DL: Cesta Šmarje in križišče Maharovec - Do konca septembra nared

2.8.2020 | 11:20

Prenovljeno križišče v Maharovcu je po prenovi veliko bolj varno. (Foto: L. M.)

Prenovljeno križišče v Maharovcu je po prenovi veliko bolj varno. (Foto: L. M.)

Za drugi del ceste Šmarje za izvajalca del izbran novomeški CGP – Urejajo obvoz skozi vas Sela – V Maharovcu vse pripravljeno: avtobusna postajališča, pločnik, javna razsvetljava …

Cesta skozi Šmarje v občini Šentjernej je pomembna lokalna povezava, saj med drugim vodi do vinogradniških goric, Javorovice in Kartuzije Pleterje. Ker je bila vrsto let v klavrnem stanju, je občina pred leti izvedla prvi del obnove. V še slabšem stanju, kot je bil prvi del, pa ostaja odsek od Golobinjka do razcepa za Pleterje. Gre za 180 metrov in morda se dela začnejo še ta mesec.

Občina je projekt obnove druge faze ceste, v okviru katerega bo urejeno odvodnjavanje, obnova nasipa z ureditvijo spodnjega ustroja ceste, tampona in bankin, ter preplastitev ceste Šmarje–Pleterje, prijavila na razpis gospodarskega ministra. Šentjernejski župan Jože Simončič je dejal, da imajo v proračunu za to investicijo namenjenih 250.000 evrov, kar je predvidena vrednost naložbe, potrudili pa se bodo za pridobitev povratnih ali nepovratnih sredstev ministrstva.

Občina, ki gradbeno dovoljenje za projekt že ima, je pred časom izdala razpis za izbiro izvajalca del, prispelo je deset vlog, pregledali so jih in v teh dneh kot najugodnejšega izbrali novomeško podjetje CGP, ki bo naložbo izvedlo za 180.000 evrov. Kot je povedal župan, računajo, da pritožbe neizbranih izvajalcev ne bo, kar pomeni, da bi še ta mesec lahko s CGP podpisali pogodbo, junija pa bi se dela lahko začela. Rok za izvedbo je 30. september.

Občina je že odkupila večino potrebnih zemljišč, da bo med gradnjo uredila obvoz skozi vas Sela in tako rešila ozko prometno grlo. Porušiti bo treba tudi eno stavbo. Obvoz mora biti namreč primeren ne le za osebna vozila, ampak tudi za šolski avtobus, in nasploh bo vas za prihodnost veliko pridobila.

Na dokončanje naložbe ob ugodnem razpletu dogodkov računajo do jeseni, seveda če ne bo pritožb na izbranega izvajalca del.

Končan pa je že projekt na prometni državni cesti Novo mesto–Šentjernej, in sicer obnova križišča na Maharovcu. Tu je pridobitev velika – dvoje avtobusnih postajališč, otoki za umirjanje prometa, javna razsvetljava in odvodnjavanje. Gre za izboljšanje prometne varnosti, zlasti varnosti otrok, na kar so krajani dolgo opozarjali, pravi župan Simončič. Za naložbo, ki jo je vodila direkcija za infrastrukturo, izvedlo pa jo je novomeško podjetje CGP, je občina prispevala dobrih 100.000 evrov, preostanek do dobrega pol milijona evrov pa je prispevala direkcija.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 21. maja 2020

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava