DL: LokalPatriot - nazaj na Novi trg

6.10.2020 | 14:45

Ekipa zavoda LokalPatriot: (zgoraj) Adrijan Praznik, kurator Galerije  Simulaker in producent, in Gašper Beg, pomočnik direktorja in skrbnik za  promocijo, (spodaj) Živa Janc, koordinatorka mladinskih kulturnih  projektov, in Borut Pelko, direktor, manjkata pa Maid Hadžihasanović,  programski vodja, in Nejc Šuštaršič, tonski mojster. (Foto: Zavod  LokalPatriot)

Ekipa zavoda LokalPatriot: (zgoraj) Adrijan Praznik, kurator Galerije Simulaker in producent, in Gašper Beg, pomočnik direktorja in skrbnik za promocijo, (spodaj) Živa Janc, koordinatorka mladinskih kulturnih projektov, in Borut Pelko, direktor, manjkata pa Maid Hadžihasanović, programski vodja, in Nejc Šuštaršič, tonski mojster. (Foto: Zavod LokalPatriot)

Tukaj bo kmalu zaživel klub LokalPatriot. (Foto: M: Ž.)

Tukaj bo kmalu zaživel klub LokalPatriot. (Foto: M: Ž.)

Utrinek z delavnic v okviru projekta konS. (Foto: Zavod LokalPatriot)

Utrinek z delavnic v okviru projekta konS. (Foto: Zavod LokalPatriot)

Dolenjska prestolnica bo kmalu znova dobila klubsko prizorišče novomeškega zavoda LokalPatriot. Ta se vrača na Novi trg, natančneje v prostore nekdanje diskoteke in sosednje prostore zaprtega gostinskega lokala. LokalPatriot je brez prostorov na Glavnem trgu, kjer je deloval v bivši piceriji, ostal pred dvema letoma, čez poletje je sicer še izvajal svoj program v atriju, septembra pripravil zadnji koncert, nato pa atrij imel v najemu še do letošnjega januarja, vendar programa zaradi logističnih težav ni bilo več.

A, kot je dejal direktor zavoda LokalPatriot Borut Pelko, je vsaka kriza tudi priložnost za nekaj novega in tako so se v času, ko niso mogli pripravljati koncertov ter družabnih in kulturnih prireditev, preusmerili v druge dejavnosti. »Začeli smo z delavnicami za mlade in starejše. Bili smo uspešni na kar nekaj razpisih in projektih, med drugim smo izvajali mladinske pedagoške programe neformalnega izobraževanja in podjetništva, lani smo s partnerji začeli s projektom konS (o tem nekoliko več v nadaljevanju, op. a.), in čeprav nismo imeli kluba, uspeli izpeljati nekaj koncertov v Galeriji Simulaker na Vrhovčevi ulici, ki je druga enota zavoda in je delovala nemoteno in neokrnjeno,« je pojasnil in dodal, da je na račun izgube prostorov seveda umanjkal denar iz naslova gostinske in koncertne dejavnosti, nekoliko pa so izgubili tudi stik s populacijo, a so jo prav z različnimi delavnicami na drugi strani dobili nazaj.

NOVI PROSTORI

LokalPatriot se vrača na Novi trg, natančneje v prostore nekdanje diskoteke in sosednje prostore zaprtega gostinskega lokala.

»Smo si pa ves čas zelo prizadevali, da dobimo primerne nove prostore. Zavestno jih sicer v lastni režiji nismo iskali na trgu, saj se nam je zdelo prav, da po dvajsetih letih obljub končno lokalna skupnost uresniči vsa pisma o nameri in zagotovi prostore za delovanje mladinskega centra, kar se je na koncu tudi zgodilo,« je bil iskren Pelko. Vseskozi so apelirali na Mestno občino Novo mesto, da se najde rešitev, pojavljajo se je več mogočih lokacij. »Na koncu se je občina odločila, da bo mladinsko kulturno središče v prostorih nekdanje diskoteke Atlantis, mi pa smo bili, glede na to, da imamo status zavoda v javnem interesu na področju kulture in mladine, uspešni na javnem razpisu za uporabnika oziroma najemnika. Zdaj občina prostor ureja in opremlja z vso potrebno infrastrukturo, vse ostalo – inventar in vsa oprema, ki bo vezana na lastno dejavnost, tako prireditveno kot gostinsko, pa je seveda naša naložba,« je povedal Pelko.

V LokalPatriotu, ki je lani na povabilo Zavoda Novo mesto svoje upravne prostore preselil v mladinski center Oton na Loki, v katerem so združeni mladinski producenti, so se vzporedno ozirali še po enem prostoru, saj bo zgoraj omenjeni prvenstveno namenjen izvajanju klubske, koncertne, družbene in podobne dejavnosti. »Gre namreč za kletne prostore, izkušnja iz Glavnega trga pa nas je izučila, da bi bilo dobro imeti še prostor na 'dnevni svetlobi', sploh če želiš lastno gostinsko dejavnost izvajati kot dnevno-nočni bar. Srečno naključje je hotelo, da se je v neposredni bližini prodajal lokal, ki ga je Društvo novomeških študentov, ki je naša krovna organizacija, oziroma v njenem imenu zavod Situla uspel kupiti na dražbi. Tudi tukaj nastopamo kot najemnik, prostor pa, ker sta oba zavoda zasebna, prenavljamo sami. V tem zgornjem delu bo lokal, tudi z večernim programom, klub v kleti pa bo od ponedeljka do petka na voljo za različne delavnice, izobraževanja, družabne in druge programe, povezane z mladino, med vikendom pa za naš 'klasičen' repertoar – koncerte, družabne dogodke, plesne večere …,« je naštel.

»Z lokacijo smo zadovoljni, saj je del naše strateške usmeritve zadnjih desetih let, ko smo bili na Glavnem trgu, da se vrnemo bližnje šolskim središčem,« je dejal Borut Pelko

Vložek LokalPatriota v ureditev obeh prostorov Pelko v grobem ocenjuje na nekaj deset tisoč evrov, glavni strošek bo nabava manjkajoče opreme, nekaj pa jo že imajo. Prostor v kleti naj bi od občine prevzeli nekje konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, morda ravno januarja, ko praznujejo 21. rojstni dan, »zgornji« del pa bi njegovih besedah vrata lahko po optimističnem scenariju odprl s 1. oktobrom, ko se začne študijsko šolsko leto, v vsakem primeru pa v mesecu oktobru, ko je tudi sicer tradicionalen začetek klubske sezone. »Z lokacijo smo zadovoljni, saj je del naše strateške usmeritve zadnjih desetih let, ko smo bili na Glavnem trgu, da se vrnemo bližje šolskim središčem. Dijaki so namreč ena ciljnih publik naših programov,« je še dodal Pelko.

POGLED V PRIHODNOST

Že omenjeni štiriletni projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost, je bil izbran na javnem razpisu, sofinancirata pa ga država in Evropska unija, LokalPatriot pa je eden od devetih partnerjev. »V sklopu projekta, katerega namen je vzpostavitev boljših pogojev in okoliščin za vzdrževanje in razvoj sodobne raziskovalne umetnosti v Sloveniji, bodo potekale številne lokalne, regionalne, državne in mednarodne aktivnosti. Ena teh so tudi delavnice na presečišču znanosti in umetnosti za mlade, na katerih poskušamo predstaviti razsežnosti sodobne umetnosti. Tu so tudi umetniške produkcije, za prvo smo si izbrali primorski umetniški kolektiv BridA iz Šempasa z umetniškim projektom Plantsportation (prenos oziroma transport rastlin), ki jim bomo poskušali organizirati rezidence v Trstu, pospeševalniku v Cernu … in v sodelovanju z njimi na koncu razviti vrhunski umetniški izdelek. Tretja faza pa je ustanovitev nove razvojno-raziskovalne in oblikovalsko-inženirske inštitucije, tako imenovan 'solution lab', kjer bomo poskušali neke umetniške rešitve prevesti v uporabne za gospodarstvo in industrijo ter se povezovati z lokalnimi podjetji,« je štiriletni projekt orisal Gašper Beg, ki bo še letos nasledil Pelka na mestu direktorja zavoda LokalPatriot.

Pri projektu konS so se povezali z novomeško knjižnico Mirna Jarca, kjer izvajajo izobraževalne programe projekta, v njej pa bodo opremili tudi njihovo vozlišče oziroma laboratorij, v katerem bodo 3D-tiskalniki, CNC- in laserski rezkalniki, spajkalniki in podobno. »Tu je res prišlo do sinergije, saj je sodobna usmeritev knjižnic ne le po Sloveniji, temveč po Evropi, da se odpirajo tudi nebralnim dejavnostim. Hkrati pa smo mi pridobili prostor za svoje dejavnosti in tako dosegli tudi mlade, ki jih morda neka klubska dejavnost ne zanima,« je še pristavil Borut Pelko.

Kot že zapisano, se LokalPatriot vrača na prizorišče koncertne dejavnosti in prireditev. Nadaljevali bodo s programom v Galeriji Simulaker, letos sodelujejo tudi pri zaznamovanju 100-letnice novomeške pomladi, v okviru katere septembra pripravljajo razstavo novomeškega akademskega slikarja Uroša Weinbergerja, prijavili pa so se še na različne projekte. Eden je v sklopu Centra za kreativnost in je delno vezan na novomeško pomlad, pri drugem pa gre za reševanje stisk mladih kot posledico covida-19 … »Če bi se vse izteklo, kot si želimo, bo to lep zagon za naslednji dve leti,« je še poudaril Borut Pelko.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista 6. avgusta 2020

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava