Dolenjsko martinovanje na Grmu

13.11.2019 | 14:10

Dolenjsko martinovanje na Grmu
Dolenjsko martinovanje na Grmu
Dolenjsko martinovanje na Grmu

Največji praznik vinogradnikov in vinarjev, ki ga v dolenjski prestolnici že četrto leto zapored organizira zavod Bajka v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto in ostalimi podporniki je v atriju gradu Grm tudi tokrat navdušilo.

Na Martinov petek je bil grmski grad ponovno obdan z jantarnimi barvami jeseni. Tu so se srečali dolenjski vinarji, vinogradniki, kleti s številnimi nagrajenimi vini, z namenom nazdraviti novemu letniku in se zahvaliti za letino, ki je že pod skrbnim očesom spravljena v kleti. Na stojnici je bilo mogoče okušati najrazličnejša dolenjska vina – od avtohtonega Cvička in Modre frankinje, pa vse do nagrajenih rosejev, rumenih muškatov, penin, posebnih trgatev in predikatov ter mladih vin.  Skrbno izbrana kulinarična ponudba Gostilne Jakše in Hiše Fink, sta poskrbeli za še takega gurmana in sta lepo zaokrožili pestrost na stojnicah.

Gurmanska večerja z vinsko spremljavo v starodavni Skalickijevi kleti

Zavod Bajka je v sodelovanju s Hišo Fink oživila Skalickijevo klet in premierno pogostila z izjemno kulinariko ter vinsko spremljavo vse željne novih izkušenj in doživetij. Ob soju sveč, zvoku harmonike in trkov kozarcev, se je začela plesti kita novih zgodb. Morda celo tradicionalnih. Večerje so bile do dogodka predprodane, kar si štejejo za uspeh.

Prvak Dolenjskega martinovanja postal Colnarjev rose

Tudi letos je vzporedno z dogajanjem potekalo ocenjevanje vin po izboru obiskovalcev za prvaka Dolenjskega martinovanja. Obiskovalci so titulo namenili Vinski kleti Colnar in njihovemu, na Decanterju v zlato odet, Rose. Za prejet osvojeni naziv so jim čestitali tudi podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler, vodja prireditve Barbara Bojanc in Jožica Verček iz TKD Trškogorsko srce, ki je za zmagovalca spekla znamenito pleteno srce.

Praznovanje ob zahvali za dobro letino so zaznamovali še nastopi Mestne godbe Novo mesto, pod katerimi takti so korakale Novomeške mažorete, za avtorsko slovensko glasbo so poskrbeli Bort Ross in skupina GENT, za poskočne ritme narodnih viž Ansambel Šment. Vajeti prireditve je držal Rado Trifkovič.

D. R.

Galerija

_zzzzzzgrm (1)
_zzzzzzgrm (2)
_zzzzzzgrm (3)
_zzzzzzgrm (4)
_zzzzzzgrm (5)
_zzzzzzgrm (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava