Odgovorni kotiček: Je ščetkanje zob okolju prijazno?

18.5.2020 | 09:00

Odgovorni kotiček: Je ščetkanje zob okolju prijazno?
Odgovorni kotiček: Je ščetkanje zob okolju prijazno?

Tale naslov pa zveni zelo resno, kajne? Ja, ampak zdravi zobje in zdrava ustna votlina sta eden od predpogojev za zdravje celotnega telesa. Kot pravi dr. Simon Bele: »Obstaja namreč neposredna povezava med tem, kako dobro čistimo zobe, in tem, kako zdravi so.« In še »Ustna votlina je vhod v naše telo in stanje ustne votline je še kako povezano s celotnim organizmom.« Vse to se učimo že v vrtcu, kjer so zelo pomemben del dejavnosti srečanja z medicinsko sestro in učenje pravilnega umivanja zob, žal pa v življenju prevečkrat na to pozabimo.

Osnovno pravilo ustne higiene je: bližnjice ne obstajajo. V roke je treba prijeti zobno ščetko in zobno pasto ter preprosto začeti s ščetkanjem.

Tukaj pa prispemo do različnih vprašanj:

1. Katera zobna pasta je resnično primerna?
V modernem svetu smo obdani s kopico oglaševalskih dejavnosti različnih proizvajalcev, ki se trudijo pokazati, da je prav njihova zobna pasta najboljša. Ena vsebuje sredstva za beljenje zob, druga preprečuje nastanek kariesa, tretja pa zagotavlja svež dah. Nobena pa seveda ne pove, da je za ohranjanje zdravih zob in dlesni najpomembnejše ščetkanje in ne zobna pasta sama po sebi. Poleg tega pa »najboljše« zobne paste svetovno znanih proizvajalcev vsebujejo kopico škodljivih sestavin, med temi so najbolj agresivna belilna sredstva in tudi drugi abrazivi. Ti namreč povzročajo drobne praskice na sklenini in jo sčasoma poškodujejo. Stopnja abrazivnosti je sicer navedena na večini zobnih past, vendar je ta napisana med sestavinami v tako majhnem formatu, da s prostim očesom zadevo zelo težko preberemo.

2. Ali veste, koliko zobnih past sploh porabimo v življenju?
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da naj bi vsak posameznik letno uporabil 6 zobnih past, žal pa njihovi podatki kažejo, da ljudje uporabijo veliko manj zobne paste (http://www.emro.who.int/emhj-volume-24-2018/volume-24-issue-2/the-trends-in-consumption-patterns-of-toothbrushes-and-toothpastes-in-lebanon.html). Vseeno pa to prenesimo na količino, ki jo človeštvo proizvede…milijarde odpadnih zobnih past konča v smeteh. Verjetno vsi vemo, da vse to sodi med mešane odpadke, ki pristanejo na odlagališčih ali v raznih sežigalnicah. Fotografije, ki jih enostavno najdemo na internetu so naravnost grozne. Naše smeti odvržene nekje na drugem koncu sveta. Zakaj smo pa prej napisali, da ljudje žal porabijo premalo zobne paste, če je pa to tako okoljsko sporno? Odgovor je preprost: umivanje zob je nujno, uporaba okoljsko sporne zobne paste pa nikakor ne!

3. Tokrat ne bomo še nadaljevali z neprijetnimi informacijami, saj upamo, da bo vsak bralec že ob teh podatkih malo razmislil.
Imamo pa tudi dobro novico: v današnjem svetu na srečo obstaja alternativa – na voljo imamo tudi zobne paste iz naravnih sestavin, pakirane v naravi prijaznejšo embalažo. Obstajajo tudi zobne paste v obliki tablet, zobne paste, ki jih izdelamo sami doma in celo prašek za nego zob. Nekaj takšnih proizvodov lahko najdete v Stari šoli Krško ali v naši spletni trgovini, več informacij pa vas čaka v naslednjem prispevku. Vabljeni k branju!

Mojca Šaver
KNOF Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava