Medgeneracijsko povezovanje in spodbujanje socialne vključenosti skozi šport

15.12.2019 | 11:35

Medgeneracijsko povezovanje in spodbujanje socialne vključenosti skozi šport

V Novem mestu je pretekli konec tedna, med 6.12 in 7.12.2019, potekal drugi športni dogodek v okviru projekta ODYSSEIA v Novem mestu, pri katerem kot projektni partner sodeluje Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Prvi dan projekta je potekal v Novem mestu, naslednji dan pa so se udeleženci pridružili 20. Štanjelskemu teku v Štanjelu, obiskali Kras, se medgeneracijsko povezovali skozi šport in izmenjevali izkušnje.

Namen Erasmus+ projekta ODDYSEIA je spodbujanje socialne vključenosti in enakih možnosti v športu. V sklopu projekta potekajo trije športni dogodki – prvi se je odvil v Litvi, drugega smo gostili v Novem mestu pretekli konec tedna, zadnji pa bo potekal na Poljskem naslednje poletje junija. Z izpeljanimi dogodki se želi promovirati medgeneracijsko povezovanje skozi šport, s čimer se promovira aktivno in zdravo življenje. Skozi projekt bi tako socialno in ekonomsko šibkejši ljudje vseh starosti imeli priložnost živeti aktiven slog – gre za skupine, ki sicer zaradi svojih socialnih, ekonomskih in drugih ovir ne bi mogli biti tako aktivni. Vse športne aktivnosti v okviru projekta bodo tako spodbujale toleranco, spoštovanje, vključenost in odprtost lokalnih organizacij, s ciljem, da te skupine ljudi postanejo bolj aktivne in zaščitijo svoje zdravje. Tri ključne vrednote, ki bodo projektne partnerje usmerjale skozi celoten projekt so torej aktiven življenjski slog, medgeneracijsko povezovanje in aktivnosti učenja, saj je šport dejavnost, ki pozitivno vpliva na človeka.

Projektni partnerji so se že avgusta zbrali v Litvi, v mestu Biržai, kjer so sodelovali tudi novomeščani, ambasadorji aktivnega načina življenja. Pretekli vikend je športni dogodek potekal v Novem mestu in se nato nadaljeval v Štanjelu. Dogodek je gostil DRPD Novo mesto in starejše maratonke ter mlajši prostovoljci. Dogodka sta se udeležila tudi ostala dva partnerja s svojimi udeleženci – atletski klub Biržai iz Litve (Biržu lengvosios atletikos sporto klubas) in Univerza za tretjo generacijo iz Sopota, Poljska (CKU Sopot).

Udeleženci so se v petek najprej srečali v sejni sobi Mestne občine Novo mesto, kjer so si izmenjali dobrodošlico in se povezali v skupni igri sestavljanja stolpa. Srečanje so nadaljevali v Gostišču na trgu, kjer so dekorirali medenjake, ki so jih naslednji dan na Štanjelskem teku v Štanjelu razdelili med udeležence teka. Nato so se udeleženci odpravili na voden ogled velodrome in na povezovalne športne igre na OŠ Grm, pod mentorstvom TPV Volley Jane Vernig s pomočnicami.

V soboto zjutraj so udeleženci nato odpravili v Štanjel, na Kras, kjer so se udeležili že 20. zaporednega Štanjelskega teka ter pohoda.

DRPD Novo mesto

Galerija

_zzzzzzdrpd (1)
_zzzzzzdrpd (2)
_zzzzzzdrpd (3)
Medgeneracijsko povezovanje in spodbujanje socialne vključenosti skozi šport

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava