Filmske delavnice za mlade

1.8.2020 | 11:00

Filmske delavnice za mlade
Filmske delavnice za mlade

Tudi letošnje poletje v Luksuz produkciji Društva zaveznikov mehkega pristanka izvajajo filmske delavnice za mlade. Jubilejna 20 mednarodna delavnica dokumentarnega filma DoKKu 2020 je sicer tokrat potekala z manj številčno zasedbo in s strogimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, kljub temu pa je skupina 17 udeleženk in udeležencev posnela pet kratkih dokumentarnih filmov.

Udeleženci so se v začetku razdelili v skupine, izbrali teme, jih raziskali, posneli in zmontirali kratke filme, ki so bile predpremierno prikazani v Šumici pred Mladinskim centrom Krško, premiero pa bodo doživeli 17. avgusta na Festivalu kratkega filma FEKK v Ljubljani.

Skozi proces nastajanja filmov so spoznavali tukajšnjo družbo, se med seboj učili, imeli pa so tudi podporo strokovnih mentorjev, uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz regije. V živo sta bila ves čas prisotna režiserja Miha Možina in Marko Cvejić ter direktor fotografije Jure Černec. Mentorja za montažo Marija Kovačina in Nemanja Babić pa sta tokrat lahko svetovala le preko interneta.

Udeleženci so od mentorjev slišali različna mnenja in nasvete, na koncu pa je bila odločitev kako in kakšen film bodo posneli povsem njihova. Letos so bile v ospredju predvsem ženske. Nastali so štirje portreti, v katerih podrobneje spoznamo navdušeno nogometno trenerko, aktivno mlajšo upokojenko ter deklico iz Slovenije, ki obiskuje prvi razred v Iranu. Spoznamo tudi klovna, ki sta ravno v tem času zabavala prebivalce okoliških vasi. Peta skupina je zabeležila kar dogajanje na sami delavnici, tako da lahko podrobneje spoznamo sam proces.

Zadnji julijski teden se je del ekipe DZMP preselil v Kostanjevico na Krki, kjer so v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac izvedli že tradicionalno Mladinsko filmsko delavnico. Ta je namenjena nekoliko mlajšim udeležencev, se pa je večina od 16 otrok in mladostnikov udeležila že drugič ali tretjič, tako da kljub mladosti že kar dobro obvladajo filmske veščine. V prostorih samostana so posneli štiri igrane filme, ki bodo nocoj tam tudi premierno predstavljeni omejenemu številu občinstva.

Podobno delavnico v DZMP pripravljajo tudi v zadnjem tednu avgusta. Ta bo v sodelovanju z JSKD OI Krško potekala v krškem muzeju.

Dženi Rostohar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava