Slovenca pustila službo, da bi uživala v socialni podpori. Pa res?

27.11.2019 | 14:15

Mlad par naj bi pustil službo, ker sta ugotovila, da je življenje ob socialni podpori lažje. Pa njune navedbe sploh držijo? (foto: Profimedia)

Mlad par naj bi pustil službo, ker sta ugotovila, da je življenje ob socialni podpori lažje. Pa njune navedbe sploh držijo? (foto: Profimedia)

Denarna socialna pomoč je namenjena golemu preživetju.

Denarna socialna pomoč je namenjena golemu preživetju.

Po spletu kroži zapis, katerega avtorja trdita, da ob socialni podpori živita lagodneje kot s prisluženim denarjem. A številke, ki sta jih objavila, zbujajo dvom o resničnosti zapisa.

Pretekli teden se je na enem izmed spletnih forumov pojavil sledeč zapis in na noge dvignil številne Slovence: »Midva na socialni lepše živiva kot prej, ko sva oba hodila v službo. Skupni dohodek je bil okrog 1900 evrov. 500 evrov najemnina, skoraj 300 evrov za vrtec in ostali stroški. Ostalo ni veliko. Zdaj ostane enako ali pa še več. Sva pa oba zavestno pustila službo (z dogovorom z delodajalcem, ker se je krčilo kader in sva se javila, da sva lahko prva na spisku, oba z razliko okoli pol leta). Zdaj plačujeva 60 evrov najemnine in 3o za vrtec. Upravičena sva do neplačila RTV-prispevka in dodatnega zdravstvenega zavarovanja (kar je skupaj spet 100 evrov mesečno) in tako dalje. Po plačilu osnovnih stroškov nam še vedno ostane 800 evrov za hrano oziroma življenje. Kar nama ni nikoli, ko sva še hodila v službi. In dokler bo tako, ne grem nazaj v službo, če ni plača takšna, da mi ostane vsaj enkrat toliko, kot če ležim doma in občasno še kje kaj delam.«

Socialno pomoč prejmete, če nimate dovolj sredstev za preživetje, nimate premoženja in prihrankov, ki bi vam omogočali preživetje, si ne morete zagotoviti preživetja sami z delom, s pravicami iz dela ali zavarovanjem …

Je kdo preveril številke?

Njun zapis se je po družbenih omrežjih razširil kot požar, predvsem kot dokazilo, da socialna politika aktualne vlade ne pelje v pravo smer. Zapis je na facebooku na primer delil nekdanji poslanec Andrej Čuš in nekdanji prvi mož davčne uprave Ivan Simič. Pograbili so ga tudi številni mediji, a nihče se ni vprašal, ali številke držijo. Pa poglejmo. Če bi avtorja zapisa dejansko imela 1900 evrov prihodkov, bi ju to ob enem otroku uvrstilo v šesti dohodninski razred, kar pomeni, da bi v Ljubljani plačevala največ 250 evrov vrtca (prvo starostno obdobje). Če bi danes dejansko prejemala socialno pomoč, bi bila plačila vrtca oproščena.

Najemnina za graščino

Glede na to, da omenjata, da se je njuna najemnina znižala s 500 na 60 evrov, bi lahko sklepali, da sta v stanovanju, ki je v občinski lasti, kajti zasebniki pač ne znižujejo najemnin, ko se nekdo znajde v finančni stiski. Torej če sta v stanovanju z neprofitno najemnino, ta zagotovo ne znaša 500 evrov, ampak za stanovanje, primerno tričlanski družini, okoli vsega med 200 in 250 evrov. 500 evrov ne bi znašala njihova najemnina niti če bi plačevali novo stroškovno najemnino, ki šele prihaja. Glede na normative tričlanski družini pripada neprofitno stanovanje do 55 kvadratnih metrov velikosti. V Ljubljani, ki ima najvišje najemnine, je predvidena višina stroškovne najemnine 6,5 evra na kvadratni meter, kar pomeni, da bi naša družinica tudi po novem plačevala le 357,5 evra najemnine, glede na veljavne predpise pa, kot rečeno, krepko manj.

Socialna ni za vedno

Poleg tega je treba izpostaviti, da preden bi začela prejemati socialno pomoč, bi morala najprej prejemati nadomestilo za brezposelnost in v tem času aktivno iskati zaposlitev. Če bi prejela socialno pomoč, bi ta znašala 402,12 evra za prvo odraslo osebo, 229,24 evra za drugo osebo in 237,29 evra za otroka, torej skupaj 869 evrov, in le malo je verjetno, da jim po plačilu stroškov resnično na računu ostane še 800 evrov. Poleg tega je treba vedeti, da je vsak posameznik do socialne pomoči upravičen le za določen čas in mora upravičenost stalno dokazovati.

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

28.11.2019+5     + (5)     – (0)     Oceni Franci D 

Dokler bo tako! Minimalna plača ne zadošča niti golemu preživetju!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava