Pahor s Komisijo za reševanje prikritih grobišč tudi o Macesnovi gorici; kje pokopati umorjene Rome?

3.12.2019 | 11:10

Foto: UPRS

Foto: UPRS

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 28. novembra 2019 v okviru rednega dialoga s Komisijo Vlade RS za reševanje prikritih grobišč, ki jo vodi dr. Jože Dežman, že drugič letos sprejel člane te komisije. Sestanka sta se udeležila tudi Dragica Bac, direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja in Franc Stanonik iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Predsednik republike je Komisiji uvodoma čestital, saj bo prihodnje leto praznovala 30 let delovanja ter ocenil, da bi bilo prav, da se obletnica primerno obeleži.

Komisija Vlade RS za reševanje prikritih grobišč je predsednika republike seznanila z delom v letošnjem letu in mu predstavila program za leto 2020. Predsednik dr. Dežman je dejal, da želijo v prihodnjem letu še nadgraditi nekatera strokovna opravila, da je v obravnavi še okoli 150 možnih novih lokacij prikritih grobišč in da želijo dopolniti in posodobiti zbirko podatkov o prikritih vojnih grobiščih. Predsednik komisije je ob tem posebej izpostavil dela, ki že potekajo pri grobišču v Macesnovi gorici in nedavno odločitev komisije za sondiranje območja vojaškega pokopališča na Orlovem vrhu v Ljubljani.

Na pogovoru so člani komisije predsedniku republike predstavili tudi nekaj težav, s katerimi se srečujejo, ter zamisli, kako bi jih reševali. S tem v zvezi so se udeleženci sestanka ponovno pogovarjali o ustanovitvi posebnega zavoda.

Komisija je predsednika republike seznanila, da še vedno ostaja nerešeno vprašanje pokopa umorjenih Romov na pokopališču Žale v Ljubljani.

Predsednik komisije dr. Dežman je napovedal, da aprila prihodnje leto načrtujejo posvet v Državnem svetu. Predsednika republike je povabil, da se ga udeleži, in slednji je povabilo sprejel.

Urad predsednika republike

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava