100 najbogatejših Slovencev; kje so Dolenjci?

16.11.2019 | 17:00

Dari in Vesna Južna (na levi), ki končujeta prvo deseterico najbogatejših Slovencev, sta novembra lani ob 25-letnici delovanja skupine Perspektiva v imenu vseh njihovih podjetij bolnišnici Novo mesto predala 25.000 evrov donacije. (Foto:arhiv DL;  M. Martinovič)

Dari in Vesna Južna (na levi), ki končujeta prvo deseterico najbogatejših Slovencev, sta novembra lani ob 25-letnici delovanja skupine Perspektiva v imenu vseh njihovih podjetij bolnišnici Novo mesto predala 25.000 evrov donacije. (Foto:arhiv DL;  M. Martinovič)

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, celo malenkost je upadlo. Znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Tudi prag lestvice je nižji: premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša letos 22,2 milijona evrov (lani 24,2 milijona evrov). Vzrok za upad ocene premoženja gre pripisati predvsem slabšim obetom za prihodnje poslovanje, medtem ko so pretekli rezultati še vedno odlični.

Premoženje, ki ga vrednotimo za potrebe lestvice, so v veliki večini deleži podjetij v (so)lastništvu Slovencev. Ker je več podjetnikov v zadnjih letih že prodalo podjetja, kar pet med prvimi enajstimi najbogatejšimi denimo, v skupni vsoti premoženja vseh 100 najbogatejših Slovencev narašča delež kupnin, letos te pomenijo že približno četrtino. 

Najbogatejša Slovenca na Managerjevi lestvici sta šestič zapored zakonca Iza in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. V zadnjem obdobju investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne.

Svoj delež v podjetju sta pred nedavnim prodala tudi druga najbogatejša Slovenca: Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc. Koliko sta prejela za svoj 55-odstotni delež v Studio Moderna, ni znano. Kot pravita, sta obdržala del podjetja, ki se ukvarja z naprednimi ležišči, kupnino pa bosta porabila predvsem za osvajanje ameriškega trga.

Največji skok, kar za 150 odstotkov oziroma 60 milijonov evrov, na 98,8 milijona, je drugo leto zapored uspel Boštjanu Bandlju, ustanovitelju ekstremno rastočega podjetja Belektron, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. Prihodki in dobiček podjetja zelo nihajo, zato je ocenjevanje še posebej oteženo.

Na lestvici so vse bolj zastopani ustanovitelji garažnih podjetij, ki so po letih neprestanih vlaganj razvili podjetja do te ravni, da so vredna več deset milijonov evrov.

Ena od zanimivosti, ki smo jo opazili pri pregledu bilanc podjetij v lasti najbogatejših, je, da so številna tako rekoč nezadolžena. Še več, na bančnih računih imajo več milijonov, v ne tako redkih primerih celo več deset milijonov evrov.

Na letošnji lestvici je en novinec in deset ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših. Menjav je tako največ v zadnjih štirih letih.

Po eno- ali večletnem premoru so se vrnili: Andrej Slokar (Incom), Arion in Tiara Habestor (Armeton), Marino in Marjeta Furlan (Intra Lighting), Miha in Jure Šmarčan (ADK), Frederik Čeček (ADK), Bogdan Špes (ADK), Vili Šumer (ADK), Sonja Gole (Adria Mobil), Lado Kastelec (Avtotransporti Kastelec) in Iztok Špan (Tajfun Planina).

Prvih 10 na Managerjevi lestvici 2019:

1. Iza in Samo Login – 689 milijonov evrov (+0 %)

2. Sandi Češko in Livija Dolanc – 296 milijonov evrov (–11 %)

3. Marko Pistotnik – 210 milijonov evrov (+0 %)

4. Družina Lah – 169 milijonov evrov (+11 %)

5. Joc Pečečnik – 155 milijonov evrov (–20 %)

6. Igor Akrapovič – 135 milijonov evrov (+4 %)

7. Tatjana in Albin Doberšek – 126 milijonov evrov (–31 %)

8. Damian Merlak – 124 milijonov evrov (+0 %)

9. Franc Frelih – 112 milijonov evrov (+20 %)

10. Dari in Vesna Južna – 111 milijonov evrov (+10 %)

Revija Manager

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava