Banke s krajšim delovnim časom, trgovine tudi, vstop nadzorovan

17.3.2020 | 13:30

Banke s krajšim delovnim časom, trgovine tudi, vstop nadzorovan

Večina poslovalnic bank in hranilnic je z današnjim dnem prešla na krajši delovni čas. Svoje kontaktne centre pa so že včeraj zaprle zavarovalnice, ki odslej najbolj pogoste storitve nudijo le še prek telefona ali spletnih kanalov.

Ker se bodo v nadaljevanju predvidoma še zapirali trgovski centri in s tem tudi bančne poslovalnice v njih, bodo banke in hranilnice, ne glede na morebitno postopno smiselno zapiranje svojih poslovalnic, poskrbele za regionalno pokritost delujočih poslovnih enot, so zagotovili v Združenju bank Slovenije.

Banke in hranilnice bodo v prihodnje poslovale v dopoldanskem delovnem času, in sicer bo večina odprtih med 8.30 in 13. uro, oziroma tako kot bodo objavile posamične banke ali hranilnice.

Poslovalnice NLB so od torka začasno vsak delovnik odprte od 8.30 do 13. ure. Izjemi sta poslovalnica v zgradbi UKC Ljubljana, ki je do nadaljnjega zaprta, in poslovalnica E.Leclerc, ki bo odprta od 9. do 13. ure, so danes sporočili iz NLB.

Enak delovni čas po novem velja tudi za poslovalnice Nove KBM, izjema sta poslovalnici Europark in Rogoznica, ki bosta odprti od ponedeljka do petka med 10. uro in 14.30. Vsa specializirana bančna okenca na poštah pa so do nadaljnjega zaprta, so sporočili iz Nove KBM.

Poslovalnice Gorenjske banke bodo odprte od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Določene poslovalnice bo banka začasno zaprla, so napovedali. Ob tem so dodali, da so na najbolj obiskanih bankomatih komitentom omogočili brezplačno plačevanje položnic.

Glede na trenutne razmere je poslovanje v največji možni meri preusmerjeno na spletno in mobilno poslovanje, ki je strankam na voljo nespremenjeno, so še zapisali v združenju. Kot so dodali, lahko večino nujnih bančnih storitev stranke opravljajo brez obiska poslovalnice. "Zaradi omejevanja prenosa okužb s koronavirusom velja omejiti tudi rokovanje z gotovino, saj je znano, da je denar zaradi kroženja lahko tvegan prenašalec okužb," so še dodali.

V kolikor se obisku banke in hranilnice ni mogoče izogniti, pa v združenju svetujejo, da je za tiste, ki sodijo v rizično skupino in imajo pooblaščeno osebo na računu, smiselno, da prihod v banko opravi pooblaščenec. V banko ali hranilnico naj komitenti vstopajo posamično in poskrbijo za ohranjanje priporočene razdalje. Izpostavili so tudi pomen doslednega izvajanja higienskih in varstvenih navodil.

Medtem so svoje poslovalnice včeraj zaprle zavarovalnice in prešle na izvajanje storitev za stranke izključno z uporabo elektronskih in telekomunikacijskih poti. Med njimi so v Zavarovalnici Triglavu, zavarovalnici Generali in Zavarovalnici Sava navedli sklepanje ali obnovo zavarovanj in obravnavo škod na daljavo.

Trgovine zaradi koronavirusa spreminjajo delovni čas

Trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas. Iz družb Hofer, Lidl, Spar in Tuš so sporočili, da s torkom prehajajo na skrajšan delovni čas. Trgovske družbe se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev.

Od današnjega dne so tako Hoferjeve trgovine, teh je po Sloveniji 87, od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro. Skrajšan delovni čas velja do nadaljnjega.

V največjem diskontnem trgovcu v državi, ki se je s hitro rastjo v zadnjih letih povzpel na tretje mesto med vsemi trgovci, javnost tudi obveščajo, da dobavna veriga poteka brez večjih posebnosti, zaposleni v logistiki in prodaji pa si prizadevajo za vnovično zadostno razpoložljivost izdelkov po močnem navalu kupcev v zadnjih dneh.

V Hoferjevem diskontnem tekmecu Lidl s torkom do preklica prav tako prehajajo na spremenjen delovni čas. Od ponedeljka do sobote bo tako 60 Lidlovih trgovin po državi odprtih od 8.30 do 18. ure, v nedeljo pa od 8.30 do 12. ure. Tudi danes bodo trgovine zaprli že ob 18. uri.

Na krajši delovni čas prehajajo tudi nekateri tradicionalni trgovci.

V Sparu so tako javnost obvestili, da bodo trgovine Interspar s torkom do preklica od ponedeljka do petka odprte med 10. in 18. uro, ob nedeljah pa med 9. in 15. uro. Trgovine Spar bodo medtem od ponedeljka do sobote večinoma odprte od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa bo v tistih, ki so na ta dan odprte, mogoče življenjske potrebščine kupiti med 8. in 12. uro.

Tudi vse trgovine Tuš so od danes dalje odprte po skrajšanem delovnem času. Od ponedeljka do sobote bodo tako do nadaljnjega odprte med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro. Nekatere manjše trgovine so izjema in imajo še krajši delovni čas.

V Mercatorju in tudi trgovinah Jagr za zdaj delovni čas ostaja nespremenjen. Pri Jagru kupce prosijo, naj v trgovine vstopajo v omejenem številu in samo, če so zdravi.

Trgovci se pripravljajo oz. so že pripravljeni tudi na sistem nadzorovanega vstopa v trgovine, s čimer bi omejili hkratno število kupcev v trgovini in zaščitili tako stranke kot zaposlene. Tako so povedali v Hoferju, Lidlu, Mercatorju in Tušu. Glede tega sicer čakajo na podrobnejša navodila in usmeritve države.

V Tušu pa so povedali, da na blagajne trgovin nameščajo tudi zaščitna stekla. Na ta način so v nedeljo opremili 16 trgovin, včeraj preostalih 89. Uvajajo tudi diskrecijske črte na blagajnah, število kupcev v trgovini pa so že omejili na 15, pri čemer potrošnike prosijo, da spoštujejo vse preventivne ukrepe.

V vseh trgovcih kupce namreč pozivajo, naj vzdržujejo vsaj 1,5 metra razdalje do drugih ter upoštevajo vsa navodila glede preventivnega ravnanja v času epidemije - npr. tudi z razkuževanjem rok in uporabo zaščitnih rokavic z oddelka sadja in zelenjave.

Oglasili so se tudi na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Čeprav razumejo skrb potrošnikov zaradi trenutnih razmer, povezanih s širjenjem koronavirusa, so spet poudarili, da so trgovske družbe dobro založene in imajo na voljo dovolj zalog za preskrbo.

Trgovci neposredno sodelujejo z dobavitelji za stalno hitro dobavo blaga in založenost polic. Na TZS zagotavljajo, da so trgovske družbe ob tem tudi dobro založene in imajo pripravljenih dovolj zalog. Trgovci, ki omogočajo prodajo blaga potrošnikom preko spleta, pa prav tako zagotavljajo nemoteno dobavo dobrin v polnem obsegu.

Na zbornici so poudarili tudi, da trgovci delajo vse, kar je v njihovi moči, da uspešno premostijo izziv, ki ga predstavljajo trenutne razmere, zato so sprejeli še dodatne preventivne ukrepe.

V tej luči potrošnike znova pozivajo, da pri nakupovanju upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih strokovnih ustanov, ter jih prosijo, da k nakupom pristopijo obzirno do drugih. "V preteklih dneh je prišlo do prekomernega delanja zalog," so zapisali na TZS. Delanje zalog je sicer smotrno, vendar do te mere, da zadostujejo za nekaj dni, so dodali.

sta

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

11d nazaj+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Posod zasledimo navodila, kako naj državljani omejimo dnevno kupovanje, obisk pošte, bankin ostalih javnih prostorov. Eni so pa gluhi na vse to, kot da so imuni na virus. (vika lozar)

10d nazaj+4     + (4)     – (0)     Oceni Franci D 

Lahko da, ampak v trgovino je pa tudi treba ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava