AVDIO: Koronavirus tudi v Sevnici, situacija je resna

23.3.2020 | 15:30

Foto: UKC Ljubljana/twitter

Foto: UKC Ljubljana/twitter

Z muko bomo morali zgraditi drugačno normalnost … Slavoj Žižek

Za Slovenijo je bila 12.3.2020 ob 18. uri razglašena epidemija. Glede na razvoj epidemije smo prešli v fazo 2. Žal se okužbam že zaradi narave širjenja tudi v Sevnici ne moremo izogniti. Do sobote sta na našem območju dva potrjena primera.(op. ur.: 23.3. do 10. ure ta podatek še vedno drži.)

Situacija, s katero se soočamo, je resna. Pozivamo občane, da se držijo vseh pravil, ki so predpisana pri obvladovanju okužbe COVID-19 s strani NIJZ in MZ. Skupaj z občino, županom in štabom civilne zaščite smo pripravili informativni letak, ki ga bo po pošti prejelo vsako gospodinjstvo v občini. Med zdravstvenimi delavci ni potrjenih okužb, ravno tako nimamo potrjenih okužb v treh socialno varstvenih zavodih v občini – DUO Impoljca – 350 oskrbovancev, DU Sevnica – 120 oskrbovancev in TDU Loka - 250 oskrbovancev. Novost je, da se s ponedeljkom zapre ZP Krmelj.

S svojimi sodelavci vlagamo vse svoje moči v to, da zagotovimo občanom varno zdravstveno oskrbo. Razvili smo svoj slogan:

»Mi smo v službi, v skrbi za vas … ostanite doma za naše skupno zdravje!«

Pošiljamo apel zdravstvenim delavcem:

»Spoštovanje in razvijanje humanih vrednot zdravstvenega poklica nam je posebno sedaj, ko smo ob razglašeni epidemiji na veliki preizkušnji, vodilo in spodbuda pri zahtevnem delu in nam daje moči za osebnostno rast ter zadovoljstvo pri delu. Seveda pa zdravstveni delavci v tako stresni situaciji kot je prekinitev in čakanje na delo doma na eni strani in na drugi strani povečane psihofizične obremenitve med delom, izraziteje pokažejo svojo pravo osebnostno noto.«

V ZD Sevnica smo v zadnjih dneh vzpostavili vstopno ambulanto COVID-19 za odrasle in pediatrično COVID-19 ambulanto.

Delo v ZD Sevnica je od 23. – 29.3.2020 predvideno po naslednjem urniku:

- vstop v ZD Sevnica je ob odsotnosti znakov infekcijskega obolenja mogoč skozi epidemiološko triažo na glavnem vhodu - tako kot je bilo vzpostavljeno že 2.3.2020

- enota nujne medicinske pomoči po nespremenjenem urnik za zagotavljanje NMP za vse občane vse dni v tednu – deluje tako kot je delovala.

- vzpostavi se COVID-19 ambulanta za odrasle vsak dan v tednu (vključno sobota in nedelja) od 7. do 20. ure. V njej se obravnavajo vsi pacienti nad 15 letom starosti, ki kažejo zanke infekcijskega obolenja – vročina, kašelj, težko dihanje, nahod driska. V COVID-19 ambulanto so pacienti po predhodni triaži zdravnika (telefonsko ali osebno) naročeni.

- COVID-19 pediatrična ambulanta vsak dan med 8. in 16. uro. Delo poteka tako kot v COVID-19 za odrasle, tudi za otroke do 15. leta starosti.

- ob tem se ambulante izbranega osebnega zdravnika družinske medicine organizirajo kot ambulanta 1, ki deluje čez teden od 7. do 19. ure in ambulanta 2, ki deluje čez teden od 7. do 15. ure. Navedene ambulante delujejo za paciente, ki ne kažejo znakov infekcijskega obolenja (obravnava kroničnih bolnikov - npr. kronične paciente, ki potrebujejo pregled) in za paciente, ki potrebujejo administrativno storitev, za katero pa pokličejo po telefonu … - predpis recepta, napotnice, bolniški stalež, telefonski posvet, naročilnico za medicinsko tehnične pripomočke…)

- otroško šolski dispanzer od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure – v ambulanti se opravljajo pregledi otrok, ki ne kažejo znakov infekcijskega obolenja. Preventivni pregledi predšolskih otrok do vključno 12 mesecev se bodo izvajali izključno ob predhodno dogovorjenih terminih.

Naprošamo vas, da nas, če je le možno kontaktirate prek e-pošte.

Kontakti:

Ksenija Kozorog, dr. med., spec. ped.

amb.kozorog@zd-sevnica.si

07 81 61 506   ali   051 416 573

Danica Štebih Groboljšek, dr. med., spec.  spl. med.

amb.stebihgroboljsek@zd-sevnica.si

07 81 61 504

ZOBOZDRAVSTVO – enako kot od 16.3.2020 dalje

Od ponedeljka, 16. marca dalje, so odpovedane vse zobozdravstvene storitve vseh izvajalcev, ki delajo v Zdravstvenem domu Sevnica ter Zdravstveni postaji Krmelj. Organizirane so nujne zobozdravstvene ambulante v Zdravstvenem domu Ljubljana, Zdravstvenem domu Maribor, Zdravstvenem domu Celje, Zdravstvenem domu Kranj, Zdravstvenem domu Novo mesto, Zdravstvenem domu Koper in Zobozdravstvenem domu Nova Gorica.

Nujna stanja v zobozdravstvu, ki zahtevajo obravnavo so:

močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik več ne pomaga),

akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje, odpiranje ust, povišana telesna temperatura),

večja krvavite, ki jo ni mogoče ustaviti s kompresijo,

poškodbe.

GINEKOLOŠKA AMBULANTA

Od torka, 17. 3. 2020 dalje, do preklica, je spremenjen način dela Dispanzerja za ženske.

Preventivni pregledi nosečnic se bodo izvajali po predhodnem telefonskem pogovoru. Navedeno velja tudi za vse do sedaj naročene pacientke.

Za preventivni pregled po porodu se bomo dogovorili po predhodnem telefonskem pogovoru. Pacientke prosimo, naj pokličejo na telefonsko številko: 07 81 61 530.

Preventivnih pregledov za nenoseče pacientke do nadaljnjega ne izvajamo.

Za informacije o receptih, napotnicah, bolniških staležih ter ostalo smo vam na voljo na telefonski številki 07 81 61 530 ter elektronskem naslovu: ginekologija@zd-sevnica.si

PATRONAŽNA SLUŽBA

Patronažna služba dela več kot običajno, kajti narejeni so odpusti bolnikov iz bolnišnic, zato se na domu poleg rednega dela patronažne služba z izjemo preventive izvaja paliativna oskrba in je kontakt z izbranim osebnim zdravnikom.

Zdravstveni dom Sevnica

Zvočni zapisi

Direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava