Ranljive skupine med mladimi na trgu dela; ''Bodite avtentični, delodajalci to vidijo''

23.1.2020 | 11:10

Ranljive skupine med mladimi na trgu dela; ''Bodite avtentični, delodajalci to vidijo''
Ranljive skupine med mladimi na trgu dela; ''Bodite avtentični, delodajalci to vidijo''

Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu je skupaj s Fakulteto za poslovne in upravne vede in alumni kluboma 16. januarja 2020 organizirala okroglo mizo z naslovom Ranljive skupine med mladimi na trgu dela, na kateri so gosti okrogle mize podali nasvete za premagovanje izzivov pri zaposlovanju mladih, še posebej tistih, ki imajo določene omejitve.

Kljub ugodnemu stanju na trgu dela ostajajo mladi predvsem zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj ranljiva skupina na trgu dela. Zelo hitro se učijo in prilagajajo različnim situacijam, vendar je prehod s področja izobraževanja v delovno sfero, še posebej v prvo zaposlitev, pogosto težaven korak za vsakega mladostnika. Ta pa je še toliko težji za mlade s posebnimi potrebami. V razpravi smo med drugim ugotovili, da je ranljivost lahko tudi prednost in priložnost za karierni razvoj posameznika. Ob nizanju vzrokov in razlogov za ranljivost mladih, ki izhajajo iz subjektivnih zaznav in dejavnikov okolja, je ga. Kristan, samostojna svetovalka na Zavodu RS za zaposlovanje, ugotovila, da je to »stanje, ko obstajajo ovire na poti uresničevanja ciljev. Ključ za reševanje ovir v procesu iskanja prve redne zaposlitve pa je dobro poznavanje sebe in poznavanje trga dela.« Ob tem pa je nanizala vrsto ukrepov aktivne politike zaposlovanja in kariernega svetovanja kot pomoči, ki jo Zavod RS za zaposlovanje nudi mladim in ostalim ciljnim skupinam. Ga. Arh, ena od koordinatoric projekta Prehod mladih iz Združenja izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije RS, je izpostavila, kako pomembno je, da uspemo oblikovati enotno podporno okolje za opolnomočen vstop mladih na trg dela. To podpira tudi pilotni projekt Prehod mladih, ki nudi strokovno pomoč, krepi zaposljivost mladih s posebnimi potrebami ter kreira vez med njimi in delodajalci, kar je v slovenskem prostoru manjkalo. Ravno ta manko v podpori med različnimi sistemi v procesu pridobivanja statusa invalida je izkusila Darinka Kostrevc, ki ugotavlja, da je z ureditvijo statusa pravzaprav pridobila možnost, da se je lahko uveljavila kot enakopravna članica delovne sredine. Strokovna sodelavka v sektorju kadri in organizacija podjetja Adria Mobil, d. o. o, ga. Nataša Gole, pa ugotavlja, da naša ranljivost izhaja iz vprašanja, ali si upamo biti to, kar smo. Mladim, ne glede na njihove posebnosti in potrebe, svetuje: »Bodite avtentični, delodajalci to vidijo, na dolgi rok pa je avtentičnost pri delu nujna. Hodite na razgovore tja, kjer bi radi delali, izhajajte iz sebe.«

Priporočilo gostov okrogle mize je tudi, da mladi že pred nastopom na trgu dela naredijo SWOT analizo. Ob tem naj se posameznik pri iskanju dela osredotoči na prednosti in priložnosti, slabosti pa mu naj bodo v opomnik in jih naj poskuša spremeniti v priložnosti. Raznolikost in enakopravna vključenost v družbo namreč od nekdaj predstavljajo vir napredka in razvoja pravičnejše družbe.

B. J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava