DL: Ženske v brežiški Teritorialni obrambi

13.7.2020 | 11:10

Skupinska fotografija žensk prostovoljk TO Brežice na usposabljanju v Bušeči vasi leta 1983

Skupinska fotografija žensk prostovoljk TO Brežice na usposabljanju v Bušeči vasi leta 1983

Investicija v Teritorialno obrambo, oboroženo silo slovenskega naroda, se je ob koncu stoletja in tisočletja pokazala kot ena najboljših in učinkovitih naložb slovenskega naroda v vsej njegovi zgodovini. Teritorialna obramba (TO) je ob minimalnih izgubah uspešno vojaško obranila Slovenijo in postala ena najuspešnejših organizacij v zgodovini Slovencev.

Različna vlaganja v Teritorialno obrambo so bila precejšna, temu primerni so bili rezultati in seveda uspeh. Leta 1991 je teritorialcem uspelo vojaško obraniti novo nastalo državo Republiko Slovenijo, ne nazadnje tudi zato, ker so bili v TO Slovenije najboljši sinovi in hčere slovenskega naroda, ki so opravili svojo državljansko dolžnost profesionalno in izpolnili zaupano jim poslanstvo.

Od ustanovitve v letu 1968 se je Teritorialna obramba številčno krepila, opremljala in z usposabljanjem dosegla visoko bojno pripravljenost. V tem času je veliko Slovencev in Slovenk dobilo vojaška znanja in izobrazbo ter jo skozi različna usposabljanja tudi nadgradila. Pri tem so jim bile v veliko pomoč namensko ustanovljene šole in različni učni centri, kjer so šolali svoj kader v lepem slovenskem jeziku. Tako usposobljeni in izobraženi kadri so nato prevzemali najodgovornejše funkcije v Teritorialni obrambi, Civilni zaščiti ter upravnih organih na nivoju občin in republike. Iz sredstev proračunov občin in podjetij sta se kupovala orožje in oprema za potrebe TO, namensko so se gradile stavbe za potrebe TO občin, kot so domovi TO, intendantska skladišča ter skladišča za oborožitev in vojaško opremo vojnih enot TO.

Teritorialna obramba je pozornost posvečala tudi usposabljanju žena in deklet. Teritorialna obramba Občine Brežice je leta 1983 v začasnem vadbenem centru v Bušeči vasi uspešno izvedla večdnevno usposabljanje žensk prostovoljk. Takrat je luč sveta ugledal taborni časopis z naslovom Taborni utrip. Iz njega povzemam zanimiv in hudomušen prispevek z naslovom Modna revija-Bušeča vas. Pod njega sta se podpisali teritorialki Teja in Erika. »Zbrale smo se v prelepih olivnih oblekah, v mehkih škornjih z nizko peto – vse po modi, ki jo narekuje jesen '83. Popestrene smo z usnjenimi modnimi dodatki, ki poudarjajo naše vitke pasove in za katerimi v trgovinah kar omedlevamo. Čeprav nas vse tišči in žuli, bomo za lepoto vse potrpele. Za sodelovanje na tej reviji nam ostanejo vsi ti modeli in modni dodatki, vendar se pa sprašujemo, ali bo zanje v naših omarah dovolj prostora.«

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 7. maja 2020

Dr. Tomaž Teropšič, vojni in vojaški zgodovinar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava