Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda

16.2.2020 | 14:10

Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda
Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda
Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda
Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda

Dela na gradu Podsreda so v polnem teku. Lastnik gradu, Občina Kozje je ob koncu leta 2019 pristopila k ureditvi prenočitvenih kapacitet v spodnjem gospodarskem poslopju gradu. Prve rezervacije apartmajev in sob bodo mogoče že v mesecu maju 2020, saj mora izvajalec gradbenih del, podjetje GES d.o.o., skladno s pogodbenim rokom dela zaključiti najkasneje do 31. 3. 2020. Pogodbena vrednost del za ureditev prenočišč znaša 151.833,42 EUR z DDV. Koncept zasnove apartmajev temelji na ohranjanju kulturne dediščine stavbe in celotnega kompleksa gradu Podsreda.

Poti kozjanskih gričev vodijo do skritih kotičkov, kjer se čas ustavi in je zgodovina še vedno živa. Tam se nad dolino dviga srednjeveški Grad Podsreda – najbolj grajski med gradovi na Slovenskem. Grad, ki je spomenik lokalnega pomena in je v lasti Občine Kozje, leži na območju Kozjanskega parka, ki je upravljavec gradu. Ker grad v zadnjem času beleži porast obiskovalcev, je Občina Kozje, z namenom povečanja števila domačih in tujih gostov, predvsem tistih, ki jih zanimajo kulturna dediščina, ohranjena narava, mir in sprostitev, ob koncu leta 2019 pristopila k ureditvi prenočitvenih kapacitet v spodnjem gospodarskem poslopju gradu Podsreda.

Gre za inovativen turistični produkt na tem območju, ki se navezuje na povezovanje narave in kulture in v enkratno okolje gradu, prinaša 16 novih namestitev.

Županja Občine Kozje Milenca Krajnc je o projektu dejala: »Nove nastanitvene kapacitete na gradu Podsreda bodo predstavljale popolnoma novo, inovativno ponudbo na območju Obsotelja in Kozjanskega. S sodobno urejenimi grajskimi apartmaji in sobami bo upravljavec objekta privabljal domače in tuje goste, predvsem tiste, ki jih zanimajo izjemna kulturna dediščina, odmaknjenost od mestnih središč, mir in ohranjena narava, v kateri je mogoče prisluhniti melodijam tišine, šelestenju listja, ptičjemu petju, ter seveda izjemna kulinarika izpod pridnih rok naših pridelovalcev lokalno pridelane hrane. Zagotovo pa je to edinstven projekt odličnega sodelovanja različnih deležnikov na območju, ki ga bomo spremenili v skupen uspeh v smislu promocije, trženja povezovanja …«

V sklopu projekta se bodo v obstoječih prostorih, v katerih so že bila izvedena groba gradbena dela, opremili trije apartmaji in tri sobe. Pred tem se bodo v prostorih izvedla še zaključna gradbena dela, ki obsegajo finalne obdelave tlakov, sten in stropov. Občina Kozje je v ta namen v preteklem letu podpisala gradbeno pogodbo z izvajalcem del, podjetjem GES d.o.o., Opekarniška cesta 15C, 3000 Celje. Pogodbena vrednost del za ureditev prenočišč znaša 151.833,42 EUR z DDV. Izvajalec mora skladno s pogodbenim rokom dela zaključiti najkasneje do 31. 3. 2020.

Koncept zasnove apartmajev temelji predvsem na ohranjanju kulturne dediščine stavbe in celotnega kompleksa gradu Podsreda, prvi gostje pa bodo lahko na gradu prespali že na začetku letošnje sezone.

Hkrati z ureditvijo prenočitvenih kapacitet pa že tečejo dela glede priprave turističnih paketov, ki bodo gostom nudili možnost celovitega doživetja destinacije in široke ponudbe znamenitosti, kulinarike, domačih proizvodov in spoznavanja tradicionalnih dejavnosti, seveda v sodelovanju z gospodarsko interesnim združenjem za pospeševanje turizma Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje.

Dodaten dokaz za dobro delovanje in vodenje ter za to, da smer razvoja na gradu Podsreda teče v pravo smer, pa sta tudi nagrada Jakob 2020 – sejemska nagrada za kakovost in odličnost v turizmu – in prejeti naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje inovativne turistične vsebine in programe v gradovih in dvorcih 2020, ki ju je mednarodna komisija soglasno dodelila programu Gradovi Posavja, katerega del je tudi Grad Podsreda.

O NAGRADI JAKOB 2020 IN NAZIVU AMBASADOR INOVATIVNOSTI V TURIZMU za področje inovativne turistične vsebine in programi v gradovih in dvorcih 2020: Na slovesnem odprtju 31. sejma Alpe-Adria, 29. januarja 2020, so organizatorji, Gospodarsko razstavišče, že desetič podelili Jakoba. Med številnimi prispelimi prijavami je strokovna komisija tokratno deseto, jubilejno nagrado Jakob na temo inovativnih pristopov na gradovih in dvorcih podelila programu Gradovi Posavja. Predsednik mednarodne komisije dr. Janez Bogataj je poudaril, da odločitev za izbor zmagovalca ni bila težka, saj je komisija izbirala na podlagi strokovnosti in odločitev komisije utemeljil tako: »S svojimi različnostmi so povezani v skupen projekt. Prav ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere, kjer se pogosto zapiramo za grajske zidove. Gradovi Posavja tako iščejo svoje nove identitete in razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem.«

Predstavniki projekta Gradovi Posavja: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, samostan Kostanjevica na Krki; Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, grad Sevnica; Kozjanski park, grad Podsreda; Kulturni dom Krško, grad Rajhenburg; Posavski muzej Brežice, grad Brežice; Terme Čatež, grad Mokrice.

P. Z.

Galerija

_zzzzzzzgrad (1)
_zzzzzzzgrad (2)
_zzzzzzzgrad (3)
_zzzzzzzgrad (4)
_zzzzzzzgrad (5)
_zzzzzzzgrad (6)
_zzzzzzzgrad (7)
_zzzzzzzgrad (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava