DL: Vinska klet Prus - Petič slovenski vinarji leta

13.11.2019 | 14:45

Prusova družina (z leve): snaha Petra z Jakobom, sin Jože z Jožkom,  gospodar Jožef z ženo Anico, sin Matjaž z ženo Uršo, zet Gašper in  hčerka Simona z otrokoma Luko in Klaro (Foto: M. B. J.)

Prusova družina (z leve): snaha Petra z Jakobom, sin Jože z Jožkom, gospodar Jožef z ženo Anico, sin Matjaž z ženo Uršo, zet Gašper in hčerka Simona z otrokoma Luko in Klaro (Foto: M. B. J.)

Vinska klet Prus je bila kar nekajkrat dograjena. (Foto: M. B. J.)

Vinska klet Prus je bila kar nekajkrat dograjena. (Foto: M. B. J.)

Prusovi s Krmačine 10-letnico svoje vinske kleti, ki je največja zasebna klet v Beli krajini, proslavili tudi z odprtjem novih skladiščnih prostorov in številnimi uspehi na letošnjih ocenjevanjih vin – Pomembna pomoč vseh družinskih članov

Gotovo je malo zidanic oz. vinskih kleti v Beli krajini, ki bi jih tolikokrat dograjevali, kot so to storili Prusovi s Krmačine. Gospodar Jožef je leta 1987, ko je po smrti očeta prevzel domačijo, prvič dogradil 40 m2 veliko in okrog 160 let staro zidanico v vinski gorici Repici nedaleč od doma. Takrat je bil prepričan, da bo v njej dovolj prostora za vino vseh vaščanov. A že po štirih letih so Prusovi dogradili polnilnico za vino in zidanico nadgradili z apartmaji in sobo za sprejem gostov.

Toda v polnilnici v resnici nikoli ni bilo polnilnice, ampak so jo napolnili z vinsko posodo. Klet je bila torej kmalu spet premajhna in na začetku septembra 2009 so uradno odprli veliko klet, v kateri so vsi prostori, ki jih mora imeti sodobna vinska klet: glavna klet, polnilnica za vino, skladiščni prostori za buteljčna, arhivska in ostala vina, prostor za leseno in ostalo vinsko posodo ter za vinsko banko. Prepričani so bili, da bo njihova klet, ki je bila največja zasebna vinska klet v Beli krajini, zadostovala vsaj za eno generacijo. A so se zmotili. Predlani so namreč začeli gradnjo 330 m2 velikega prostora za skladišče, stiskanje grozdja, vinifikatorje ter treh podzemnih rezervoarjev za tipiziranje belokranjca PTP, metliške črnine PTP in repičana, v katerih je prostora za 200.000 litrov oz. 20 vagonov vina, medtem ko je kapaciteta celotne Prusove kleti 40 vagonov.

Preteklo nedeljo so Prusovi proslavili 10-letnico sodobne vinske kleti in hkrati simbolično odprli nove skladiščne prostore. To je bila tudi priložnost, da so številnim povabljenim predstavili svoje delo. Kot se je spomnil dr. Milan Pogačnik, ki je bil pred desetletjem kot takratni kmetijski minister boter nove Prusove vinske kleti, je Jožef takrat rekel, da bo pet hektarjev vinogradov in klet z zmogljivostjo 200.000 litrov za nekaj časa dovolj. A danes Prusovi, ki so največji zasebni vinogradniki v Beli krajini, na vinorodnih legah Repica, Vidošiči in Kamenica na 20 parcelah na 11 hektarjih obdelujejo 50.000 trsov. Ves pridelek predelajo v lastni kleti, v kateri donegujejo več kot 45 tipov vin vseh kategorij, ki jih predpisuje zakon o vinu.

Gospodar Jožef ob obletnici družinske vinske kleti ni mogel mimo vsaj zadnjih vinskih priznanj. Če bi želel našteti vsa, ki so jih prejeli v nekaj desetletjih, bi potreboval, kot je dejal, vsaj tri dni. Modra frankinja letnika 2018 je na letošnjem festivalu modre frankinje v Sevnici dosegla 93 od možnih 100 točk in je bila najbolje ocenjeno vino tekočega letnika. Na 45. mednarodnem ocenjevanju vin v okviru Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni pa je to vino prejelo najvišje število točk od vseh modrih frankinj. Prusovo svetovno vino pa je na letošnji Agri dobilo najvišje število točk med rdečimi zvrstmi in postalo prvak belokranjske vinsko-turistične ceste.

Ob odprtju vinske kleti pred desetletjem so bili Prusovi na Agri prvič izbrani za slovenskega vinarja leta. Ta naziv so si potem pridobili še tri leta zapored, petič pa letos. Poleg omenjenih priznanj so na letošnji Agri prejeli 11 zlatih in prav toliko velikih zlatih medalj, nagrado Stanka Čurina za ledeno vino renski rizling letnik 2016, ki je bilo s 96 točkami najbolje ocenjeno vino, ter dva šampionska naziva. Sicer pa so na ocenjevanju Vino Ljubljana osvojili osem svetovnih šampionov v kategoriji predikatnih in posebnih vin, na Vinski vigredi v Metliki pa v 37 letih več kot 20 šampionskih nazivov.

A kot je poudaril gospodar, vseh teh uspehov ne bi bilo brez trdega dela vseh družinskih članov: žene Anice, sinov Jožefa z ženo Petro in Matjaža z ženo Uršo, a tudi hčerke Simone z možem Gašperjem, ki sta si dom ustvarila daleč od Krmačine.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 5. septembra

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava