DL: Podeželske težave - Bele halje zapuščajo tudi Videm

24.3.2020 | 12:10

Igor Ahačevčič (Foto: M. G.)

Igor Ahačevčič (Foto: M. G.)

Preteklo leto v znamenju naložb in obiska računskega sodišča – Športna dvorana največja pridobitev, odprli jo bodo za dan državnosti

O vsakdanjem utripu občin tako imenovane subregije zahodne Dolenjske, to so Osilnica, Kostel, Kočevje, Ribnica, Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče, smo poročali tudi lani. Po novoletnih praznikih nas je pot zanesla v pisarno župana osme lokalne skupnosti s tega območja, Igorja Ahačevčiča, ki je na zadnjih lokalnih volitvah (2018) v Dobrepolju, po treh mandatih zamenjal dotedanjega župana Janeza Pavlina. Vprašali smo ga, kako ocenjuje leto 2019, ki je bilo vse prej kot mirno.

»Precej napeto obdobje je za nami, saj smo imeli težave z ureditvijo poslovanja občinske uprave na podlagi nekaterih revizij in računskega sodišča. To je ugotovilo 53 primerov, ko je bil denar razdeljen brez podlage. Še najbolj sem bil presenečen nad slabo 'finančno kondicijo' občine oziroma veliko zadolženostjo ter z vrzelmi v zdravstvu. Eden izmed dveh zdravnikov družinske medicine je odpovedal koncesijo, zanj smo že objavili razpis delovnega mesta, a se nihče ni prijavil, drugega naj bi le zadržali,« pove župan, kako ga je utrujala zapuščina. »Seveda so nas predvsem zaposlovale naložbe, kot so dokončanje suhokranjskega vodovoda skozi našo občino, začetek gradnje kanalizacijskega sistema in čistilne naprave ter nadaljevanje gradnje športne dvorane, tik ob šolski stavbi na Vidmu,« dodaja.

Nanjo so še najbolj ponosni, saj bo to ne le pridobitev za ure športne vzgoje učencev, vrata bo odprla tudi občanom, društvom, športnim ekipam. Kar dobršen del sredstev, 3,7 milijona evrov, kolikor bo stala naložba, je zagotovila občina v proračunu, del sredstev so našli v Fundaciji za šport, Eko skladu in ministrstvu za šolstvo in šport. Z načrtovano dinamiko dela naj bi dvorano dokončali nekaj dni pred letošnjim dnevom državnosti.

Iz smeri Ponikev, pred vstopom v Predstruge, na desni strani vzpetine, je prostorski okvir dobila nova obrtna cona zasebnega investitorja, pri gradnji katere so nastajali številni zapleti v času prejšnjega župana, o katerih Ahačevčič ni podrobno govoril. Upa, da bo letos tam zakopana prva lopata za obrate, v katerih naj bi si kruh rezalo najmanj 120 delavcev v kovinskopredelovalni in tudi lesni industriji.

Na zadnji lanski seji občinskega sveta, nekaj dni pred božičem, so v Dobrepolju sprejeli proračun za leto 2020, v znesku okoli sedem milijonov evrov. To pomeni, da bodo zagnali vse lani začete naložbe, med katerimi je prednostna gradnja športne dvorane, kanalizacije oziroma čistilne naprave in začetek protipoplavnih ukrepov. Celotna občina je namreč na poplavno ogroženemu območju, zato je postavitev protipoplavnih objektov od Strug do Ponikev nujna. Spomini na poplavni leti 2010 in 2014 so še kako živi. Hkrati je župan vse bliže odločitvi o zaposlitvi podžupana za poln delovni čas, ki bo skrbel tudi za do zdaj podhranjeno področje zaščite in obrambe.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 23. januarja 2020

M. Glavonjič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava