravne in kulturne dediščine, učenja v naravi ter spoznavanja pomembnosti varovanja narave. V ta namen smo skupaj s partnerjem Občino Črnomelj pripravili izobraževalne vodnike in beležke, kjer lahko skozi zanimive naloge in uganke spoznajo najpomembnejše elemente parka. Turistom bomo lahko ponudili tudi folklorno doživetje s Folklorno skupino Dragatuš, saj so v sklopu projekta pripravili zanimivo animacijo, ki so jo oblikovali na podlagi raziskave »Življenje nekoč in danes«.

Projekt je Krajinskem parku Lahinja pustil velik pečat in nov zagon za delovanje parka v prihodnosti. Ponudil je možnost, da bomo v prihodnosti lahko obiskovalce in lokalne prebivalce izobraževali in ozaveščali o pomenu ohranjanj mokrišč v Krajinskem parku Lahinja in nenazadnje k vzdrževanju kulturne krajine oz. habitatov ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Investicijo bomo v prihodnjih letih nadgradili z različnimi turističnimi produkti, ki bodo usmerjali turizem v individualno ponudbo in v posebna, zelena doživetja.

Projektna ekipa (RIC Bela krajina, Občina Črnomelj, Folklorna skupina Dragatuš)

Galerija

20190212_dragatuš_krajinski_park_lahinja_boršt-13
KOP Lahinja Foto Jan Kocjan (2) (002)
krajinski_park_lahinja-6_Jan Kocjan
krajinski_park_lahinja-9_Jan Kocjan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

17.10.2020+7     + (10)     – (3)     Oceni vl 

Ponosni smo na oba naša belokranjska parka in cenimo napore nosilcev, da sta redno vzdrževana. Na tem mestu napišem, da se ne strinjam z našim predsednikom vlade, ker kritizira "naturo 2000" v Sloveniji. Prepričan je, da je bila storjena napaka,ker imamo preveč ozemlja s to oznako. Jaz pa pravim, da je Slovenija majhna in ravno zato si prizadevamo, da bo čim več naše narave v omejitvenem področju. Slovenija bo prosperirala ravno z varovanjem narave. Pripomniti moram tudi, da podpiram ljudi v Prekmurju, ker se upirajo pridelavi nafte iz skrilavcev, Angležem se "fučka" za našo naravo. (vika lozar)

19.10.2020–4     + (6)     – (10)     Oceni Lojzekov stric 

Vika na tem mestu te vprašam zakaj se peščica tvojih biciklistov, ne vozi več po Črnomlju sovrgli puško v koruzo, ali so kosili po lugih

20.10.2020+9     + (12)     – (3)     Oceni Franci D 

Lojzekov stric pridruži se belčkom in kontroliraj kako upoštevajo policijsko uro,saj tam spadaš!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava