DL: Viljamovki izjemno priznanje - Bodo naredili najboljšo na svetu?

14.11.2019 | 12:30

Foto: Emil Kozole

Foto: Emil Kozole

Evrosadova viljamovka Zima je na uglednem mednarodnem tekmovanju v Londonu dobila zlato medaljo – Ročno obrane hruške kuhajo v majhnih serijah – Koliko lahko krško podjetje poseže v razmerje sil na mednarodnem sadjarskem trgu?

Evrosadova pridelava sadja predstavlja tretjino slovenske.

Evrosadova viljamovka Zima je na uglednem mednarodnem tekmovanju IWSC v Londonu prejela zlato medaljo, so sporočili iz Evrosada. Gre za izjemno redko priznanje za slovenske pijače, ki glede na zahtevnost tekmovanja velja za oskarje med alkoholnimi pijačami.

»Prejeta nagrada nam veliko pomeni, saj gre za priznanje stroke, da delamo v pravi smeri,« pravi direktor Evrosada Boštjan Kozole. Nagrado vidi kot »potrdilo, da se lahko naravni slovenski produkti kosajo z najboljšimi na svetu«. Pri tem ima direktor krškega sadjarskega podjetja v mislih pravila londonskega tekmovanja. Ocenjevanje je dvostopenjsko. Pijače morajo najprej skozi t. i. slepo degustacijo ter v nadaljevanju še vrsto kemijskih in mikrobioloških analiz. Več kot 400 svetovnih strokovnjakov ocenjuje pijače iz več kot 90 držav, s tem, da ocenjevanje traja več mesecev.

V Evrosadu so prepričani, da del uspeha Zime lahko gotovo pripišejo postopku njene priprave. Delajo jo po klasičnem, 50 let starem receptu. Hruške zanjo izbirajo zelo skrbno in jim ne dodajajo arom, barvil ali okusov. Za Zimo uporabljajo le najboljše hruške iz nasadov na preverjenih sadjarskih legah, na katerih so že leta 1952 začeli uvajati sodobno sadjarstvo v Posavju. Najboljše za pripravo poznejše pijače v obravnavanem primeru pomeni, da hruške oberejo ročno in jih potem pustijo toliko časa, da so ravno prav uležane. (Ravno prav je bolj kot stvar recepture stvar prefinjenega občutka.) Kuhajo jih v majhnih serijah, kar po razlagi Evrosadovih predstavnikov viljamovko bogati z edinstvenim okusom, ki je očitno v Londonu prepričal ocenjevalce, da so krški pijači dali pečat zlatega pridelka oziroma izdelka. »Edinstven značaj Zime izvira iz spoštovanja posavske narave, tradicionalne slovenske žganjekuhe in bogate sadjarske dediščine,« pravijo v Evrosadu.

Boštjan Kozole: Radi bi naredili najboljšo viljamovko na svetu.

V Sloveniji Posavje vsekakor je prostor z bogato sadjarsko dediščino. Ker je prostor podnebno ugoden za pridelavo sadja, pridelovalci želijo od dejavnosti več kot le polne gajbice za ozimnico in taki visoki cilji so razumljivi tudi zaradi močne mednarodne tržne tekme. V razmerje sil na mednarodnem trgu sadja in izdelkov iz sadja očitno samozavestno posega tudi Evrosad. »Radi bi naredili najboljšo viljamovko na svetu. Uveljavili bi jo radi kot avtohtono pijačo Slovenije in jo pripeljali na svetovni trg,« pravi Boštjan Kozole, direktor omenjenega krškega podjetja, ki je izšlo iz nekdanjega krškega Agrokombinata in ki so ga nadgradili v eno najuspešnejših tovrstnih gospodarskih družb na širšem prostoru.

Evrosad je največji slovenski pridelovalec sadja; v njegovih nasadih rastejo jabolka, hruške, breskve in jagode. Družba je nastala leta 1995, danes pa vključuje skoraj 600 hektarjev površin in predstavlja tretjino slovenske sadjarske proizvodnje. Letno pridela približno 22.000 ton sadja, ki ga ob domačem trgu izvaža v številne države v Evropi, Afriki in v Aziji. V zadnjem času je Evrosad tudi velik ponudnik preostalega sadja in zelenjave, njegovi so tudi sadni sokovi, zdaj pa se je zavihtel zelo visoko, kot rečeno, še z zlatom nagrajeno alkoholno pijačo viljamovko.

IWSC, na kar se nanaša nagrada krškega pridelovalca in proizvajalca, je vsakoletno tekmovanje v Londonu, kjer ocenjujejo vina in žgane pijače. Leta 1969 ga je ustanovil enolog Anton Massel.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 22. avgusta 2019

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava