Poezija je slabo plačana obrt

15.8.2020 | 11:40

Jana Kovačič iz KUD Artiče in Ernestina Rožman

Jana Kovačič iz KUD Artiče in Ernestina Rožman

Na Banovi domačiji v Artičah literarna sekcija KUD Oton Župančič pripravlja literarne večere. S svojo poezijo se je sinoči v prijetnem poletnem ambientu – na dvorišču stare kmečke hiše predstavila domačinska Ernestina Rožman iz Arnovega sela. Mnogi jo sicer poznajo skozi »pisma bralcev« v različnih časopisih in revijah, v katerih je kritična družbe in dogajanja v njej, ne vedo pa, da tako kot je teče pisana beseda, plete tudi verze. Njena poezija se dotakne vsakogar, ki mu je dano, da ji prisluhne, iz njih izžarevajo sreča, veselje, ljubezen do njenih dragih, do narave in njene vasi, za katero je napisala celo himno. Pesmi so nastajale tudi, ko je kot asistentka in kasneje prostovoljka delala z mladimi v Varstveno-delovnem centru v Brežicah. Čutiti pa je tudi bolečino ob težkih trenutkih, ki jih je Ernestina doživela, ob izgubi otroka pred mnogimi leti in nazadnje pred pol leta, ko se je morala za vedno posloviti od moža. Prav on ji je večkrat rekel: »Poezija je slabo plačana obrt.«

Njene mape, zveščiči, listki, ki jih je res veliko, bodo nekoč morda zagledali luč sveta tudi v knjigi – sama se je pošalila, da jih je toliko, da bi bila knjiga debela, kot je Valvasorjeva »Slava Vojvodine Kranjske«.

J. K.

Galerija

_zzzzzerna (1)
_zzzzzerna (2)
_zzzzzerna (3)
_zzzzzerna (4)
_zzzzzerna (5)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

15.8.2020+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Tudi na straneh lokalnega interneta smo včasih kar lačni novic o naših kulturnih ustvarjacih v dneh korone. Brez kulture ni pravega sožitja med ljudmi. Bo država bolj prisluhnila s pomočjo tudi pesnikom, pisateljem, slikarjem, fotoagrafom, igralcem? (vika lozar)

18.8.2020–2     + (0)     – (2)     Oceni Lojzekov stric 

Vika serjes ga

19.8.2020Oceni enkratno 

Marsikaj se je spremenilo od takrat, ko so slovensko poezijo in prozo ustvarjali Prešeren, Aškerc, Gregorčič, Murn, Cankar, Levstik, Trdina.... Takratna oblast ni imela kaj dosti posluha za njihovo delo. Prešeren je zaobjel stan takratnih slovenskih umetnikov s temi lepimi verzi: "Slep je, kdor se s petjem vkvarja! Kranjec moj mu osle kaže .Pevcu vedno sreča laže; on živi , vmrje brez d'narja." Danes, v sodobnih časih pa premoremo tudi poklicne umetnike, z redno plačo, s plačanimi socialnimi prispevki, dobro pokojnino na stara leta, honorarji in raznimi plačanimi "projekti", vse iz državne vreče...v primerjavi s povprečno delavsko plačo in pokojnino zelo razkošno. Kaj bi danes napisal Prešern o tem, je zelo zanimivo vprašanje. Po mojem bi moral precej spremeniti tole svojo pesmico.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava