DL: Obnova kompleksa nekdanje železarne na Dvoru - Ministrstvo ponovilo razpis

4.4.2020 | 12:00

DL: Obnova kompleksa nekdanje železarne na Dvoru - Ministrstvo ponovilo razpis

Veliko Dvorjanov zanima, kaj se dogaja z načrtovano obnovo tukajšnjega kompleksa nekdanje železarne in livarne. Predvideno je bilo, da bodo temeljni kamen položili že lansko poletje, a se to ni zgodilo. Žužemberški župan Jože Papež pravi, da projekt, nad katerim bdi država, ne stoji, temveč se nadaljuje, saj je kulturno ministrstvo pred dnevi objavilo drugi razpis za izbiro izvajalca za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del za obnovo, rekonstrukcijo in dograditev Auerspergove železarne Dvor.

»Na prvi razpis so se prijavili trije ponudniki. Vse ponudbe so presegale zagotovljena sredstva naročnika za predmetno naročilo, zato so bile kot nedopustne izločene,« so za Dolenjski list pojasnili na kulturnem ministrstvu in dodali, da je drugi razpis podoben prvemu. »Izvedene so določene spremembe optimizacije projekta s ciljem pocenitve gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del, kar vključuje popravek popisov in projektne dokumentacije.« Na vprašanje, kdaj predvidevajo, da bi bil lahko izbran izvajalec, na ministrstvu odgovarjajo, da je to težko napovedati, »saj gre za zahteven postopek, pri katerem lahko v vseh fazah pride do zapletov«. Rok izvedbe del je osem mesecev od podpisa pogodbe.

Dva milijona evrov vredna investicija obsega celovito obnovo objektov nekdanje železarne skupaj z zunanjo ureditvijo, postavitev osnovne notranje opreme in opreme stalne razstave. V obnovljenih objektih bo inovativna in sodobna predstavitev območja Natura 2000 – Krka s pritoki v povezavi s Krakovskim gozdom. Hkrati se bodo objekti uporabljali tudi kot informacijski center in večnamenski prostor za predstavitev naravovarstvenih vsebin ter kulturne dediščine.

Kot je lani na predstavitvi projekta dejal projektant dr. Andrej Goljar, bo treba tako imenovano lončarijo temeljito prenoviti, statično utrditi, da bo objekt varen pred morebitnimi potresi. Zamenjati bo treba okna, urediti ogrevanje, razsvetljavo in drugo. Svojo podobo je precej spremenil tudi tako imenovani trajberk. »Obstoječi objekt je neprimeren za vsebine, ki se tam predvidevajo. Ohrani se samo najstarejši del, tisti, bližje stari ribogojnici, medtem ko se bo drugo podrlo in znova prizidalo. V njem bo po prenovi manjša večnamenska dvorana, poleg bodo sanitarije in tudi gostinski lokal. Objekt bo obdajala zanimiva železna konstrukcija, ki predstavlja povezavo z bogato kulturno dediščino tega območja,« je takrat dejal Goljar. Restavriran bo tudi temelj nekdanjega plavža ter nakazane lokacije peči in vodnih koles, ki so nekdaj poganjala obrat. Sodobni pridih bo dodala polnilnica električnih koles in avtomobilov ter prostor za tržnico. Župan poudarja, bo to velika pridobitev tako za Dvor kot tudi za celotno občino, in upa, da bo izbrani izvajalec kmalu začel delati.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 23. januarja 2020

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava