V posavskem kotlu ob krškopoljcu še divji pujs in govedina

10.12.2019 | 13:00

V posavskem kotlu ob krškopoljcu še divji pujs in govedina
V posavskem kotlu ob krškopoljcu še divji pujs in govedina

V soboto, 7.12. 2019, so v Brežicah izvedli prvi festival posavskega kotla z imenom Kotüjada. Kot je dejal Ivan Vogrinc, direktor podjetja Posavc d.o.o., ki je tudi organizator 1. Kotüjade, je bil namen predvsem začeti promovirati posavsko kulinariko in to naj bi bil začetek malo bolj profesionalne predstavitve in promocije posavskih jedi. Letos so torej začeli s posavskim kotlom. Za vse tiste, ki ga ne poznajo - zo je posavski kotel, povzet predvsem po ostalih pokrajinah po Sloveniji, sestavljen pa je iz treh vrst mesa (krškopoljc, divji pujs - divjačina, goveje meso in seveda zelenjava).

Kuhanja se je udeležilo deset ekip (Posavc, VTKD Cerklje ob Krki, Stojanski gadje, Sevski dedje, Kapelske šeflce, Društvo suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem, Ekipa iz pecirka, Fantje z vseh vetrov, ekipa Kr’tako in Pixie 650), praktično ekipe iz celega Posavja. Lahko bi rekli, da je bila hkrati predstavljena prava ekološka kmečka tržnica, kjer so se poleg kuharjev predstavili lokalni pridelovalci (20) iz Posavja in Bistrice ob Sotli ter Kozjanskega.

Res je bilo zelo hladno in megleno, vendar to ni bila ovira, da strokovni sodniki oz. ocenjevalci (Srečko Kunst, Roman Baškovič in Vita Petek) ne bi mogli opraviti svojega dela. Po njihovi ocen, je najbolj okusni posavski kotel skuhala ekipa VTKD Cerklje ob Krki, drugo mesto je zasedla ekipa Kapelske šeflce in tretje mesto ekipa Kr’tako.

Razstavljeno je bilo tudi 55 lanenih in ajdovih kruhov (speklo ga je 32 gospodinj iz Brežic), kjer pa je po oceni komisije v sestavi Slavka Preskar in Milena Vranetič, prvo mesto zasedla (laneni Kruh) Anica Černelič, najboljši ajdov kruh pa je bil od Jožice Slovenc.

Prireditev je bila popestrena s folklornimi skupinami – nastopile so FS Spomin DU Sevnica, FS KD Franc Bogovič Dobova in FS DU Brežice - glasbeno z Luksus bando ter Dubravskimi vejevniki, celotno prireditev pa je vodila Alja Kovačič.

Anton Hruševar

Galerija

_zzzzlonec (01)
_zzzzlonec (02)
_zzzzlonec (03)
_zzzzlonec (04)
_zzzzlonec (05)
_zzzzlonec (06)
_zzzzlonec (07)
_zzzzlonec (08)
_zzzzlonec (09)
_zzzzlonec (10)
_zzzzlonec (11)
_zzzzlonec (12)
_zzzzlonec (13)
_zzzzlonec (14)
_zzzzlonec (15)
_zzzzlonec (16)
_zzzzlonec (17)
_zzzzlonec (18)
_zzzzlonec (19)
_zzzzlonec (20)
_zzzzlonec (21)
_zzzzlonec (22)
_zzzzlonec (23)
_zzzzlonec (24)
_zzzzlonec (25)
_zzzzlonec (26)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava