DL: Večina denarja za ceste; ''Naš župan je zelo kooperativen''

12.8.2020 | 11:35

Asfaltiranje pločnika na Trgu svobode – občina je v makadamski izvedbi  uredila parkirišče na lokaciji, rezervirani za kulturni dom. (foto: P.  P.)

Asfaltiranje pločnika na Trgu svobode – občina je v makadamski izvedbi uredila parkirišče na lokaciji, rezervirani za kulturni dom. (foto: P. P.)

Stanka Žičkar, predsednica sveta KS Sevnica (foto: P. P.)

Stanka Žičkar, predsednica sveta KS Sevnica (foto: P. P.)

Prednost imajo ceste, kjer imajo ljudje stalno bivališče, kjer so otroci in kjer vozijo avtobusi – V letošnjem proračunu 167.000 evrov – Žičkarjeva: Naš župan je zelo kooperativen – Društvom razdelili 12.000 evrov

Sevniška krajevna skupnost je daleč največja v sevniški občini, saj približno 6500 njenih prebivalcev predstavlja dobro tretjino vseh občanov. In vso to svojo »občino« je predsednica KS Stanka Žičkar obredla s kolesom in tako še bolje spoznala vasi in zaselke, pa tudi številne krajane svoje krajevne skupnosti. Tako Stanka s sodelavci lažje sprejema odgovorne odločitve.

Sicer pa se KS Sevnica pri uresničevanju letnih načrtov usklajuje z občino, ki ji namenja 167.000 evrov dotacije. Ta denar ne bi zadoščal za uresničevanje programa, če ne bi bilo dobrega sodelovanja s sevniško občino, njenimi službami in posamezniki, poudarja Žičkarjeva. Med temi posebej omenja Rada Gobca, ki jim pomaga pri izvedbi raznih investicij, zlasti rekonstrukciji krajevnih cest. Teh je v KS več kot 70 km, in ker je asfaltiranih le približno polovica, je potrebno obilo posluha na vseh ravneh, da so ceste primerno vzdrževane.

»Veliko denarja gre za sanacijo cest, prispevamo pa tudi za ceste, ki imajo status javnega dobra. Ker imamo malo denarja, delamo po odsekih, prednost pa imajo ceste, kjer imajo ljudje stalno bivališče, kjer so otroci, avtobusni prevozi in težko dostopne domačije. Ceste do počitniških hiš morajo pač počakati. Moram pa pohvaliti ljudi, saj pokličejo in se dogovorimo, kaj bi oni, kaj mi, in ko pokličemo še občino, kar hitro najdemo ustrezne rešitve,« pojasnjuje.

Lani so uspeli asfaltirati 350 m odseka ceste Žurkov Dol–Pečje. Ta povezava je kot obvoznica pomembna predvsem takrat, ko poplavlja potok. KS je stala naložba 34.600 evrov, financirali pa so jo sami.

V načrtu za letos je še asfaltiranje odseka v Lončarjevem Dolu, kjer je zelo plazovit teren, tam pa živi družina z majhnimi otroki. Vedno namenijo nekaj denarja tudi mestu. Pred dvema letoma so sofinancirali ureditev spomenika NOB na Trgu svobode, nasproti železniške postaje.

»Proračuna se držimo, letos je v njem okrog 167.000 evrov. Sicer je bilo že več, tudi okoli 180.000 evrov. Med epidemijo je bilo vse bolj ali manj ustavljeno, a v marcu se itak bolj pripravljajo javni razpisi, naročila in razpisi za društva. V KS imamo veliko društev, več kot 30. Med 12 in 25 se jih prijavi na razpis vsako leto. Razdelimo jim okrog 12.000 evrov za sofinanciranje njihove dejavnosti, ki bogatijo utrip KS. Zelo so aktivna, od balinarjev do Univerze za tretje življenjsko obdobje, planincev, fotografov, kolesarjev in klekljaric. Preostalo gre za ceste.«

Vedno prihajajo vloge za pomoč, vsega pa ni mogoče načrtovati. Ob neurjih na primer pridejo prosit za pomoč ljudje, ki jim odnese del ceste, zato se ne more odlašati. Zato hranijo nekaj sredstev za nujne sanacije do konca leta. »Vedno moraš imeti plan B, da ga izvedeš, če pade nekaj drugega v vodo. Vedno porabimo vsa sredstva. Nimamo teh težav kot nekatere druge KS,« pravi predsednica KS.

Na seji občinskega sveta je dala Žičkarjeva pobudo za cestne preglednike. »Mi, voljeni predsedniki KS, se pač ne moremo spoznati na vse, nimamo tega znanja. Preko Komunale imamo urejen pregled, in ko pregledujejo lokalne ceste, pregledajo še krajevne. Po končanih delih ne morem oceniti, ali je delo opravljeno dobro, zato potrebujemo strokovnjaka.«

Komunala ima tudi zimsko službo za KS Sevnica. Letos jih je stala malo čez 8000 evrov, bilo pa je že 30.000 evrov. Do 35.000 evrov načrtujejo zanjo vsako leto. »Pred dvema letoma smo urejali Kladnikovo ulico, za katero bi morali porabiti cel proračun, a smo sofinancirali le 50.000 evrov, preostalo je pokrila občina. Naš župan je zelo kooperativen. Predsedniki KS imamo skoraj vsak mesec usklajevalne sestanke in na teh izvemo, kaj namerava postoriti občina na lokalnih cestah, kar je zelo pomembno, da uskladimo svoje načrte. Zadnjih nekaj let zmanjšujemo proračun, ker občina daje vse večjo administrativno in drugo podporo, zlasti pri cestah. Niti znamke nam ni treba kupiti. Dejansko imamo manj stroškov. Pričakujem, da bo po novi zakonodaji KS odvzeta ta zmožnost lastnega financiranja, da bodo te aktivnosti prevzele občinske službe, ki imajo kader in znanje. KS bomo ostale le bolj za sprejemanje izvajanja politike na svetih KS in lobiranje, da bi uresničili naše načrte. Občina pravi, da bi radi, da ljudje urejajo stvari na lokalno običajen način,« pravi Žičkarjeva.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 28. maja 2020

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava