Na Krasincu spominska plošča; ''Bilo je hudo, a to smo storili za Slovenijo!''

20.12.2019 | 12:20

Na Krasincu spominska plošča; ''Bilo je hudo, a to smo storili za Slovenijo!''

V vasici Krasinec na domačiji Klepec je VSO Dolenjska, Bela krajina postavil spominsko ploščo v spomin na osamosvojitvene dogodke. Tu je bila v času vojne za Slovenijo nastanjena četa Slovenske vojske. V stanovanjski hiši pa je bila skrivaj postavljena tudi velika UKV postaja z anteno za komuniciranje. Poleg stanovanjske hiše je bilo skrivno skladišče municije, orožja, ročnih granat, bazuk in protitankovskih nagaznih min, v hlevu pa je bil skrit protiavionski top z ogromno municije. Na vrtu je bila postavljena vojaška kuhinja, kjer se je vsakodnevno kuhalo obroke za vse vojake. Družina Klepec je ponoči večkrat bežala iz hiše s samo vrečko oblek in najnujnejših stvari.

S strani države niso dobili ne statusa vojnega veterana, ne kakršnekoli odškodnine, do 19.12.2019 ni bila postavljena niti spominska plošča ali drugo primerno obeležje.

Odkritja spominske plošče so se udeležili podpredsednik VSO Franci Feltrin, član predsedstva VSO Slavko Kmetič, predsednica pokrajine VSO Dolenjska, Bela krajina mag. Maja Kocjan ter praporščaki VSO.

Zbrane je najprej nagovorila Maja Kocjan, ki se je v imenu mlajše generacije zahvalila družini Klepec za njihov prispevek pri osamosvojitvi RS. Ravno zaradi takih pogumnih ljudi je bila naša vojna kratka, brez številčnejših žrtev. »Ponosna sem na to družino iz Bele krajine. Enkrat bodo naši otroci ponosni, da smo si izborili svojo državo« je svoj nagovor sklenila Kocjanova.

V imenu VSO je navzočim spregovoril Franci Feltrin, ki je poudaril pomen Demosa pri osamosvojitvi: »V Demosu smo vedeli, da za nami stoji slovenski narod, zato smo si upali. Danes me zaboli, ko vidim, da so tisti, ki so bili proti osamosvojitvi, več na televiziji in se bolj oglašajo. Slovenska osamosvojitev je v resnici šla skozi šivankino uho. Prejšnji oblasti je ušla samo osamosvojitev, vse ostalo so si prilastili. Ohraniti moramo, kar je Demos ustvaril. Ponosen sem, da se vas je danes tukaj toliko zbralo. Želim, da duh osamosvojitve ostane na podeželju.«

Slavko Kmetič pa je spomnil, da se danes, žal, slavijo dogodki, ki jih ni bilo. Pritrdil je besedam Francija Feltrina, da je slovenska država resnično čudež, posledica hrabrih posameznikov in neverjetnih dogodkov. »Čestitam vam, družini Klepec, ker ste sprejeli vojsko v svojo hišo. Vsi, ki ste tako pomagali pri osamosvojitvi ste bili na spisku maščevanja, če bi zmagala agresorska Jugoslovanska armada«. V čustvenem pričevanju je g. Klepec povedal, kaj se je v času vojne za Slovenijo dogajalo na njihovi domačiji. Vojski so nudili vse, od prenočišča do higiene in hrane, skladiščenje orožja in municije, v zahvalo pa niso od države prejeli nobene odškodnine. »Bilo je hudo, a jaz sem to naredil za Slovenijo!« je ponosno dejal Jože Klepec. Po uradnem delu je sledilo druženje na Ekološki kmetiji Klepec.

VSO Dolenjska, Bela krajina

Galerija

_zzzzzzplosca (1)
_zzzzzzplosca (2)
_zzzzzzplosca (3)
_zzzzzzplosca (4)
_zzzzzzplosca (5)
_zzzzzzplosca (6)
_zzzzzzplosca (7)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (19)

21.12.2019+2     + (4)     – (2)     Oceni vl 

Bralci apleta radi spremljamo dogodke iz naše osamosvojitvene vojne, nas pa žalosti, da si nekateri, ki so bili pri vrhu poveljstva pripisujejo več zaslug kot bi si jih morali. Ravno zaradi tega so take akcije obeleževanja konkretnih dogodkov, še kako dobrodošle. (vika lozar)

22.12.2019+11     + (12)     – (1)     Oceni winetou 

Vsa čast Klepčevi družini in temu kar so storili za Slovenijo a moti me prodajanje dveh resnic o osamosvojitvi. Kocjanova je bila v času osamosvojitve še pionirček a danes je le Janšev vojščak in to mi nekako ne gre skupaj s Klepčevimi. Kot govorec je manjkal le še arestant Bavčar.

23.12.2019+7     + (8)     – (1)     Oceni vl 

Hvala Winetuju, da je opozoril na osebo na fotografiji na sredini. Resnično ima razdiralne možgane in ne sodi v mehko belokranjsko okolje. Upam, da na otroritvi med govorom ni prodajala svojih resnic podkrepljenih s SDS. (vika lozar)

24.12.2019+8     + (8)     – (0)     Oceni Franci D 

Nič ne moremo, podgane so povsod!

24.12.2019–5     + (2)     – (7)     Oceni pajade 

vl , vi dotični gospodični ne sežete niti do kolen.

24.12.2019+2     + (5)     – (3)     Oceni winetou 

pajade - se strinjam - po pokvarjenosti sigurne ne !

26.12.2019—     + (4)     – (4)     Oceni navi 

Spoštovana vl. Ko imajo na borčevskih proslavah govore ljudje, ki se v času tistih dogodkov sploh še niso rodili. To pa je v redu? Verjetno uživajo privilegije, čeprav so bili v tistih časi še premlada oz. niso bili polnoletni. Poznam osebe rojene 1928, ki niso bile deležne privilegijev, čeprav so bili kurirji v brigadi, ki se je pomikala iz Kočevja proti Ljubljani ob koncu vojne.

29.12.2019+2     + (3)     – (1)     Oceni vl 

Navi, hvala za opozorilo. Seveda so se med vojno dogajale tudi neprave reči, tudi pozabilo se je na marsikatere zaslužne v NOB, ki potem niso bili dežležni pri pogači borčevskih penzij. Vendar je zelo narobe, ko zagledamo člane stranke SDS, ki je do kraja sovražna do NOB in kasnejše Jugoslavije. Njihov predsednik je bil zapriseženi komunist, zdaj pa pljuva po "komunajzarjih" in tistih, ki nimamo obraza, da bi širili take neresnice naokoli. Pri sebi ploskam, ko se spomnim, kako bi ti ljudje danes bili v nebesih, če bi bili preganjani v Titovi Jugoslaviji. Tako pa so vse zajemali z globoko žlico. To jih zelo pesti in prav jim je! (vika lozar)

31.12.2019–3     + (2)     – (5)     Oceni navi 

Ljudje smo bitja, ki se učimo celo življenje. Zgodovina je veda, ki temelji na znanih dejstvih. Vsi vemo, da je bilo obdobje vojne za komuniste velika priložnost za izvedbo revolucije. Revolucija je nasilni prevzem oblasti.Kaj so komunisti delali od septembra 1939(začetek vojne) do jeseni 1942(pobijali so lasten narod(izobražence, trgovce, lastnike tovarn, kmete). Do junija 1941 so sodelovali z okupatorji. Imel sem to srečo, da sem kmalu izvedel, kaj se je dogajalo po vojni. Živite v okolju ,kjer se je vedelo za ljudi, ki so po vojni odločali o življenju in smrti. Smatram, da ste starejša oseba in ste poznali te osebe. Ste jih kdaj obsodili za njihova dejanja?

31.12.2019+4     + (6)     – (2)     Oceni winetou 

navi - haha, izgleda, da tudi ti spadaš med tiste zgodovinarje, ki se učijo celo življenje. Kakor tvojim vzornikom ti ko ti paše ena resnica , verjameš njej, ko je pa druga bolj donosna si pa na strani tej. Praviš ti, kljub prisegi Hitlerju so izdajalci lastnega naroda postali po novem dobri fantje. Proti tem so se namreč komunisti in partizani borili, če hočeš jih tudi pobijali. A ne splača se prepirati s ljudmi večih obrazov.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava