Lokalno pridelana hrana in njen vpliv na okolje

12.12.2019 | 10:30

Zajtrk v Hostlu Bearlog (foto: Anja Pugelj)

Zajtrk v Hostlu Bearlog (foto: Anja Pugelj)

Kljub številnim prehrambnim aferam v zadnjem času je med nami še vedno premalo zavedanja o pomenu lokalno pridelane hrane, ki ima sledljiv izvor, manjši (oz. ničen) negativen vpliv na okolje in ekosistem, poleg tega pa ohranja tudi boljšo hranilno vrednost. Lokalna hrana je bolj sveža, pridelana z uporabo manj pesticidnih sredstev ter brez nepotrebne plastične embalaže za enkratno uporabo, kar pomeni da je na splošno tudi varnejša za nas.

Z uživanjem lokalne hrane pripomoremo k zmanjšanju onesnaževanja in pomagamo lokalnim kmetovalcem, kar prispeva k trajnosti in podpira tudi skrb za čisto okolje in naravo. S poseganjem po lokalno pridelanih izdelkih skrbimo za zmanjšanje onesnaženosti okolja, še posebej zraka (v okolje se spusti manj izpušnih plinov, ki se sicer sproščajo ob dolgih prevozih s tovornjaki in ladjami), s poseganjem po sezonskih pridelkih pa vplivamo tudi na manjšo porabo virov (voda, ogrevanje rastlinjakov).

Poleg skrbi za okolje in naše zdravje z nakupom lokalno pridelanih živil podpiramo tudi lokalne kmete in druge pridelovalce ter z neposrednim nakupom ponovno vzpostavljamo direktne povezave med proizvajalcem in potrošnikom. S tem gradimo lokalno gospodarstvo, ustvarjamo lokalna delovna mesta in spodbujamo gojenje avtohtonih in sezonskih pridelkov, ki svoja sredstva vlagajo nazaj v rast podjetij.

V Sloveniji je na voljo veliko domače in lokalno pridelane hrane, nekaj časa in truda je potrebno vložiti le v iskanje trgovin ali ponudnikov, kjer je na voljo - v Kočevju lahko med pomembnejše ponudnike izpostavimo Tržnico Kočevje ali trgovino Zakladi Kočevske, pridelke pa lahko kupimo tudi neposredno od nekaterih kmetov. Živila lokalnega izvora po katerih pri nas potrošniki najpogosteje posegajo so mleko in mlečni izdelki, Kočevski med, zelenjava, sadje, ribe, meso in mesni izdelki, moke in kruh.

Tudi turistični ponudniki lahko prispevajo k bolj zelenemu vedenju do okolja in na svoje jedilnike uvrstijo več domače ali lokalno pridelane hrane - pri vedno bolj ozaveščenih gostih, ki zagovarjajo trajnostna načela in čim manjši negativen vpliv na okolje, je pri izbiri gostinskega ponudnika ali prenočitvene kapacitete lahko odločilni kriterij ravno to. Hostel Bearlog je primer dobre prakse, saj pri svojih zajtrkih na jedilnik uvršča večinoma samo lokalno pridelane izdelke - sir in mlečne izdelke Kocjančič, Kočevski gozdni in lipov med, kruh iz lokalne pekarne, ...  Zajtrk, poln lokalnih dobrot, lahko ob predhodni najavi preizkusijo tudi zunanji gostje (cena je 5 EUR).

Bodimo pozorni, da v svoje vrečke za večkratno uporabo uvrščamo vse več sezonske zelenjave in sadja, ki je pridelano lokalno, saj bomo s tem veliko storili za nas in tudi za okolje.

Zavod Kočevsko

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava