DL: Radodarnost socialne države; ... tistemu, ki kriči, da nima, je treba vzeti ...

11.8.2020 | 13:15

Simbolna slika: kruh v smeteh (foto: arhiv)

Simbolna slika: kruh v smeteh (foto: arhiv)

Pisala nam je naša zvesta bralka Vika Lozar iz Črnomlja. »Na pločniku sem zjutraj zagledala papirnato vrečko z žemljicami, deset jih je bilo, vse pa premočeno od nočnega dežja. Nekako mi je uspelo odvrženo pobrati in žemljice so pristale v vodi črnomaljskega Velikega kala, v veselje ribic in pupkov. Isto dopoldne sem srečala prostovoljca, ki vsako jutro s kolesom in polnim nahrbtnikom dostavlja pomoči potrebnim kruh iz trgovine, ostanek prejšnjega dne.

Človek ostane brez besed, kako različni smo ljudje.

Na eni strani kruh vržemo kot smeti, nekateri pa se razveselimo prijaznosti prostovoljca in trgovine. Tudi na otroškem igrišču se najde kos makovke ali sirove štručke, otroški želodčki so presiti, mamice pa nič ne pomislijo, da se je otrok prišel igrat in ne malicat. Občutek, da ni nobene krize, je dostikrat redno v naših mislih.

Pravijo, da je tistemu, ki kriči, da nima, treba vzeti, tisti, ki resnično nima, navadno tiho trpi pomanjkanje.

Te dni pogosto vidimo razposajene mladeniče po mestu, kako z električnimi skiroji divjajo po pločnikih in na prvi pogled lahko ugotovimo, da so to otroci državljanov, ki z veliko žlico zajemajo radodarnost naše socialne malhe. Mislim, da večina državljanov zagovarja, da država pomaga ljudem, ki nimajo, mogoče je kriv premajhen nadzor pri posameznikih, ki ne cenijo te pomoči,« razmišlja.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 4. junija 2020 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.8.2020+4     + (4)     – (0)     Oceni vl 

Prav je, da se državljani oglašamo in opozorimo na obnašanje posameznikov, ki ne spoštujejo kruha in se tudi delajo norca iz vseh nas in iz tistih, ki živijo skromno in na robu še znosnega življenja. Ne smemo tudi biti tiho, če opazimo kakšna taka in podobna dejanja. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava