DL: KS Uršna sela - Zadružni dom le dočakal prenovo

21.4.2020 | 12:50

Zadružni dom na Uršnih selih (Foto: P. Žunič Fabjančič)

Zadružni dom na Uršnih selih (Foto: P. Žunič Fabjančič)

V njem bo šest stanovanj, prostori za krajevno skupnost in kulturna oz. večnamenska dvorana, prostor bo tudi za društvene in športne dejavnosti ter knjižnico – Prva faza obnove leta 2017, zdajšnja druga vredna pol milijona evrov

Zadružnemu domu na Uršnih selih, ki je bil zgrajen leta 1956 in je nekoč že nudil prostor za stanovanja, pošto, trgovino in kulturni dom, se obeta lepša prihodnost. Novomeški župan Gregor Macedoni, direktor podjetja Malkom Marjan Skube in direktorica podjetja Zarja Janja Horvat Jaklič so pred tednom dni podpisali pogodbo za njegovo prenovo.

V štirih etažah bo tako v domu po prenovi poleg šestih stanovanj, prostorov za krajevno skupnost in kulturne oz. večnamenske dvorane prostor še za društvene in športno-rekreacijske dejavnosti ter knjižnico, so pojasnili na novomeškem rotovžu. Vrednost pogodbe je pol milijona evrov z DDV, od tega bo občina prispevala približno 350 tisočakov, solastnik in upravitelj objekta Zarja pa ostalo. Dela se bodo začela ta mesec, zaključek pa je predviden konec leta.

Predsednik Krajevne skupnosti Uršna sela Milivoj Golić je za Dolenjski list pojasnil, da so leta 2017 prek občinskega razpisa za sofinanciranje programov krajevnih skupnosti naredili prvo fazo obnove objekta, ki je zajemala umestitev armiranobetonske plošče na podstrešju ter zamenjavo strešne konstrukcije in kritine. Naložba, s katero so objekt zaščitili pred nadaljnjim propadanjem in ustvarili pogoje za drugi del obnove, je stala približno 110 tisoč evrov. Nadaljevalna dela bodo, kot so dejali na občini, vključevala ureditev kanalizacije, vodovoda in sistema ogrevanja, predvideni so tudi obnova fasade in zamenjava oken, dokončanje frčad na strehi, zaključni tlaki v prostorih in ureditev parkirnih mest. Tako bo dom pripravljen za urejanje stanovanj. »V krajevni skupnosti bomo zadovoljni, če bo narejeno vse to, kar je predvideno,« je dodal Golić.

Sicer pa so med prednostnimi nalogami krajevne skupnosti v tem letu poleg obnove zadružnega doma tudi sanacija javne poti na območju Novega Ljubna v dolžini okoli 190 metrov, preplastitev dela lokalne ceste na Ljubnu v dolžini 255 metrov in izdelava dokumentacije za sanacijo javne razsvetljave v naselju Laze. »Do konca mandata je prioriteta usmerjena na vodovod Ljuben–Makute, notranjo opremo Zadružnega doma, začetek gradnje kanalizacijskega omrežja, gradnjo otroškega igrišča pri Zadružnem domu in na Lazah, prenovo lokalnih cest po krajevni skupnosti, nadaljevanje gradnje javne razsvetljave …« je nanizal predsednik KS Uršna sela Milivoj Golić.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 6. februarja 2020

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava