Covid ambulanta v Zdravstvenem domu Trebnje; hitri testi so nezanesljivi

13.7.2020 | 10:15

Covid ambulanta v Zdravstvenem domu Trebnje; hitri testi so nezanesljivi

Tudi po epidemiji Covid 19 se srečujemo s prisotnostjo virusa SARS – CoV 19, ki povzroča okužbo z novim korona virusom. V ZD Trebnje smo z 9.6. 2020 uredili ambulanto za bolnike z vročinskimi stanji za odrasle in otroke (tako imenovana Covid ambulanta). Ambulanta je namenjena osebam, pri katerih je po presoji osebnega ali nadomestnega zdravnika možna okužba z Covid 19. Deluje vsak delavniki od ponedeljka do petka, ima ločen vhod in je posebej označena.

V primeru vročinskega stanja vas prosimo, da obvezno predhodno pokličete osebnega ali nadomestnega zdravnika, v času dežurne službe pa dežurno ambulanto ZD Trebnje. Zdravnik vam bo dal nadaljnja navodila in vas, če bo potrebno, naročil na pregled oziroma se odločil za obisk na domu.

Če se bo zdravnik ob sumu na okužbo s SARS-Cov 19 odločil za odvzem brisa nosno-žrelnega prostora, izvide brisa pričakujte naslednji dan. O izvidu brisa vas bo po telefonu obvestilo zdravstveno osebje ZD Trebnje; originalni izvid pa bo shranjen v vaši zdravstveni dokumentaciji.

Do izvida brisa morate ostati doma in spoštovati vse higienska navodila, saj lahko le tako preprečujemo širjenje morebitne okužbe z novim korona virusom.

Testiranje z namenom ugotavljanja prebolele okužbe

V zadnjem času se pojavlja tudi vse več vprašanj glede ugotavljanja prebolele okužbe (prisotnost protiteles); ponekod celo ponujajo samoplačniško testiranje.

V ZD Trebnje takšnega testiranja še ne ponujamo, ker ne gledamo samo na poslovno, ampak predvsem na strokovno plat testiranja. Do sedaj je edino ustrezno testiranje določitev virusne RNA iz brisa. To pomeni, da odkrijemo povzročitelja. Pri sumu na okužbo s Covid 19 in za preprečitev širjenja, je to pomemben podatek. Prisotnost protiteles pa je podatek, ki nam pove, da smo ustvarili protitelesa po okužbi, ki je potekala simptomatsko ali asimptomatsko. Če smo zboleli z znanimi simptomi, so bili temu primerni tudi ukrepi, če je obolenje potekalo brez simptomov, se tega niti ne zavemo. Prisotnost protiteles ne pomeni, da smo na Covid 19 odporni. Koliko časa traja imunost po obolenju še raziskujejo. Potrebno je razmisliti s kakšnim namenom bi se testirali in če se, naj bi bili ti testi oz. analize zanesljive.

Na tržišču je vse več proizvajalcev, ki tržijo t.i. hitre teste, iz kapljice krvi, opravljeni so v nekaj minutah. Ti testi so nezanesljivi, saj so znani lažno pozitivni rezultati. Nekaj teh testov je že umaknjenih iz prodaje. Serološke analize za določanje protiteles (IgM in IgG) so bolj preizkušene, vendar imamo še vedno premalo podatkov, da bi z gotovostjo zagotovili diagnostično zanesljivost. Proizvajalčevi podatki o specifičnosti in občutljivosti testa so znani, vendar mora vsak laboratorij novo preiskavo verificrati (overiti), kar pomeni potrditi, da podatki proizvajalca dejansko držijo. Pri 2% prekuženosti v Sloveniji je težko zagotoviti kontrolno skupino oseb, tako pozitivnih kot negativnih. Dnevno sledimo raziskavam, ki potekajo in ko bodo serološka testiranja na prisotnost protiteles zanesljiva, jih bomo tudi ponudili, mogoče že v jeseni. Z nezanesljivim testiranjem namreč ne pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe s COVID 19, ampak lahko ustvarjamo občutek lažne „varnosti“.

Prim. prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med. spec.
Darinka Oštir Mevželj, mag. lab. biomed., spec. med. biokem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava